Vše, co jste chtěli vědět o Power BI | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Vše, co jste chtěli vědět o Power BI

13 otázek pro Tomáše Hronka o tom, jak funguje Power BI, oblíbený nástroj analytiků.

xx-64510a71c6fb9166294102.jpg

Ing. Tomáš Hronek je datový inženýr, analytik a odborník na vizualizaci dat. Jeho nástrojem je Power BI, o kterém ví doslova první poslední. Představí vám ho nyní v obsáhlém rozhovoru, v praxi vás s ním naučí pracovat na kurzu, který vede u nás v Laba.

Můžete nám nejprve představit Power BI a jeho hlavní funkce?

Power BI je nástroj pro vizualizaci dat a analýzu, který umožňuje uživatelům připojit se k různým zdrojům dat, vytvořit datové modely, vytvořit vizualizace a sdílet výsledky s ostatními uživateli. Mezi hlavní funkce Power BI patří:

  1. Připojení k různým zdrojům dat – Power BI umožňuje uživatelům připojit se k různým zdrojům dat, včetně relačních databází, souborů Excel, cloudových úložišť, CRM systémů, sociálních sítí a mnoha dalších.
  2. Datové modely – Po připojení k datovým zdrojům lze pomocí Power BI vytvořit datové modely, což jsou struktury, které umožňují uživatelům analyzovat a vizualizovat data. Tyto datové modely lze vytvořit pomocí nástrojů pro transformaci dat, jako jsou filtry, sloupce, řádky a hierarchie.
  3. Vizualizace dat - Power BI umožňuje uživatelům vytvářet vizualizace dat pomocí mnoha různých grafů, tabulek a metrik. Uživatelé mohou také vytvářet vlastní metriky pomocí jazyka DAX (Data Analysis Expressions).
  4. Sdílení výsledků - Uživatelé mohou sdílet výsledky své práce pomocí Power BI reportů, dashboardů a aplikací. Tyto výsledky lze sdílet s jinými uživateli přes webové rozhraní nebo aplikace pro mobilní zařízení.

Všechny tyto funkce Power BI umožňují uživatelům vytvářet komplexní analýzy dat a vizualizace bez nutnosti mít rozsáhlé znalosti programování nebo databázových systémů.

Jaký typ dat lze v Power BI vizualizovat a analyzovat?

Power BI umožňuje vizualizovat a analyzovat strukturovaná i nestrukturovaná data. Ať už data uložená v relačních databázích, jako jsou SQL nebo Oracle, nebo soubory s daty v tabulkách, jako jsou Excel, CSV nebo XML. 

Dále textové dokumenty, zprávy a e-maily, ale i online webové stránky, cloudové služby nebo streaming data, která můžeme vizualizovat a analyzovat v reálném čase a pružně reagovat na změny.

Dokonce nám Power BI umožňuje vizualizovat a analyzovat také geografická data, jako jsou mapy a geografické informace, a porovnávat výsledky v různých oblastech.

Jak Power BI pomáhá firmám při analýze dat a vytváření zpráv?

Power BI může být velmi užitečným nástrojem pro firmy, když se snaží analyzovat data a vytvářet reporty. 

Power BI umožňuje uživatelům připojit se k různým zdrojům dat, jako jsou relační databáze, Excelové soubory, cloudová úložiště, CRM systémy, sociální sítě a mnoho dalších. Firmy tak mohou snadno shromažďovat data ze svých interních i externích zdrojů.

Po připojení k datovým zdrojům mohou firmy pomocí Power BI vytvořit datové modely, které umožňují uživatelům analyzovat a vizualizovat data. Tyto datové modely lze vytvářet pomocí nástrojů pro transformaci dat, jako jsou filtry, sloupce, řádky a hierarchie.

Power BI umožňuje uživatelům vytvářet vizualizace dat pomocí mnoha různých grafů, tabulek, měr a metrik. Firmy tak mohou vizualizovat svá data různými způsoby a získat nový pohled na své obchodní údaje.

Uživatelé mohou sdílet výsledky své práce pomocí Power BI reportů, dashboardů a aplikací. Tyto výsledky lze sdílet s jinými uživateli přes webové rozhraní nebo aplikace pro mobilní zařízení. Firmy tak mohou získat výsledky analýzy dat rychleji a s více lidmi.

Dále tento nástroj umožňuje firmám automaticky aktualizovat svá data, takže uživatelé mohou v reálném čase sledovat změny a získávat nejnovější informace. To může být užitečné pro firmy, které se snaží udržet si aktuální data o svém podnikání.

Jaký je rozdíl mezi Power BI a jinými nástroji pro vizualizaci dat?

Existuje mnoho nástrojů pro vizualizaci dat, včetně Power BI, Tableau, QlikView, Google Data Studio a mnoho dalších. 

Obecně lze říct, že PowerBi je oproti Tableau a Cliku levnější za licence, kdy pro admina stojí cca 1500 Kč za měsíc a pro developera cca 1000 Kč za měsíc. U PowerBI oproti tomu platíte cca 250 Kč za měsíc za jednu licenci stejně za admina i developera. 

Následující jsou některé z hlavních rozdílů mezi Power BI a jinými nástroji pro vizualizaci dat:

  1. Integrace s Microsoft produkty: Power BI je integrován s mnoha Microsoft produkty, jako je Excel a SharePoint. To umožňuje uživatelům snadno přenášet a sdílet data z těchto produktů do Power BI a vytvářet interaktivní vizualizace. Tento faktor může být výhodný pro firmy, které již používají Microsoft produkty.
  2. Snadné použití: Power BI je navržen tak, aby byl snadno použitelný pro uživatele bez ohledu na jejich úroveň znalostí. Power BI je totiž součástí ekosystému Microsoftu, což usnadňuje uživatelům přechod mezi různými nástroji a aplikacemi.
  3. Výkon: Power BI může být rychlejší než některé jiné nástroje pro vizualizaci dat, zejména když se pracuje s velkým množstvím dat. To je způsobeno především tím, že Power BI používá výkonné kompresní algoritmy pro ukládání a zpracování dat.
  4. Vlastnosti: Power BI obsahuje mnoho funkcí, jako jsou vlastní měřítka a metriky, pokročilé filtry, podpora pro vkládání vlastních vizualizací a možnost vytváření složitých hierarchií. Tyto funkce umožňují uživatelům vytvářet komplexní vizualizace a analýzy dat.
  5. Cena: Power BI je relativně levný nástroj v porovnání s jinými nástroji pro vizualizaci dat na trhu. To znamená, že i menší firmy s omezeným rozpočtem mohou využívat jeho funkce a výhody.

Tyto faktory mohou být důležité pro firmy, které se snaží vybrat nejvhodnější nástroj pro vizualizaci dat pro své potřeby.

Co jsou ty nejčastější překážky, kterým lidé při práci s Power BI čelí?

Při práci s Power BI mohou uživatelé čelit několika překážkám. Power BI je velmi rozsáhlý nástroj, což může být pro nové uživatele velmi složité. Uživatelé se musejí naučit, jak používat různé funkce, jak spojovat data, jak vytvářet vizualizace a jak správně interpretovat výsledky.

Integrace dat může být pro uživatele Power BI také náročná. Musejí se naučit, jak spojovat různé zdroje dat, jak je transformovat a jak je připravit pro použití v Power BI. Při práci s velkým množstvím dat může Power BI být pomalý a neefektivní. Uživatelé musejí vědět, jak optimalizovat své dotazy a vizualizace pro co nejlepší výkon.

Správa datové bezpečnosti a přístupu k datům může být v Power BI obtížná. Je nutné se naučit, jak správně řídit přístup k datům, jak vytvářet zabezpečené připojení k datům a jak vytvářet správná oprávnění.

Nakonec i školení uživatelů ve všech funkcích může být také výzvou. Kvalitní kurz je zárukou, že všechny funkce využijete na maximum.

Jak se Power BI integruje s dalšími nástroji a službami, jako je například Excel nebo Azure?

Power BI je navržen tak, aby se snadno integroval s dalšími nástroji a službami. Následující jsou příklady integrace Power BI s dalšími populárními nástroji a službami:

  1. Excel: Power BI se integruje s Excel pomocí Power Query a Power Pivot. Uživatelé mohou importovat data z Excelu a vytvářet v Power BI interaktivní vizualizace a zprávy.
  2. Azure: Power BI se integruje s Azure pomocí Azure Analysis Services. To umožňuje uživatelům přistupovat k datům v cloudu a vytvářet v Power BI vizualizace a zprávy.
  3. SQL Server: integrace s SQL Server probíhá pomocí funkce DirectQuery, což umožňuje uživatelům pracovat s daty v reálném čase.
  4. SharePoint: umožňuje uživatelům vkládat interaktivní vizualizace a zprávy přímo do SharePoint stránek.
  5. Dynamics 365: díky integraci s Dynamics 365 lze vizualizovat a analyzovat data z ERP.

Integrace s dalšími nástroji a službami se neustále rozvíjejí a Power BI nabízí také rozsáhlou knihovnu konektorů, které umožňují uživatelům připojit se k různým datovým zdrojům, jako jsou například Salesforce, Google Analytics, Facebook a další.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-12-6419abbe93899913165348.webp

Power BI Pro vs. Premium

Číst

Jaký je největší přínos Power BI pro velké podniky a společnosti?

Pro velké podniky a společnosti je Power BI velkým přínosem v mnoha ohledech. Pro přehlednost to vezmu zase v bodech.

  • Centralizovaná správa dat: Power BI umožňuje velkým podnikům a společnostem snadno spravovat a centralizovat svá data z různých zdrojů. To znamená, že uživatelé mohou pracovat s jednotnou verzí dat, což vede k lepším a konzistentnějším výsledkům.
  • Škálovatelnost: Power BI je navržen tak, aby byl škálovatelný a mohl snadno zvládat velká množství dat. To znamená, že i při velkém množství dat mohou uživatelé stále vytvářet interaktivní vizualizace a zprávy.
  • Přizpůsobitelnost: Power BI umožňuje společnostem přizpůsobit si své vizualizace a zprávy podle svých potřeb. To znamená, že uživatelé mohou vytvářet vlastní vizualizace a upravovat existující vizualizace a zprávy tak, aby odpovídaly specifickým potřebám jejich podniku.
  • Spolupráce a sdílení: Power BI umožňuje uživatelům snadno spolupracovat a sdílet své vizualizace a zprávy s ostatními. To znamená, že uživatelé mohou spolupracovat na projektech a sdílet své výsledky s týmem a zákazníky.
  • Integrace s dalšími nástroji: Power BI se snadno integruje s dalšími nástroji a službami, jako je Azure, Excel a SharePoint. To znamená, že uživatelé mohou přistupovat k různým datovým zdrojům a snadno importovat data do Power BI.

Všechny tyto faktory umožňují velkým podnikům a společnostem využít svá data k lepšímu rozhodování a dosažení lepších výsledků.

Jak Power BI umožňuje sdílení a spolupráci na analýze dat v rámci týmu?

Uživatelé mohou vytvářet dashboardy v Power BI, stejně tak i zprávy, a sdílet je s ostatními členy týmu. Tímto způsobem mohou ostatní vidět výsledky analýzy dat, aniž by museli mít přístup k datům a analýze. Zprávy umožňují uživatelům detailněji prozkoumat výsledky analýzy dat a vidět, jak byla analýza provedena.

Power BI dále poskytuje možnost spolupracovat na projektech, diskutovat o výsledcích analýzy dat pomocí komentářů a diskusních fór a pracovat na vývoji a analýze dat společně. 

To znamená, že všichni členové týmu mohou přistupovat k datům a provádět analýzy v reálném čase a zároveň sdílet své myšlenky a zpochybňovat výsledky, což vede k lepšímu rozhodování.

Power BI navíc umožňuje nastavení různých úrovní přístupu a oprávnění pro jednotlivé uživatele, aby se zajistilo, že každý uživatel má přístup pouze k těm datům a analýzám, ke kterým má oprávnění.

Má Power BI nějaká nová vylepšení a aktualizace?

Power BI je dynamicky se rozvíjející platforma a neustále se aktualizuje a vylepšuje. Některé z nejnovějších aktualizací a vylepšení Power BI jsou:

  • Nové vizualizační funkce: Power BI přidává pravidelně nové vizualizační nástroje a funkce, aby uživatelům umožnil co nejlépe zobrazovat a analyzovat data. Například v posledních aktualizacích byly přidány vizualizace jako například "Mapa břehů" a "Místo v rámci obvodu".
  • Vylepšení dashboardů: Power BI umožňuje uživatelům vytvářet komplexní a interaktivní dashboardy. V posledních aktualizacích byla vylepšena funkcionalita pro tvorbu dashboardů a umožňuje uživatelům rychleji vytvářet a upravovat dashboardy.
  • Integrovaná předvídání a modelování dat: Power BI poskytuje nástroje pro předvídání a modelování dat. V posledních aktualizacích byla tato funkce vylepšena a umožňuje uživatelům snadněji vytvářet předpovědi a modely.
  • Power BI Premium: Power BI Premium je plně vybavená verze Power BI, která poskytuje vysokou dostupnost a větší kapacitu dat pro velké organizace. Poslední aktualizace Premium nabízí nové funkce, jako jsou například ukládání dat na úrovni řádku a podpora pro vyšší zatížení dotazů.
  • Bezpečnostní vylepšení: Power BI neustále zlepšuje bezpečnostní funkce a ochranu dat. V posledních aktualizacích byla přidána funkce pro automatické vynucování politiky hesel a omezení přístupu k datům.

Jaký vliv má Power BI na řízení projektů a rozhodování v podnikání?

Power BI má velký vliv na řízení projektů a rozhodování v podnikání, protože umožňuje rychlejší a efektivnější získávání a analýzu dat, což vede k lepším rozhodnutím a výsledkům. 

Mezi pozitivní vlivy Power BI na řízení projektů a rozhodování v podnikání patří již zmíněná rychlejší analýza dat, možnost spolupráce a sdílení, lepší plánování a řízení projektů a tím celkové zlepšení výkonnosti.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem profilu na Facebooku.
Pojďte se připojit!

Kterým směrem se Power BI v současné době ubírá?

Power BI se stále rozvíjí, nová verze vychazí každý měsíc a v současné době se ubírá několika směry, které umožňují uživatelům ještě efektivnější práci s daty a analýzami. Kromě integrace s dalšími nástroji je to i integrace umělé inteligence (AI), díky níž se Power BI stává stále výkonnějším a inteligentnějším. 

Například funkce Quick Insights v Power BI umožňuje automatickou analýzu dat pomocí umělé inteligence, což vede k rychlejšímu získání poznatků z dat.

Nově Power BI umožňuje vytvářet a sdílet vizualizace a analýzy dat i na mobilních zařízeních, což umožňuje uživatelům rychlé a snadné získávání informací o výkonnosti firmy a projektů kdykoli a kdekoli.

Samozřejmě i hlavní funkce Power BI, tedy vizualizace dat, je stále sofistikovanější. Více se zaměřuje i na zajištění bezpečnosti a ochrany dat, což umožňuje ochranu citlivých informací a větší důvěru v používání nástroje.

Jaké jsou nejlepší praktiky pro využívání Power BI a jak lze dosáhnout nejlepších výsledků?

Zkusil jsem sepsat alespoň nejlepších praktik pro využívání Power BI:

  1. Získejte přehled o datovém modelování: Je důležité správně navrhnout datový model, který bude obsahovat všechna potřebná data a bude výkonný. Správné datové modelování pomůže minimalizovat počet dotazů na databázi – to pak zvyšuje rychlost a výkonnost.
  2. Používejte vhodné vizualizace: Power BI obsahuje širokou škálu vizualizací, které mohou být použity pro prezentaci dat. Výběr vhodné vizualizace je klíčový pro zvýšení efektivity prezentace.
  3. Používejte filtry a segmentace: Pomocí filtrů a segmentace můžete snadno filtrovat a analyzovat data. Je důležité použít tyto funkce správně, aby byla analýza co nejefektivnější a přesná.
  4. Používejte optimalizaci načítání dat: Power BI nabízí několik funkcí, jako je například načítání dat pouze z požadovaných sloupců, aby byla rychlost načítání dat co nejrychlejší. To vám může výrazně zlepšit výkon.
  5. Sdílejte a spolupracujte: Power BI umožňuje snadné sdílení dashboardů a sestav s ostatními. Zkuste z této funkce vytěžit maximum.
  6. Využívejte automatizaci: Power BI nabízí řadu automatizačních nástrojů, jako jsou například plánovače obnovování dat a upozornění na změny dat. Tyto nástroje mohou zlepšit efektivitu a snížit riziko chyb.
  7. Neustále se vzdělávejte: Power BI se stále vyvíjí a zdokonaluje, a proto je důležité neustále se vzdělávat a sledovat nové funkce a aktualizace. K rozšíření znalostí a zlepšení výsledků práce s Power BI může pomoci právě můj kurz v Laba.

Jaký je váš názor na budoucnost Power BI a jaké nové funkce očekáváte v budoucnu?

Z pohledu vývoje technologií a trendů v oblasti datové analytiky a vizualizace, je pravděpodobné, že Power BI bude i nadále růst a rozvíjet se.

Jedním z klíčových směrů vývoje bude pravděpodobně zlepšení automatizace a integrace s dalšími nástroji a technologiemi. To umožní uživatelům rychlejší a efektivnější práci s daty a zlepší se také spolupráce v rámci týmů.

Dalším směrem bude pravděpodobně posilování využití umělé inteligence a strojového učení v Power BI, což umožní uživatelům využívat pokročilé algoritmy pro analýzu dat a predikci trendů.

Celkově lze očekávat, že Power BI bude i nadále jedním z hlavních nástrojů pro datovou analytiku a vizualizaci v podnicích a jeho vývoj bude pokračovat v souladu s aktuálními potřebami a trendy v oblasti dat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Pokročilý kurz Power BI»
Programy
Vede Stanislav Rubina
29. ledna 6. března
Stanislav Rubina