Použití SCRUM v IT | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Použití SCRUM v IT

articlevisual-1-3-6421b1c708671734348053.webp

Oblast IT je charakteristická zaměřením na výsledek a vysokou efektivitu. Použití metody Scrum se tady přímo nabízí.

Framework SCRUM je implementací agilní metodiky řízení projektu. K oblasti vývoje softwaru má přitom blízko už od svého vzniku. Ken Schwaber, jeden z jeho autorů, je software developer a produktový manažer. Spolu s Jeffem Sutherlandem představili SCRUM světu už v devadesátých letech minulého století. Název nástroje vychází z pojmenování formace hráčů v americkém rugby. Má vyjadřovat týmovost. Metoda SCRUM totiž klade právě na týmovou spolupráci velký důraz.

Použití metody se časem rozšířilo i na další obory, jako jsou například výzkum a vývoj, marketing nebo obchod. V IT sféře zůstává neocenitelným nástrojem zvyšujícím efektivitu a rychlost vývoje.

Co je SCRUM

SCRUM je agilní metoda, která pomáhá týmům rychleji a efektivněji dosahovat vytyčených cílů. Klade důraz na týmovost, samostatnost, důvěru a spolupráci. Využívá iterativní a inkrementální řízení. Cílem je postupně vyvíjet produkt od jeho počátku až po finální výsledek. 

Základní pojmy metody SCRUM

Definice vize

Když chcete zahájit projekt, potřebujete nejdřív jasnou představu, co by mělo být výsledkem. Z vize vycházejí úkoly, ty jsou potom rozděleny na menší podúkoly řešené během sprintů.

Sprint

Sprinty jsou ohraničené časové úseky, ve kterých je stanoven cíl, vyvinuto řešení a otestována funkčnost. Pokud cyklus selže, je znovu opakován do doby, než tým dosáhne požadovaného výsledku. Důležitou součástí sprintu je přidělení úkolů a vzájemná komunikace. Úkoly si v rámci týmu lidé často volí i sami, každý potom pracuje na své části celku a průběžně informuje tým o postupu. Sprinty obvykle trvají jeden až čtyři týdny, záleží samozřejmě na náročnosti projektu a jednotlivých úkolů. 

Projektový tým

Tým hraje v agilním řízení projektu zásadní roli. SCRUM je založen na principu sebeřízení. To znamená, že členové týmu jsou do určité míry autonomní a rozhodují o tom, jak vyřešit svěřený problém. 

Flexibilní řízení projektu

Ve frameworku SCRUM jsou sice jednotliví členové týmu do jisté míry autonomní, projekt ale podléhá agilnímu řízení. Při agilním řízení se aktivním účastníkem procesu stává i zadavatel zakázky. 

Iterativní a inkrementální řízení

Inkrementální dodávky představují ucelenou funkční jednotku produktu. Iterativní postup potom znamená, že se na základní jádro projektu nabalují jednotlivé iterace – rozšíření a vylepšení. Klient může zhodnotit prototypy produktu v různé fázi vývoje a na základě toho korigovat další postup.

Framework SCRUM a IT

Za téměř třicet let své existence se SCRUM vyvinul v jeden z nejpopulárnějších metodických postupů v IT. Používá jej 99 % IT projektů. Cílem je postupně vyvíjet software od začátku až po finální výsledek. Díky tomuto postupu SCRUM umožňuje často revidovat a zlepšovat produkty před jejich uvedením na trh. 

Benefity použití SCRUM v IT:

  • Zvýšení konkurenceschopnosti IT společností  
    Tím, že se proces vývoje rozděluje do krátkých sprintů, mohou být produkty postupně revidovány a zlepšovány. To umožňuje týmu reagovat na změny v požadavcích uživatelů a vytvářet produkty přesně podle jejich potřeb. Tento aspekt je velmi důležitý v době rychle expandujícího technologického vývoje. 
     
  • Zlepšení komunikace v týmu
    Součástí metody jsou i pravidelné týmové schůzky – skrumáže. Pokud jsou každodenní, většinou netrvají déle než 15 minut a běžně probíhají v online prostředí. V průběhu sprintu mají členové týmu příležitost diskutovat o problémech, které se objevují během vývoje produktu, a rozhodují se, jakým způsobem je budou řešit.
     
  • Dokonalý time management
    U projektů rozdělených na dílčí úkoly – sprinty je mnohem jednodušší hlídat a dodržovat termíny. Všichni v týmu mají přehled.
     
  • Snížení nákladů 
    Díky frameworku SCRUM je vývoj produktu efektivnější. Produktivita se zvyšuje, náklady se snižují. 

IT společnosti musí držet krok s dobou a pružně reagovat na rychlé změny v oblasti vývoje digitálních produktů. Proto u nich ani nepřichází v úvahu, že by volily konvenční metody řízení projektů. Do doby, než někdo vymyslí ještě efektivnější metodu agilního řízení, zůstane framework SCRUM v IT sféře stále volbou číslo jedna.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!