10 nejoriginálnějších nápadů od značek na Black Friday | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Přebarvit Black Friday na zelenou a prosit zákazníky o 5 dolarů: bylo to možné?

10 nejoriginálnějších nápadů od značek na Black Friday.

cover-65a0f98eb8617597362312.jpg

Tato značka nabízí na Black Friday slevu 45 %, druhá 55 % a třetí 75 %. Jeden obchod slibuje doručení zdarma, druhý dárkovou kartu k objednávce. Reklamy již aktivně dráždí zákazníky a připomínají jim, že velký den výprodeje je velmi blízko.

Co udělat, abyste na sebe upozornili? Můžete zvýšit ceny místo jejich snížení, změnit Black Friday na zelený, přesunout ho na červenec nebo ho úplně vynechat. Nebo si můžete podobně jako IKEA na pár dní vyměnit místa: stát se kupujícím a ze svých zákazníků udělat prodávající.

Pojďme si povědět o nejzajímavějších reklamních kampaních Black Friday a o tom, jak dopadly.

1. Slowvember od DECIEM 

Až 99 % značek snižuje ceny pouze na Black Friday, někdy se slevy rozšiřují i na víkend a Cyber Monday. Kosmetická společnost DECIEM (Kanada) se rozhodla pro volnější přístup. Její kampaň Slowvember, kterou pořádá rok co rok, je koncipována tak, aby trvala celý listopad. To znamená, že lidé mohou po celý měsíc nakupovat zboží za snížené ceny.

Slowvember doporučuje utrácet pomalu, s rozmyslem a zároveň si udržet motivaci k nakupování a využívání velkých slev. Tento přístup také pomáhá minimalizovat plýtvání. Koneckonců kosmetika, která byla nakoupena ve spěchu, nemusí být potřebná a nakonec skončí na skládce.

A když přijde Black Friday, online i offline obchody DECIEM jsou zavřené!

2. #BuybackFriday od IKEA

Moderní spotřebitelé vědí, co znamená udržitelnost, a mají rádi značky, které sdílejí jejich hodnoty.

IKEA proto místo standardního konceptu slev spojila hodnoty své značky s každoročním marketingem Black Friday a spustila kampaň #BuybackFriday. Řetězec poskytl zákazníkům možnost vrátit použitý nábytek IKEA a získat za něj platbu ve formě poukázky, kterou bylo možné použít na další nákupy. Členové rodiny IKEA obdrželi dalších 50 % z výkupní ceny. To znamená, že pokud police stála 100 dolarů, mohl člověk s využitím programu získat 150 dolarů. Starý nábytek byl odeslán k opravě a dalšímu prodeji v Circular Hub IKEA. Silně opotřebované předměty byly recyklovány nebo věnovány na charitu.

IKEA poprvé uspořádala #BuybackFriday v roce 2020 ve 27 zemích. Od té doby probíhá kampaň každoročně a začíná týden před Black Friday.

3. Black Friday pranks od Cards Against Humanity

Značka Cards Against Humanity, která prodává hry pro večírky nad 18 let, používá netradiční přístupy k Black Friday již 10 let. Každý rok zákazníci netrpělivě čekají na den X, aby zjistili, s čím CAH přišla tentokrát.

Například v roce 2013 se značka údajně z legrace z kultury Black Friday rozhodla ceny raději zvýšit než snížit. Na Black Friday tak jejich hry zdražily o 5 dolarů. Byl to nápad Maxe Temkina, zakladatele značky. Později vysvětlil, že chtěl být na Black Friday vidět, ale nechtěl prodávat hry za méně než 25 dolarů.

Nabídka vzbudila velkou pozornost a prodej se prudce zvýšil. CAH si udržela pozici nejoblíbenější hry na Amazonu. Navíc aktivita zákazníků zůstala vysoká i v „den smutku“. Navzdory marketingové logice lidé spěchali s nákupem hry dříve, než cena klesla.

V roce 2015 to bylo ještě zábavnější. Vydavatelé Cards Against Humanity, pokračujíce v žertování, nabídli lidem zaplatit 5 dolarů za nic u příležitosti Black Friday.

A 11 248 lidí tak učinilo. Ti nejvěrnější fanoušci vyplnili formulář několikrát a věnovali značce více než 5 dolarů. A jeden zákazník zaplatil dvacetkrát a poslal CAH 100 dolarů.

Celkem si hra Cards Against Humanity za svou originalitu vydělala 71 145 dolarů.

4. Green Friday od Passenger Clothing

Již šest let mění společnost Passenger Clothing (UK) Black Friday na Green Friday. Za každou objednávku uskutečněnou během prodejního týdne převede obchod část peněz na výsadbu stromů. Cílem kampaně je ochrana deštných pralesů a oživení přírody. Jeden člověk může nákupem na Green Friday vysadit až 5 stromů.

Od roku 2016 pomohla kampaň Green Friday společnosti Passenger Clothing vysadit více než 385 193 stromů a ochránit přibližně 900 hektarů deštného pralesa.

 

5. Don’t Buy This Jacket od Patagonia

Patagonia (USA) je značka  oblečení aoutdoorového vybavení pro tiché sporty. V roce 2011 spustila svou první alternativní kampaň k Black Friday s názvem Don't Buy This Jacket (Nekupujte tuto bundu). Jejím cílem bylo omezit impulzivní nákupy a upozornit na úskalí konzumu. Patagonia vybízela lidi, aby místo nákupu nových věcí redukovali, znovu používali, recyklovali a opravovali. Reklama byla zveřejněna v deníku New York Times.

Nekupujte tuto bundu byla první, ale ne jedinou ikonickou reklamou značky na Black Friday. V roce 2020 Patagonia opět přistoupila ke kreativitě a zveřejnila obrácenou báseň. Přečtěte si ji odshora dolů a bude vám připadat, že jde o fatalistické smíření se stavem planety. Teď si ji přečtěte zdola nahoru a uslyšíte odvážnou výzvu k akci.

We’re all screwed

So don’t tell us that

We can imagine a healthy future

Because the reality is

It’s too late to fix the climate crisis

And we don’t trust anyone who says

We need to demand a livable planet

Because we don’t have a choice

(Now read this bottom up)

6. #BNSignedEditions od Barnes & Noble

Kdo říká, že Black Friday je jen o výprodejích a velkých slevách? Pokud nízké ceny neodpovídají vašemu obchodnímu modelu nebo hodnotám, můžete jít jinou cestou. Přesně to udělala společnost Barnes & Noble (USA). V roce 2016 vydala více než půl milionu knih podepsaných slavnými autory, aby přilákala zákazníky na Black Friday.

Od té doby se kampaň #BNSignedEditions stala tradicí – obchod ji pořádá každý rok. A funguje to, protože značka hluboce rozumí své cílové skupině a tomu, co je pro ni důležité. Nabízí knihy, které jsou:

  • k dispozici po omezenou dobu;
  • v omezeném množství;
  • výhradně v offline obchodech.

Naléhavost a nedostatek jsou skvělým způsobem, jak přimět lidi, aby si pospíšili a využili vaši nabídku.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

7. Chybný tweet McDonald's

Společnost McDonald’s plánovala na svém účtu na Twitteru oznámit akce na Black Friday… Zdá se však, že manažer SMM zapomněl speciální nabídky na Twitteru zveřejnit. Stalo se tak 24. listopadu 2017, tedy na Black Friday.

Chybný tweet společnosti McDonald's. Zdroj: twitter.com

Během tří hodin získal příspěvek 9 000 lajků a více než 5 000 retweetů. Krátce poté se firma vymluvila: takhle to dopadá, když si před prací nestihnete vypít kávu.

Na Twitteru to mělo úspěch. Uživatelé reagovali vtipy a memy a dohadovali se, zda šlo o chybu, nebo součást marketingové strategie. Zkrátka se ukázalo, že jde o skvělý reklamní tah.

8. Aukce naruby od společnosti Samsung

V roce 2022 vymyslela společnost Samsung pro Black Friday v Austrálii reverzní aukci. V tomto případě nebyla vyvolávací cenou šarže minimální cena, ale plná maloobchodní cena. Zákazníci se rozhodli, kolik chtějí zaplatit. Cena klesala, dokud se neprodaly všechny položky v aukci, nebo dokud cena nedosáhla 1 USD, podle toho, co nastalo dříve.

Na podporu kampaně natočila společnost Samsung sérii videí, v nichž aukce naruby vypadala jako senzační televizní zprávy. Některé položky do aukce značka oznámila předem, zatímco jiné byly zveřejněny až v den aukce, čímž udržovala napětí.

 

Reklama na aukci naruby společnosti Samsung. Zdroj: Samsung Austrálie

Aukce naruby se zúčastnilo více než 50 000 lidí. Konala se od 18. do 28. listopadu. Chytrý monitor Smart Monitor M8 UHD byl prodán se slevou 49,7 % z doporučené maloobchodní ceny a přenosný projektor Freestyle se prodal se slevou 46,5 %.

9. Kampaň #Unwrapthedeals společnosti Walmart na TikToku

Každý marketér ví, že interaktivní content se dobře prodává, ale jeho tvorba není snadná. Proto se nám líbila kampaň #Unwrapthedeals společnosti Walmart na TikToku, která proměnila výprodej na Black Friday v poutavý herní zážitek.

Značka použila filtr TikTok v obchodě, který zákazníkům umožnil „rozbalit“ virtuální nabídky a rozpoznat překvapení Black Friday. Pomocí hashtagu #Unwrapthedeals (rozbalte nabídku) tiktokeři veřejně demonstrovali své dárky a reakce na ně.

@zahra use this filter & tag @walmart for a chance to win the holiday gift u unwrap! Black Friday deals starting 11/4 at 7pm ET. #ad #contest #unwrapthedeals ♬ Christmas Bells - StudioKolomna

Po vybalení mohli lidé přejít na webové stránky společnosti Walmart a okamžitě nakoupit. Výsledkem bylo více než 5,5 miliardy zobrazení hashtagů.

10. Black Friday 2023 v červenci od společnosti Best Buy

Každá značka chce být o krok napřed před konkurencí. Společnost Best Buy (USA), prodejce elektroniky a domácích potřeb, zašla do extrému a rozhodla se uspořádat Black Friday 2023 dříve než ostatní. Výprodej se konal od 10. do 12. července 2023 se slevami až 50 %.

Značka využila humbuk kolem konceptu Black Friday o několik měsíců dříve. A byl to chytrý způsob, jak upoutat pozornost zákazníků, když nikdo jiný o Black Friday nemluví. Proč čekat až do listopadu, kdy jsou zákazníci doslova bombardováni nabídkami odevšad? Jak se říká: kdo dřív přijde, ten dřív mele!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!