Jak pracuje úspěšný datový inženýr? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje úspěšný datový inženýr?

310735504-63e22b5e97e60479713408-min-64aeb2350dbe1169526513.webp

Dnes jsme vyzpovídali Ing. Tomáše Hronka, který má na starost zpracování a vizualizaci dat pro MSD Czech Republic a u nás v Laba Czech povede kurz Power BI, na kterém vás naučí využívat tento nástroj pro maximální zjednodušení vaší práce s daty.

Více informací o kurzu

Vaše pracovní pozice se jmenuje Integration Analyst / Developer (Data Engineer / Analyst). Co si pod tím názvem můžeme představit?

Názvy se stále mění – dříve se hodně mluvilo o Business Intelligence, to už teď ve firmách nevídám. Nyní se datová oblast rozdělila na tyto 3 kategorie, takto jejich odpovědnosti vidím já:

  • Data Engineer: získává data ze zdrojových systémů, nastavuje pravidelné zpracování dat, vytváří tabulky v databázi
  • Data Analyst: nad vyčištěnými a propojenými daty od Data Engineera vytváří reporty a hledá insighty (jak na základě dat zlepšit fungování podniku)
  • Data Scientist: nad vyčištěnými a propojenými daty od Data Engineera vytváří statistické modely a predikce (jak na základě dat zlepšit fungování podniku)

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Pracuji z domova, takže vstanu tak, abych stihl procitnout, většinou cca 1h před první schůzkou, obvykle začínají v 9 h. Na této schůzce se řekne s týmem, co jsme od včera udělali, jestli nás něco blokuje a jaké máme plány na aktuální den. Pak pracuji na zadaných úkolech cca do 17 h s občasnými Teams schůzkami, které zaberou maximálně cca 2 h denně.

Co Vás dokáže v práci vyvést z klidu?

Například migrace (přechod) z jednoho systému na nový jen z důvodu, že se vedení rozhodlo koupit jiné licence. 

Co Vás během pracovního dne naopak potěší?

Když se můžu jít přes oběd projít a nesedět celý den u počítače.

Co konkrétně pro Vás znamená Power BI a jak tento nástroj využíváte ke své práci?

PBI mi umožňuje rychle a snadno získat data, vyčistit a propojit je a na závěr prezentovat. Nástroj využívám tak, že pro uživatele vytvářím složitější transformace a metriky, které jim pomohou rozhodovat se na základě dat.

Jak by ovlivnilo Vaši profesi, kdyby nástroj Power BI neexistoval?

Málo. Na trhu existuje celá řada konkurenčních nástrojů: Tableau, Spotfire, Excel a další, které dovedou to samé. PBI má tu výhodu, že se ovládá podobně jako Excel, takže je do něj jednodušší vkročit. 

V datovém světě stále platí, že 80 % práce je se získáním, pochopením, čištěním a  transformací dat a pouze zbylých 20 % zabere tvorba vizualizací a metrik. Ve stejném poměru je i má pracovní náplň.

Kdo by se podle Vás měl naučit s Power BI pracovat a proč?

Každý, kdo o něčem ve firmě rozhoduje, od team leadera (může sledovat efektivitu týmu), přes datové analytiky a finanční manažery až po vedení (plnění KPI, finanční data). 

Máte nějaké doporučení pro ty, kteří plánují začít Power BI využívat ke své práci?

  • Mějte alespoň 8GB paměti ram, ideálně 16GB pro větší data. 
  • Naučte se trochu anglicky, doporučuji používat PBI v angličtině, lépe se pak hledá pomoc na internetu. 
  • PBI je primárně reportingový nástroj, lidé ho často používají pro situace, kdy by se více hodilo mít mohutnější platformu složenou z databáze (Snowflake, Redshift, Postgres,..) a ELT (extract/ load/ transform) nástroje enterprise kalibru jako např. Informatica, Matillion, Keboola. To je pak situace, kdy se hodí konzultace s někým znalým, kdo poradí, kdy stačí PBI a kdy bude potřeba něco většího i s ohledem na další rozvoj datové analytiky ve firmě.

Proč jste si pro svou profesní dráhu vybral právě oblast datové analytiky?

Vždy mě bavily různé statistiky a grafy, ale matematika a programování mi moc nejdou, takže data byla jasná volba. V datech stačí umět matiku a statistiku na úrovni základní školy. Něco jiného jsou pak Data Science pozice.

Na který ze svých pracovních úspěchů jste nejvíce hrdý?

Že se mi podařilo prosadit v práci jako kontraktor a nemusím řešit všechny ty rituály běžného zaměstnance jako jsou dovolené, pololetní hodnocení, benefity atd.

A co odpočinek? Čemu se rád věnujete ve svém volném čase?

Chodím přes zimní sezónu 3× týdně cvičit a do sauny. Přes léto na tenis nebo do přírody. Jinak dělám akcie a nemovitosti jako investice.

Jak bude podle Vás vypadat oblast datové analytiky za pět let?

Před pěti lety se mluvilo o tom že datoví specialisté nebudou potřeba a datové výstupy (sestavy, dashboardy) si budou dělat sami business uživatelé pomocí self service nástrojů (PBI, Tableau, …). To se nestalo, spíše se jen zvýšilo povědomí a adopce těch nástrojů. 

Velký potenciál vidím v adopci datových řešení u malých a středních podniků, kdy nástup cloudových technologií zjednodušil a zlevnil zpracování dat. Když mi nyní klient dá zelenou, za 10 minut mám připravenou infrastrukturu v cloudu a může začít stahovat, čistit a propojovat data jako vstup pro následný reporting.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!