Jak dodávat produkt včas? Bonus v podobě tipů od Davida Rektoryse | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak dodávat produkt včas? Bonus v podobě tipů od Davida Rektoryse

Jak uspět ve flexibilním podnikatelském prostředí? Základem je rychlost a s tou včasné odevzdání produktu rozhodně souvisí.

cover-645e0c5ecd262188634031-min-64e5e01e117c8394902409.jpg

Dráždí vás oslnivá červeň zářící z digitálních diářů u nesplněných deadlinů? Nejste v tom sami.

Nejspíš každý produktový manažer chce plnit své termíny a odevzdávat práci včas. Ne každému se to ovšem dlouhodobě daří. 

Konkurenční výhoda mnoha úspěšných firem spočívá především v tom, že dokáží pružně reagovat na požadavky zákazníků a vyvíjet produkt efektivně, bez zbytečných průtahů. Produktový manažer by měl za všech okolností zvládat náročný harmonogram vývoje produktu. Orientovat se ve složitostech jeho vývoje a určovat priority jednotlivých úkolů. Především u komplexních produktů to ale bývá občas velmi náročné.

V dnešním článku si klademe za cíl pomoci vám vylepšit workflow. Přizvali jsme si i lektora kurzu Produktový management v praxi Davida Rektoryse, který se s vámi podělí o své bohaté profesní zkušenosti. Jeho tipy najdete v bonusové části na konci článku.

1. Nastavte realistické termíny a očekávání

Přestože moderní flexibilní společnosti často nepovažují „tohle nepůjde“ za odpověď, měli bychom si přiznat, že určité limity zkrátka existují. V ideálním světě by sice mohl celý vývoj vašeho digitálního produktu trvat třeba půl roku, musíte však zvážit reálné možnosti a všechny aspekty procesu vývoje.

Realistické termíny a realistická očekávání jsou naprostým základem. Každá fáze vývoje produktu vyžaduje dostatečný čas k realizaci. Nápad, návrh, samotný vývoj a testování, uvedení na trh. Nezapomeňte zúčastněné strany zapojit už do procesu plánování, abyste dokázali sladit očekávání všech a identifikovali možná slabá místa.

2. Vypracujte plán vývoje produktu

Dobře zpracovaný plán vývoje produktu je dalším významným milníkem na cestě za splněnými termíny. Jak jinak byste mohli efektivně vést týmy, sledovat pokroky, dělat informovaná rozhodnutí o prioritách, přidělovat zdroje a upravovat časové plány?

3. Vsaďte na agilitu

Agilní metodiky perfektně vyhovují potřebám většiny moderních produktů. Pomáhají zlepšit procesy, orientovat se na to opravdu důležité (tedy potřeby zákazníka) a tím zvyšují pravděpodobnost, že hotový produkt dodáte včas. 

Čím agilní metody přesně podporují vývoj produktu? Jsou flexibilní a iterativní. To znamená, že pomáhají týmům pružně reagovat na potřebné změny ve vývoji. S jejich využitím můžete do procesu vývoje velice rychle zařadit i nové požadavky zákazníků, nebo vylepšit produkt na základě feedbacku od vašeho zákazníka.

Nejčastěji se setkáte s metodikou Scrum. O této agilní technice jsme psali v článku Použití SCRUM v IT. Agilní metody mají skutečně původ v oblasti vývoje softwaru, díky své účinnosti ale brzy pronikly i do dalších oborů. Dnes se uplatňují napříč různými obory.

Agilní metodiky obecně kladou důraz na spolupráci, transparentnost a kontinuální vylepšování. Podívejte se na názorné video, ve kterém vám Henrik Kniberg, Minecraft gameplay designer, developer a kouč pro společnost Mojang představí základní principy agilních metod. 

 

4. Když to vázne, je to špatně

O čem je řeč? Přece o komunikaci. I tady musí proudit, konkrétně mezi členy týmu i všemi ostatními zúčastněnými stranami. Špatná komunikace může způsobovat nedorozumění a vést ke zbytečnému zdržení. Nestíháte termíny? Možná je načase začít lépe komunikovat – otevřenost a transparentnost jsou klíčové pojmy, se kterými musíte počítat, když vyvíjíte produkt.

Výše zmíněné agilní techniky právě toto řeší. Komunikace na denní bázi potom tvoří nedílnou součást workflow všech zúčastněných stran. Pravidelné schůzky, kde kolegové z týmu řeší svůj pokrok, pomáhají každému porozumět jeho vlastní roli a pochopit širší aspekty vývoje produktu. Konkrétně metodika Scrum nabízí ceremonii „Sprint planning“, která přímo řeší alokaci kapacit na následující období.

5. Předvídání a řízení rizik

Tvářit se, že rizika neexistují ani nehrozí, vás ke kýženému cíli nejspíš nedovede. V každém procesu vývoje produktu se dříve nebo později nějaké problémy objeví. A je rozhodně lepší, když se na ně předem připravíte.

Proaktivní identifikace potenciálních rizik a vypracování krizových plánů dokáže zmírnit negativní dopad na časový harmonogram projektu. S riziky můžete počítat už v přípravné fázi vývoje. Navíc budete mít v ruce návod jak postupovat, když předpokládaná rizika skutečně nastanou.

Provádějte pravidelná hodnocení a zapojte i tým. Diskuzi o problémech doplňte brainstormingem o jejich možném řešení. Vymýšlejte společně strategie pro zmírnění dopadu rizik.

6. Prioritizace, zdroje a sledování pokroku

Dejte zelenou jen těm vlastnostem a vylepšením, které přinášejí uživatelům největší hodnotu. Občas je těžké rozhodnout, které to budou – nemáte totiž křišťálovou kouli, která by vám s určitostí ukázala směr budoucího vývoje. 

Naštěstí ale máte k dispozici techniky prioritizace. Můžete například využít framework RICE (Reach, Impact, Confidence, Effort) nebo metodu MoSCoW (Must have, Should have, Could have, Won't have).

Včasné dokončení úkolu je také podmíněno vhodným financováním. Bez dostatečných zdrojů vývoj stojí a lhůty se zbytečně protahují. Neméně důležité je také sledování a průběžné vyhodnocování pokroku ve vývoji produktu. Díky tomu získáte vždy aktuální informace, včas identifikujete hrozící zpoždění a můžete informovaně rozhodnout, z čeho uděláte prioritu a kam pošlete zdroje. 

Na základě sledování pokroku a porovnání reálného postupu s navrženým harmonogramem dokážete vyhodnotit pracovní zátěž týmu a odhadnout jeho kapacity. Včasná optimalizace vás ušetří honění termínů na poslední chvíli.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Bonusová část

Přinášíme vám tipy Davida Rektoryse, experta na produktový management.

Dobrý den, Davide. Ve svém kurzu „Produktový management v praxi“ učíte studenty, jak vyvíjet produkt a pracovat s týmem. V dnešním článku už zazněly rady obecnějšího rázu. Podělil byste se teď s námi o pár tipů z praxe? 

„S radostí se o pár tipů a doporučení z vlastní praxe podělím: 

1. Zjistěte, co chce vaše cílová skupina – produktový manažer by měl být schopen pochopit potřeby a priority zákazníků a vytvořit produkt, který je na míru těmto potřebám.

2. Stanovte si jasné cíle – produktový manažer by měl mít jasné a konkrétní cíle, které chce dosáhnout s produktem. Tyto cíle by měly být měřitelné a realistické.

3. Vytvořte silný tým – tým produktového manažera by měl být tvořen lidmi s různými zkušenostmi a schopnostmi, kteří dokážou efektivně spolupracovat.

4. Sledujte trh – produktový manažer by měl být průzkumníkem trhu a udržovat si přehled o konkurenci, trendech a nových technologiích.

5. Komunikujte s vývojovým týmem – produktový manažer by měl být schopen komunikovat s vývojovým týmem a vysvětlit, co je třeba vyvinout a jakým způsobem to má být provedeno.

6. Prioritizujte úkoly – produktový manažer by měl být schopen prioritizovat úkoly vývojového týmu tak, aby bylo dosaženo stanovených cílů.

7. Sledujte aktuální stav vývoje vašeho produktu – produktový manažer by měl pravidelně sledovat pokrok vývojového týmu a být schopen rychle reagovat na případné problémy.

8. Testujte a učte se – produktový manažer by měl být ochoten testovat své produkty a učit se z chyb, aby mohl přinést na trh co nejlepší produkt.

9. Spolupracujte s marketingem – produktový manažer by měl spolupracovat s oddělením marketingu, aby byl produkt úspěšně uveden na trh.

10. Udržujte si nadhled – produktový manažer by měl mít nadhled nad celým vývojem produktu a být schopen přizpůsobit se změnám na trhu nebo v týmu.

A nakonec, kdybych to celé měl shrnout do jednoho hlavního doporučení, pro úspěšné provádění produktového managementu je aktivní naslouchání zákazníkům. Mít schopnost a ochotu poslouchat a porozumět potřebám a zpětné vazbě zákazníků je klíčové pro úspěch produktového manažera. Zákazníci jsou tím, kdo v konečném důsledku určuje úspěch produktu na trhu.

Aktivní naslouchání znamená nejen naslouchat zákazníkům, ale také aktivně se angažovat v jejich prostředí, provádět průzkumy, konverzace, zjišťovat jejich potřeby a problémy. Tímto způsobem můžete získat cenné poznatky, které vás provedou tvorbou a vývojem produktu, který skutečně vyhovuje potřebám a přání zákazníků.

Kombinace těchto znalostí a porozumění zákazníkům s efektivním týmovým řízením a strategickým plánováním vám pomůže vytvořit a uvést na trh úspěšný produkt.

Budu vám držet palce a pokud byste měli nějaké otázky, tak mne neváhejte kontaktovat například přes můj web www.Rektorys.com.“

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková