Datová analýza – klíč k tomu, aby vaše firma mohla stále růst | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Datová analýza – klíč k tomu, aby vaše firma mohla stále růst

Datová analýza přehledně: v čem spočívá a jak vám pomůže vylepšit zákaznickou zkušenost?

cover-min-65707dcd975b0609272015.jpg

Co je to datová analýza?

V dnešním digitální době je velké množství dat, která se neustále generují a shromažďují. Ovšem jejich počet neustále roste a pro podniky to představuje velkou příležitost využít tyto data k získání cenných poznatků a posílení svého růstu a úspěchu, což vlastně posiluje firmu samotnou.

Datová analytika je založena na matematice, statistice, informačních technologiích, umělé inteligenci atd. Úkolem analýzy dat je redukce, organizace a sumarizace informací s cílem dát výsledkům význam a následně je využít.

Datová analýza se stává klíčovým nástrojem, který umožňuje podnikům odhalit skryté vzorce, identifikovat nové příležitosti a přijímat rozhodnutí. Ale co může datová analýza přinést vaší firmě? Stačí nepřestávat číst.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-10-64134a6a47e9c652892467.webp

Jak funguje Power BI

Číst

Čím může datová analýza pomoci podniku?

Datová analýza je nesmírně cenným nástrojem pro podniky v dnešním digitálním věku. Pomáhá jim získat hlubší a objektivnější porozumění datům, a tím jim umožňuje činit lépe informovaná rozhodnutí. Jak tedy může pomoci podniku:

První a nejdůležitější je schopnost získat důkladný pohled na obchodní výkonnost. Analýza dat umožňuje podnikům sledovat klíčové metriky, jako je prodej, ziskovost nebo náklady, a identifikovat trendy a vzorce, což umožňuje efektivnější řízení a optimalizaci výkonnosti.

Druhou výhodou datové analýzy je schopnost identifikovat a porozumět preferencím zákazníků. Analýza zákaznických dat umožňuje podnikům získat hlubší pohled na chování zákazníků, jejich preference a nákupní vzorce. Na základě těchto informací mohou podniky přizpůsobit svou nabídku, marketingové strategie.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Pomocí datové analýzy společnost Tesco zjistila, že většinu jejích tržeb tvoří několik věrných zákazníků. Zjistili také, jak daleko jsou lidé ochotni do jejich obchodů cestovat. 

Na základě těchto poznatků vytvořila společnost Tesco kupony a nabídky na míru, aby ovlivnila chování zákazníků, odměnila ty, kteří utrácejí hodně, a povzbudila příležitostné zákazníky k většímu zapojení do obchodu. Během několika měsíců od spuštění zákazníci s kartou Clubcard utráceli o 4 % více než zákazníci bez karty Clubcard.

Datová analýza má také třetí výhodu a tou je identifikace a efektivnější řízení interních procesů. Analýza dat a interních operací umožňuje identifikovat slabá místa, zlepšit produktivitu a snížit náklady. Například pomocí analýzy dat mohou podniky identifikovat účinnější způsoby skladování, plánování výroby nebo řízení dodavatelského řetězce.

Posledním, ale ne nejméně důležitým přínosem datové analýzy je schopnost predikce budoucích trendů a událostí. Na základě předešlých dat mohou podniky vytvářet prediktivní modely, které jim pomáhají předvídat budoucí poptávku, trendy trhu nebo chování zákazníků. To umožňuje přizpůsobit strategii a plánování.

4 způsoby, jak datová analýza může vylepšit zákaznickou zkušenost

Zkratka, která se používá pro termín zákaznická zkušenost je CX a my ji budeme takto používat i v níže uvedeném textu.

Firma Arrow má jasno v tom, že zákazníci mají v dnešní době velkou výhodu v tom, že si jedním kliknutím mohou vyhledat a zjistit, co nabízí vaše konkurence a případně se přesunout k nim. Nicméně, pokud moudře využijete jejich data, můžete je odradit od takového kroku. 

Datová analýza hraje klíčovou roli při dodávání osobních a relevantních nabídek zákazníkům, což přispívá k jejich vyšší spokojenosti a loajalitě k vaší značce. Jak pomocí dat můžete zlepšit CX?

#1. Sledovat jejich chování – v jakou dobu navštěvují zákazníci vaše webovky? Co konkrétně nakupují? Pokud máte věrnostní program a oni jsou do něj zapojeni, jaké reklamy je přimějí k činu? Datová analýza pomůže identifikovat, co je základem nákupního chování zákazníků.

Pokud například datoví analytici zjistí, že 90 % lidí, kteří se podívali na určitý seriál Netflixu, který měl skončit, dává to vedoucím pracovníkům o důvod víc, aby seriál prodloužili o další sezónu a udrželi si diváky u sebe.

#2. Zlepšit nabídky zákazníkům – analýza dat vám pomůže pochopit to, co zákazníci skutečně chtějí, potřebují a budete schopni reagovat ihned. V dnešní době jsou obecné nabídky stále méně efektivní. Pokud budete znát zákazníkova očekávání a preference, budete schopni nabídnout přesně to, co chce.

Uber má údaje o každém bodu GPS a informace o každé cestě, kterou jste v aplikaci uskutečnili. Díky tomu ti Uber může na základě vašich předchozích cest například nabídnout nejvhodnějšího řidiče, aby vám zajistil další příjemný uživatelský zážitek a abyste aplikaci používali i v budoucnu.

#3. Budovat loajalitu vůči vám – ono je totiž nákladově efektivnější udržet stávajícího zákazníka (šestkrát až sedmkrát nižší náklady) než získat nového. Datová analýza vám umožňuje lépe porozumět aktuálním trendům, zlepšovat vaše produkty/služby tak, aby přitahovaly zákazníky zpět k vám.

#4. Předvídat chování – díky využití prediktivní analýzy můžete pomocí dat nejen pochopit, co zákazníci chtějí a potřebují v současnosti, ale také předvídat jejich budoucí potřeby. Pokud jste schopni předvídat jejich další kroky, máte možnost úspěšně jim nabídnout produkty nebo řešení, o kterých ani nepřemýšleli.

Datová analýza přímo od firem

Mnoho firem a společností vám provedou datovou analýzu vašeho podniku. Je dobré mít na takové věci profesionály, kteří přesně ví co a jak, takže jsme vám udělali výčet společností, které mohou datovou analýzu provést za vás:

  • iba
  • Seyfor
  • Logio

Pokud máte interní zaměstnance, kteří s daty umí, tak si můžete datovou analýzu provést i sami. V tomhle případě bychom vám rádi doporučili náš online živý kurz Business analýza, který vám dá kompletní informace.

Navíc se naučíte identifikovat obchodní potřeby, řídit požadavky, koordinovat změny a vyhodnocovat výsledky projektu, rozvíjet datové myšlení a analytické dovednosti. Jan Tatarla, Functional Business Analyst ve Škoda Auto, vás naučí, jak můžete analyzovat data pomocí analytických metod a přijímat lepší manažerská rozhodnutí při řešení obchodních problémů.

Rada na závěr

Datová analýza je klíčovým nástrojem, který každý moderní podnik musí mít, aby mohl růst. Pokud budou podniky využívat datovou analýzu, budou moci identifikovat nové příležitosti pro svůj růst. Příležitost pro svůj růst teď můžeme využít i vy – získejte pořádnou porci znalostí z praxe díky našim skvělým online živým kurzům.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Manažer logistiky»
Business a management
Vede Lucie Daňková
14. května 13. června
Lucie Daňková