Chcete investovat či spořit? Poznejte výhody a nevýhody | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Chcete investovat či spořit? Poznejte výhody a nevýhody

Šetříte jako diví, ale nemáte zkušenosti s investováním nebo naopak investujete, ale nešetříte? Pojďme si celou situaci osvětlit.

cover-63e623d06b8d5124280382-min-64aeb2a69f5c5996902160.jpg

Oba způsoby – investice i spoření – by vám v ideálním případě měly přinášet zisky. 

Kdy je lepší investovat a kdy spořit? Máte volné finance? Pokud je necháváte ležet na účtu nebo doma v obálce, ztrácejí svou hodnotu, především v dobách vysoké inflace. Pojďme se dnes společně podívat na výhody a nevýhody obou způsobů nakládání s volnými finančními prostředky. 

Investování: jeho výhody a nevýhody

Co je to investování? Jedná se o využití finančních prostředků s cílem budoucího zhodnocení. Jinými slovy – nakoupíte finanční nebo nefinanční aktiva a očekáváte, že je v budoucnu prodáte se ziskem. Na tomto místě je třeba zmínit, že takové očekávání může a nemusí být naplněno. Investice jsou vždy spojeny s určitou mírou rizika, kterou vyvažuje právě vidina odpovídajícího očekávaného výnosu. Čím víc riskujete, tím víc můžete získat. Nebo taky ztratit, přijde na to.

Pod finančními aktivy si představte například akcie, dluhopisy nebo podílové listy. Nefinančními aktivy mohou být nemovitosti, umělecká díla nebo drahé kovy.

Výhody investování oproti spoření:

  • Vyšší potenciální výnosy 
    Pokud investujete chytře, můžete získat mnohem vyšší výnosy než z běžného spoření s nízkým úročením.
     
  • Diverzifikace
    Při investování do různých druhů aktiv snižujete celkovou rizikovost svého investičního portfolia. Nízká rizikovost je sice výhodou spoření, nicméně tady uvádíme diverzifikaci jako způsob snížení rizika při zachování vyšších možných zisků. 
     
  • Dlouhodobé strategie
    Dlouhodobé investice pomáhají při budování a udržení hodnoty vašich peněz. Při dlouhodobých finančních cílech se investování jeví jako výhodná strategie.

Nevýhody investování oproti spoření:

  • Vyšší riziko
    S investicemi se pojí vyšší riziko. Hodnota vašich investic může kolísat, hrozí dokonce i finanční ztráty.
     
  • Vyšší nároky na znalosti
    Nemusíte mít sice formální vzdělání, znalosti z oboru ale potřebujete určitě. K tomu, abyste se mohli správně rozhodnout, kam své peníze investovat, musíte získat kvalifikovaný vhled. Zběžné rešerše na internetu vám potřebný základ nezajistí. 

Spoření: jeho výhody a nevýhody

Spoření je odkládání peněz pro pozdější potřebu. Na běžném účtu však odložené peníze postupně ztrácejí svou hodnotu, proto je zapotřebí poohlédnout se po vhodnějších formách spoření. Spousta lidí využívá běžný spořicí účet, to je nejjednodušší forma spoření. Peníze máte kdykoliv k dispozici a můžete s nimi svobodně nakládat. V závislosti na podmínkách konkrétní banky dostanete úrok, kterým se vaše peníze zhodnocují. Jen mějte na paměti, že jestli je tento úrok nižší než momentální výše inflace, vaše finance stále ztrácejí na hodnotě. Další možností jsou termínované vklady – zavazujete se k tomu, že se svými financemi po určitou dobu nebudete nijak nakládat a necháte je na účtu. Za odměnu dostanete vyšší úrokovou sazbu. Můžete se setkat i s dalšími finančními produkty – stavební spoření, penzijní spoření.

Výhody spoření oproti investování:

  • Nižší riziko 
    Rizika při spoření jsou rozhodně nižší než u investic. O peníze přijdete pouze tehdy, když instituce, které jste své finance svěřili, čelí nějakému nestandardnímu problému. Riziko je tedy obecně velmi malé.
     
  • Jistota výnosu
    Spoření vám zajistí stálý a poměrně jistý zisk. 
     
  • Nízké nároky na znalosti
    Proces spoření je velice jednoduchý. Například spořicí účet si dnes otevřete i v aplikaci online bankovnictví a můžete jej začít okamžitě používat. Bez nutnosti dalších znalostí z oblasti finančnictví.

Nevýhody spoření oproti investování:

  • Nižší výnos
    Spoření obvykle přináší menší celkové zhodnocení než investice.
     
  • Pomalejší navyšování zisku
    Při spoření nemůžete očekávat markantní zisky. Vaše peníze neporostou tak rychle, jako by mohly růst při vhodně zvolené investici.

Co tedy zvolit: investování nebo spoření?

Rozhodnutí, zda spořit nebo raději investovat, závisí na vašich finančních cílech a preferencích. Pokud chcete do problematiky proniknout hlouběji, zúčastněte se kurzu Finanční řízení od nuly.

Zjednodušeně můžeme říci, že investování slibuje vyšší výnosy, ale je spojeno s vyšším rizikem ztráty. Volí jej ti, kteří jsou ochotni riziko přijmout s vidinou rychlejšího zvýšení hodnoty počáteční investice. Je vhodnější pro plnění dlouhodobých finančních cílů. 

Spoření je potom dobrou volbou pro zastánce konzervativní strategie. Jedná se o bezpečnou volbu vhodnou především pro krátkodobé a střednědobé finanční cíle s výhledem na získání jistého a stabilního výnosu.

Zkušení investoři s ohledem na vyváženost investičního portfolia oba způsoby zhodnocování peněz často kombinují.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková