Marketingový bizár | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Marketingový bizár

articlevisual-3-642197826fde8374625186-min-64a55a8439e6d910432995.webp

Bizarnostem neunikneme ani ve světě marketingu.

 

Absurdních marketingových počinů je všude kolem nás stále dost. Často se může zdát, že reklama je velmi povedená a dobrá, ale vzhledem k umístění dostane nežádoucí kontext. Příkladem může být reklama na minisérii Iveta televizní platformy Voyo, která byla nešťastně umístěna vedle železničních kolejí. Smějte se, nebo ne, tohle bylo přinejmenším trochu bizarní.

Ne vždy je bizár viditelný na první pohled, ne vždy je totiž tak signifikantní jako to, co dělá například Lubomír Xaver Veselý. Někdy se skrývá a někdy je těžké určit, jestli ten daný projekt bizár je, anebo je to jednoduše velmi dobrá kampaň. Navíc obecně platí, že u nás v Čechách se bizáru daří velmi dobře. 

Některé reklamy se tak stávají nevhodné, jiné jsou úsměvné a jiné už jsou tzv. přes čáru. Podívejme se tedy na ty největší perličky marketingového bizáru. Některé jste možná viděli, jiné pro vás budou překvapením. 

DayDee a jeho parfém 

Ay karamba! To by křičel Bart Simpson, kdyby viděl, jaké reklamní výkony vydává jeho český hlas Martin Dejdar. Nejenže Martin Dejdar stojí za aférou, kdy si on a pár dalších celebrit nechávali platit za to, že podepisovali a rozesílali kartičky se svými jmény, teď se rozhodl, že ušetří nějakou tu korunu na marketingu. Na trh totiž přivedl svůj vlastní parfém Day Dee a sám na něj natočil reklamní spot. Posuďte sami, je tohle spíš bizár, nebo skvělá reklama, co bude prodávat? 

Nevhodně zvolená grafika a slova 

Takovým zářným příkladem, který proletěl celým internetem, byl nový vizuál loga pořadu České televize Sama doma. Vzpomínáte na Sado mámu?

Zdroj: Seznam.cz

I tady padly spekulace, že se více než o bizár, jedná spíše o dobře cílenou marketingovou kampaň. Ať už to kampaň byla či nebyla, svůj účel splnila, všichni jsme o ní věděli a všichni jsme se jí smáli. 

Reklamy někdy provází také dvojsmysly a rádoby humor. Jinak tomu nebylo ani u vánoční reklamy obchodního řetězce Lidl. Ze svých sociálních sítí ji později raději odstranili.

zdroj: Facebook, skupina Marketingový bizár, Ondřej Michálek

Dalším takovým příkladem může být i tato reklama Vazební věznice Olomouc. Víme sice, že je určena zájemcům o zaměstnání, ale kdo ví, zda se nechytí i nějaký uličník?

zdroj: Facebook, skupina Marketingový bizár, Michal Lahcim

Influenceři 

Součástí marketingového bizáru jsou samozřejmě i spolupráce (velkých) značek s influencery. Jedni zpívají, druzí fotí oblečení, někteří reklamy používají v naprosto nevhodných situacích, další své reklamy skrývají. V dnešní době je naprosto běžné, že větší část feedů influencerů tvoří content s placenou spoluprací, hvězdy sociálních sítí si tak vydělávají desetitisíce korun, a reklamy přitom velmi často patří do marketingového bizáru.

Reklamy pak mohou vypadat třeba takto:

zdroj: https://www.instagram.com/p/B2KEqEoCiSD/

Nebo takhle:

zdroj: https://www.instagram.com/p/Ce3SO6Err_s/

Nebo dokonce takhle:

zdroj: https://www.instagram.com/svetinfluenceru/

Ne vždy se totiž spolupráce s influencery vyplatí. Jsou influenceři, kteří vědí, jak na to, znají svou cílovou skupinu, znají techniky a taktiky, vědí, jak má fotka vypadat atd. Pak je ale druhá skupina, která, ať udělá, co udělá, firmě spíš uškodí, než poslouží. Jejich příspěvky jsou totiž více bizarní než cokoli jiného. 

PR kampaně 

Do marketingového bizáru samozřejmě spadají celé kampaně, ne nutně jenom jejich segmenty. Příkladem toho, co je někde na pomezí geniality a bizáru, je i zpívající reklama McDonald’s s Přemkem Forejtem. Píseň a celý vizuál reklamy je tak moc bizarní, až je vlastně skvělý, a každý, kdo ji viděl, si teď stejně bude pozpěvovat „mňam mňam mňam, je to fresh, mám to rád”. Smutným aspektem tohoto kontroverzního počinu je pak především to, že ani ten nápad nebyl vlastně originální. Koho tato aférka tehdy minula, může si porovnat kampaň fastfoodového velikána s původní verzí. Jaké PR nás zaujalo v roce 2022 se dočtete zde

I špatná reklama je reklama? 

To sice může být pravda, ale není lepší dělat dobrou reklamu? Naučte se dělat reklamní kampaně, které se nikdy nepropadnou do hlubin bizáru, ale naopak se dostanou na nástěnku slávy. Více vám o tom prozradí Jaroslav Kaucký na kurzu Marketingový ředitel.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!