Kdo co dělá v marketingovém oddělení (a jak to mají startupy) | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Kdo co dělá v marketingovém oddělení (a jak to mají startupy)

articlevisual-1-642197e44731c091494489-min-64a55935b4344046227549.webp

Co má kdo na starosti a jaký je rozdíl marketingu v korporátu a startupu?

 

Každá část firemní struktury je podstatná pro fungování celého podniku. My si dneska rozebereme jednu z nich a tou je právě marketing. Toto odvětví totiž tvoří kreativní zaměstnanci, kteří mají možnost mluvit skrze značku. Vy pak máte možnost jejich tvorbu vidět a utvořit si první dojem a posléze i celkový obraz o značce. Není asi třeba tím pádem zmínit, že jejich práce musí být precizní. Ale jaký je rozdíl mezi markeťáky z korporátu a ze startupu? Pojďme se na to podívat.

Hierarchie struktury

Začneme nejprve trochu obecněji. Jak se vlastně zaměstnanci ve společnosti rozdělují? Známe celkem tři druhy rozdělení napříč organizací. Každá z nich má jinou funkci plnění:

  • Funkcionální hierarchie

V tomhle případě jsou pracovníci rozdělování na základě podobnosti jejich úkolů, dovedností nebo aktivit. Tohle je třeba příklad hotelového managementu, takže nás se to nikterak netýká.

  • Divizní hierarchie

V tomto případě dělíme samostatné divize z důvodů odlišnosti a zkušenosti pracovníků v dané struktuře. Zaměstnanci mají většinou široký okruh vědomostí.

  • Maticová hierarchie

Tady se nám spojují obě předchozí hierarchie do jedné. Velký rozdíl je v tom, že tady má zaměstnanec klidně i dva nadřízené a tím pádem dochází ke zdvojené autoritě.

Avšak toto je velmi obecné hierarchické dělení, které pro marketing může a nemusí platit. Jak jsme si říkali, je dost důležité kde se nacházíte. Každá firma má jinou firemní kulturu a od toho se odvíjí i následné dělení.

Korporát vs. Startup

Marketingový výstup, který uvidíte vy, bude ve většině případů působit stejně. Velký rozdíl zde ale nastává ve vnitřní struktuře. Ve většině korporátů je velké množství zaměstnanců, a kdyby každý chtěl říct svůj názor a přispět do marketingové strategie, vznikne guláš. Proto dají hlavy dohromady jen ti nejvyšší a vymyslí, jak a co bude, což poté přednesou zbytku. Naproti tomu ve startupu se počítá každá ruka a přemýšlejí všichni společně, bez ohledu na to, jakou mají pozici. Jste kreativci? Zde máte velké pole se vyjádřit. Takže v porovnání má startup trochu volnější pojetí hierarchie.

Kdo jsou členové marketingu?

Marketingový tým má mnoho členů, kteří tvoří obrazec pro konečný výsledek. Každý člen je důležitý a my si řekneme, co je třeba v marketingu dělat:

  • nastavení marketingové strategie
  • spravování webové stránky a sociálních sítí podniku
  • PPC reklamy, emailing, online PR, SEO
  • vytvoření kampaní 
  • spolupráce s partnery, reklamy v článcích, TV/rádio
  • copywriting a psaní blogu
  • analytika a dosah

Tohle ale jeden člověk sám nezvládne, a proto je třeba mít tým, který funguje jako jeden a táhne společně za jeden provaz. Jenže jak funguje hierarchie tady? Stejně jako všude jinde. Kreativci také potřebují řád a vždy je dobré mít jednoho člena, který všechny ostatní řídí jedním směrem. Tím je právě kreativní ředitel, jenž má pod sebou řadu zaměstnanců, se kterými společně tvoří obsah, který vidí uživatelé. Koho má tedy ve svém týmu?

  • Copywriter – neboli textař, který vymýšlí chytlavé reklamní texty tak, aby upoutaly pozornost.
  • Editor – korektura je někdy třeba a tato pozice má dávat pozor na to, aby neunikla ani jedna pravopisná nebo faktická chyba do širého mediálního světa.
  • Grafik – bez ilustrace a obrázků by to nebylo ono, a právě proto je tento člen nezbytný pro doplnění kreativního týmu.

Což jsou hlavní pozice, které máme naprosto v každé struktuře. Ovšem jiný kraj, jiný mrav a často některé pozice můžou mít jiný název nebo jsou obohaceny i o jiný druh práce, než je standardní. Například v malém startupu dělají všichni všechno bez ohledu na pozici, takže ono zmiňované rozdělení je čistě symbolické. 

Neměli bychom ale opomenout manažerské posty v marketingu. Každý z nich má specializaci na určitou část marketingu a jsou to:

  • Produktový manažer – sleduje trh a na základě toho přizpůsobuje produkt a tvoří strategický plán.
  • Brandový manažer – plánuje marketingovou strategii značky a rozdává úkoly v týmu.
  • Social media manažer – odpovídá na sociálních sítích společnosti na komentáře veřejnosti a zajišťuje na nich klidné prostředí, má tak trochu úlohu mravní policie.
  • Sales a marketing manažer – zajišťuje prodeje produktů a také to, aby produkt uměl na trhu zaujmout.
  • PR manažer – komunikuje jménem firmy s veřejností a médii.
  • Content manažer – hledá vhodné marketingové kanály, nastavuje komunikaci s uživateli a definuje cílovou skupinu.
  • Event marketing manažer – příprava akcí jakéhokoliv druhu za účelem propagace značky.

Každý z nich zastává důležitý segment a stará se o to, aby uživatelé dostali od firmy co nejlepší servis. Tito manažeři tvoří tudíž velkou součást image daného podniku. 

Hierarchie a startup?

Jak k sobě tyto pojmy jdou? Mohou jít ruku v ruce? Zřejmě dost těžce. Hierarchie ve startupech je téměř nepostřehnutelná ale zase a opět, záleží na tom, kde jste. I tak si myslíme, že se na tohle úplně ve startupech nehraje. Jelikož se jedná o neformální prostředí, kde si lidé po většinu času tykají, těžko lze nastavit nějakou pyramidu důležitosti, ale i tak tu musí být, jinak celý systém nefungoval. Jde o to, že si ji každý startup může nastavit podle své libosti. Přece jen jsou závislí jen sami na sobě.

A co vy?

Zastáváte více pozic zároveň? Jaký máte tým? Korporát? Startup? Ono je to ve výsledku jedno. Někdo je ten typ člověka, co má rád řád, profesionální přístup, jasně nastavené cíle a za tím si jde. Kdežto někdo je spíš nespoutaný kreativec, co chce šířit své nápady do světa. Ať už je to tak nebo onak, buďte vždy na místě, kde vám je nejlépe.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!