Jak využít memy k posílení hlasu vaší značky | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Více než jen trend: jak využít memy k posílení hlasu vaší značky

Memy od společností Netflix, Duolingo a McDonald's, které získaly desítky tisíc lajků.

864-img1-m-650a973e01141123566729.jpg

Podle amerických výzkumníků 55 % uživatelů sociálních sítí ve věku 13 až 30 let posílá memy každý týden a 30 % každý den. Mnoho světových značek tento trend využívá už dlouho, protože mileniálové a generace Z tvoří 40 % z celkového počtu spotřebitelů.

Co je to meme marketing a jak ho správně používat? Podívejme se na příklady toho, jak může humor zvýšit dosah sociálních médií a upozornit na produkt.

Krátká poznámka o memech

Slovo „meme“ znamená v řečtině „napodobování“. Nejedná se o nový kulturní fenomén, jak by se mohlo na první pohled zdát. Slovo „meme“ bylo vytvořeno v roce 1976 a popsáno jako „veřejně dostupný kulturní artefakt, který se šíří společností rychlostí požáru“.

Dnes víme, že memy jsou grafické znázornění myšlenek, které se sdílejí na sociálních sítích. Meme může být GIF, video nebo obrázek s textem. Mileniálové a zoomeři je milují pro jejich jedinečnou schopnost vyjadřovat emoce a pocity. Místo vysvětlování co, jak a proč raději pošlou meme, který jasně, stručně a vtipně vyjádří jejich myšlenky.

Meme marketing je zábavný způsob interakce s publikem. Hlavním cílem meme reklamy je vyvolat v uživatelích emoce, které budou spojeny s vaší firmou.

Memy jsou zodpovědné za propojení spotřebitelů s lidským aspektem vaší značky.

Pomocí nich můžete oživit svá sociální média. Memy nejsou příliš reklamní a vyvolávají úsměv. Uživatelé aktivně lajkují vtipné obrázky a videa, komentují je a sdílejí je se svými přáteli.

Jak vytvořit meme

Práce s takovým contentem je snadná. Nejoblíbenější memy jsou obvykle již vytvořeny, takže stačí vymyslet způsob, jak je propojit s vašimi produkty.

Nebo si můžete vytvořit vlastní memy. Skvělým příkladem je například společnost Heinz. Výrobce omáček chtěl zvýšit povědomí o značce a angažovanost na sociálních sítích. Společně s portálem Memes.com vytvořila společnost Heinz kampaň s memy, které dosáhly 1 milionu zhlédnutí.

Heinz umně přilil olej do ohně dlouholeté sporu: je rajče ovoce, nebo zelenina? Značka vyzvala lidi, aby se pomocí hashtagů a grafických obrázků se slovy postavili na jednu stranu.

  • тренди
  • меми
  • маркетинг
 
Memy k otázce: Je rajče ovoce nebo zelenina? Zdroj: Summary kampaně – HEINZ

V rámci této kampaně získala společnost Heinz více než 4 miliony zhlédnutí, což je čtyřikrát více, než bylo cílem.

Další příklady memů světových značek

Netflix

Na stránce Netflixu nenajdete žádné dlouhé čtení. Značka je velmi oblíbená mezi lidmi mladšími 35 let. Proto často zveřejňuje vtipné obrázky a videa, aby komunikovala s publikem a propagovala nové filmy.

Netflix jako streamovací platforma má téměř neomezené množství contentu, který lze snadno přetvořit v meme.

 

Dominos

V prosinci 2022 vyhrál argentinský národní tým mistrovství světa ve fotbale. Kapitán týmu Lionel Messi poté na Instagramu zveřejnil fotografii, na které spí s rukama kolem trofeje, a nadepsal ji Buen dia! (v překladu Dobré ráno) Příspěvek se okamžitě stal virálním a získal miliony lajků.

Společnost Dominos se rychle chytila nového trendu (na sociálních sítích je rychlost vším). Fotku upravili tak, aby místo trofeje byla hromada pizzy Dominos, a sdíleli ji na svém Instagramu s textem Messi one last night. Značka přirovnala Messiho lásku k fotbalu k jeho vášni pro pizzu Dominos, která je obzvlášť akutní ráno po večírku. Tento příspěvek získal více lajků než 6 předchozích příspěvků dohromady.

Dominos je skvělým příkladem toho, jak značka využije relevantní téma a přizpůsobí meme svému produktu.

 
1 – Lionel Messi spí s rukama kolem trofeje. Zdroj: Instagram leomessi
2 – Lionel Messi spí s rukama kolem pizzy Dominos. Zdroj: Dominos na Instagramu

Starbucks 

„Já, taky já“ je jeden z nejoblíbenějších formátů meme, který využívá myšlenky a pocity. Jeho podstata spočívá v tom, že si nejprve představíme sami sebe jako osobu, kterou bychom chtěli být, a pak si ze sebe děláme legraci a vzpomínáme, jací jsme ve skutečnosti.

Společnost Starbucks používá meme „Já, taky já“, aby přiměla lidi přemýšlet a mluvit o svých produktech. Zábavný příklad:

Duolingo 

Společnost Duolingo si všimla, že uživatelé na sociálních sítích často diskutují o energickém a někdy „agresivním“ chování sovy Duo. Toho se tým rozhodl využít ve svých reklamách. Podařilo se jim vytvořit spoustu vtipných memů, ve kterých Duo, který je velký jako člověk, peskuje a zesměšňuje uživatele, kteří vynechávají lekce. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Duolingo má nyní na TikToku 7,2 milionu sledujících.

 

McDonald's 

Společnost McDonald's aktivně využívá meme marketing na sociálních sítích ke komunikaci se svými sledujícími. Když se tedy meme Malá slečna (hrdinka stejnojmenné série dětských knih Rogera Hargreavese) stala virální, značka si nenechala ujít příležitost převést ji na svůj Instagram a potěšit své publikum.

Síť publikovala memy se slovy „Malá slečna vám ukradne hranolky“ a „Malá slečna potřebuje dietní kolu McDonald's“.

Uživatelé začali příspěvky komentovat a sdílet své nápady. Někdo napsal: „Malá slečna se o víkendu budí jen před jedenáctou, aby si dala McMuffin, než snídaně skončí.“

  • google тренди
  • digital маркетингу
 
Meme Malá slečna od McDonald's. Zdroj:McDonald's na Instagramu

Jak používat meme marketing: 5 tipů

1. Nastavte Brand Voice

Pokud jde o trendy, každý chce naskočit na módní vlnu, ale ne každý virální meme je pro vaši firmu vhodný.

Je důležité, abyste měli dobře definovaný brand voice, který přesně odráží vaši image, charakter a identitu. Proto je prvním krokem ověření kompatibility memu s vaší značkou.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-5-640a0051f10dd366138658.webp

Co dělá social media manager

Číst

2. Najděte si své publikum

Přemýšlejte o tom, komu budou vaše memy určeny. Pomoci vám může analýza poptávky spotřebitelů a segmentace publika podle věku, zájmů a demografických údajů.

Znalost vašich zákazníků a sledujících vám pomůže vytvořit správnou sadu šablon pro vaše memy. Pokud se například vaše publikum zajímá o kinematografii, vytvořte memy s odkazy na populární filmy a televizní pořady.

Před publikováním meme udělejte krok zpět a ujistěte se, že tento meme:

  • neobsahuje urážlivé výrazy,
  • nezesměšňuje určité skupiny a komunity,
  • neobsahuje skryté významy, které by mohly být špatně pochopeny.

Pokud uděláte chybu, která se rozšíří, omluvte se a co nejdříve ji napravte.

V květnu 2023 se na Twitteru začaly objevovat následující memy:

Po stisknutí klávesy ALT se zobrazí vyskakovací okno s vtipem. Tohoto trendu se chytily značky, včetně McDonald's. Na první pohled se jedná o pouhý vtipný obsah, ale ukázalo se, že pro nevidomé uživatele, kteří k navigaci na sociálních sítích používají alternativní text, není vůbec vtipný. Pomocí speciálních aplikací mohou poslouchat obsah tweetů.

Mnoho lidí kritizovalo značky, které meme sdílely.

Devětadvacetiletý Connor uvedl, že meme klikni sem je vtipem pro lidi, kteří vidí, a proto se cítí „vyloučen ze společnosti“.

Společnost McDonald's Canada se omluvila a příspěvek smazala:

3. Dodržujte nevyslovená pravidla tvorby memů

  • Velké písmo a snadná čitelnost slov zajišťují maximální zapojení.
  • Při použití existujícího memu neměňte jeho význam – mohlo by to uživatele zmást.
  • Meme by měl zůstat rozpoznatelný i po přizpůsobení značce.
  • V memech by se neměly objevovat zprávy CTA, protože přímé výzvy k nákupu mohou uživatele dráždit.

4. Používejte relevantní memy

Ideální je, když značka zveřejní meme, které je na vrcholu popularity, a ne když už se dostatečně rozšířilo a zájem o něj opadl. Ztráta času nemusí přinést kýženou odezvu od publika.

Jak jsme už zmínili, příspěvek Dominos s Messim přinesl značce tisíce lajků, ale meme se záletníkem si nevedlo tak dobře.

5. Nepřehánějte to

Memy jsou velmi zábavné, ale přesto se snažte na sociálních sítích používat různorodý obsah. Stránka na Instagramu plná memů není vždy vizuálně příjemná.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!