Dnešní digitální marketing očima odborníka | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Dnešní digitální marketing očima odborníka

Očekávané trendy, novinky a svoje plány na nadcházející rok nám přiblížil Tomáš Sýkora, oblíbený lektor kurzu digitálního marketingu.

cover-65560623cd2e5249388835-min-65a0f9e52d04c612160925.jpg

S Tomášem Sýkorou, Strategy & Performance Marketing Managerem ve společnosti BrightBox, spolupracuje Laba dlouhodobě a ohlasy na jeho kurzy, do kterých dává spoustu své energie, jsou vždy nadšené. 

V rozhovoru nám dnes odpovídá zkušený expert na PPC, digitální strategií, webovou analytiku i marketingovou automatizaci a konzultant digitálního marketingu, který nabízí konzultace 1 : 1 i v rámci dalšího streamu našeho společného kurzu.

Jaké plány máte pro digitální marketing v příštím roce?

Jednoznačně a jako každý rok – růst. Máme nějaký stanovený růst, ať už se to týká našich interních projektů, agentury, agenturních klientů nebo mých klientů na freelance. Neustále se snažíme posouvat sami sebe i naše klienty a jak říkám pořád, marketing = prodej = růst. 

Samozřejmě že do mých plánů v rámci digitálního marketingu spadají i další kurzy ve spolupráci s LABA. 

Jaké novinky nebo projekty se chystáte realizovat?

Jednou z novinek je určitě tvorba vlastního CMS softwaru na tvorbu webových stránek, které budeme moct ze začátku příštího roku odprezentovat veřejnosti.

Jaké změny nebo trendy v digitálním marketingu očekáváte pro příští rok? Jak se snažíte držet krok s rychlým vývojem tohoto odvětví?

Měli bychom přijít o cookies třetích stran, takže to nám opět trošku zamotá s cílením u placené reklamy, kde by měly přibývat další formáty. Uvidíme, jak rychle tady v Česku budeme přejímat trendy ze zahraničí, primárně ze západu, jako je např. video reklama. 

Krok se samozřejmě musí držet sledováním trendů, což jsou pro mě různé zahraniční i domácí blogy, podcasty, knížky nebo kurzy (ano, i lektoři se musí vzdělávat).

Jakým způsobem plánujete využít data a analytiku v digitálním marketingu pro zlepšení výkonu vašich kampaní v následujícím roce?

Rok 2023 byl ve znamení další revoluce v rámci Google Analytics, takže věřím, že pro následující rok se vychytají všechny detaily právě tady a lidé začnou tento nástroj plně ovládat.

Máte v úmyslu se více zaměřit na personalizaci marketingových zpráv? Jak to hodláte provést?

Základ v personalizaci vidím ve výborné segmentaci databáze uživatelů, které máme k dispozici, ať už se jedná o jednotlivá publika pro remarketing, nebo o tu hlavní část personalizace, a to na úrovni CRM, které nabízí nespočet možností. 

Co máte v plánu udělat pro zvýšení zapojení a online interakce? Jakým způsobem budete budovat silnější vztahy s cílovou skupinou?

Spíše bych to pojal jako doporučení, a to je soustředit se na retenci, neboli na fázi „care“ v rámci STDC modelu v digitálním marketingu. Spousta firem tuhle část funnelu opomíjí a soustředí se primárně na akvizici. Přitom se jedná o uživatele, které jste už získali a můžete je co nejvíce vytěžit.

Jak vidíte výzvy v oblasti regulace a ochrany osobních údajů v digitálním marketingu a jak se plánujete s těmito výzvami vypořádat?

Samozřejmě pro nás (marketéry) je to určitý druh limitace, ale musíme držet krok s legislativou, takže sledovat, jaké novinky nás přístí rok čekají a vhodně se na ně připravit. Nikdo přece jenom nechce porušovat zákon. 

Už tu několik novinek bylo jako např. META Pixel a Conversion API, Cookie Consent, Objednávka se závazkem platby a spoustu dalšího. Určitě doporučuji dát si sem tam  konzultaci s kvalifikovaným právníkem.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Jaký bude váš přístup k mobilnímu marketingu a mobilním aplikacím v příštím roce?

Zůstal bych u základního doporučení, a to je mobile friendly design. Responzivní webové stránky, které jsou dostatečně rychlé. I když už je to spoustu let, kdy Google zavedl „mobile-first“, tak stále vídám dost webů, které s tímto mají problém.

Jaký je váš názor na to, jakým směrem se bude digitální marketing vyvíjet v následujícím desetiletí?

Osobně očekávám daleko větší zapojení videa, perosnalizace obsahu, zjednodušení tvorby obsahu a usnadnění práce ze strany AI. Marketing bude potřeba řídit více než kdykoliv jindy. Zároveň bych zůstal u pevných základů, jako je úzká spolupráce marketingu a salesu a také nabídka vs. poptávka.

Jaké očekáváte výhody a výzvy spojené s rostoucím významem umělé inteligence v digitálním marketingu?

Výhody rozhodně v ušetření času na činnostech, které nám umělá inteligence pomohla zjednodušit. Rozhodně tyto aktivity v digitálním marketingu nesmíme vypustit, ale bude se jednat (tak jako už nyní) o zjednodušení práce. 

Výzva samozřejmě spočívá v ovládnutí nástrojů umělé inteligence a můžeme doufat, že umělá inteligence neovládne lidstvo. (smích)

Doporučujeme přečíst:

preview-6551fa12a3e30246850772.png

5 chyb, kvůli kterým můžete na Black friday ztratit zákazníky

Číst

Jaký je váš plán na zvýšení spolupráce s dalšími odděleními, jako je prodej, vývoj produktů nebo zákaznická podpora, pro dosažení synergických výsledků v digitálním marketingu?

Pro následující rok chci rozhodně zlepšit vzdělávání mezi jednotlivými odděleními. Komunikace jako taková, které je základem pro efektivní fungování firem, bych řekl, že je zvládnutá. Vzdělávání a trošku deep dive do problematiky jednotlivých odvětví může být něco, co nás zase posune o kousek dál.

Máte nějakou radu pro ostatní profesionály v oblasti digitálního marketingu, jak se připravit na příští rok a úspěšně inovovat v tomto rychle se měnícím odvětví?

Neusnout na vavřínech. Věřím, že v Česku máme spoustu profíků a skvělých markeťáků, ale vzhledem k tomu, že zrovna digitální marketing je tak dynamické odvětví, může několik měsíců bez vzdělávání znamenat to, že se vám novinky budou hodně těžko dohánět.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!