Nejúspěšnější české startupy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Nejúspěšnější české startupy

articlevisual-1-2-64219bff64275711668682.webp

Startup je nově vzniklý podnikatelský projekt, nejčastěji v podobě firmy. 

 

Tento podnikatelský záměr by měl stát na úspěšném nápadu, pak má obrovský potenciál k růstu a velkému zisku. Od korporátu se startup samozřejmě liší. Jak? To se můžete dočíst zde

I v České republice vznikají startupy, a není jich zrovna málo. Postavit si vlastní startup vás může naučit Jindřich Lenz, a sice na kurzu Jak založit podnik. My se teď podíváme na (české) startupy, které rostou raketovou rychlostí a platí za ty nejúspěšnější. 

Rohlík.cz 

Internetový supermarket asi není třeba více představovat. Vznikl v roce 2014 a v roce 2021 se stal unicornem (startup s hodnotou přes 1 miliardu dolarů bez vstupu na akciový trh). Magazín Forbes ho v roce 2021 označil za startup roku. Dnes si přes internet nakoupí téměř celá republika. Mimo ČR už Rohlík expandoval do Maďarska, Německa a Rakouska. Jejich dlouhodobým cílem je postupně dobýt celou Evropu. 

Flowbox 

Firma Flowbox získala cenu pro nejlepší evropský startup roku 2022. Flowbox představuje autonomní platformu pro řízení energetických toků. Mezi jejich služby patří zefektivnění průmyslového podniku, digitalizace bytového resortu, optimalizace provozu základní školy, řízení multifunkčního sportovního areálu či řízení veřejného osvětlení. 

CityZen 

Firma tří kamarádů z východočeské Chrudimi, která se zaměřila na výrobu speciálního funkčního oblečení. CityZen vyrábí trika a spodní prádlo, které odolají špíně, snižují zápach a není na nich vidět pot. Oblečení vyrábějí za pomocí vlastní patentované technologie a díky své myšlence uspěli na trhu. Startup vznikl v roce 2018, za rok 2020 získal ocenění E-shop roku a do dnešního dne byly prodány desetitisíce výrobků.

Hedepy

Platforma Hedepy přichází s myšlenkou online terapie. Spojuje tak stovky terapeutů s lidmi, kteří si potřebují promluvit, postěžovat nebo jen trochu uniknout každodennímu životu. Terapie funguje na principu živých videohovorů, které klient musí předem zaplatit. V případě, že ale nebude spokojen, Hedepy mu peníze vrátí. 

Zásilkovna 

Současně možná nejpoužívanější dodávková služba. Projekt vznikl již v roce 2010 a poskytuje komplexní logisticko-technologické služby internetovým obchodům. Dnes je Zásilkovna součástí holdingu Packeta, který řídí Simona Kijonková a který působí v šesti zemích. V roce 2021 měl holding obrat téměř 5 miliard korun. 

Kiwi.com

Společnost, která zprostředkovává lety. A to zejména ty levné. Díky jejich algoritmu je možné kombinovat přepravu u více než 750 dopravců. Projekt vznikl v roce 2012, v roce 2019 byla společnost oceněna na konference Phocuswright v Miami Cenou publika. Dnes je Kiwi.com jedním z nejvíce užívaných výhledávačů letů. 

Twisto 

Startup, který vznikl v roce 2013 a který přinesl nové řešení pro nakupování a placení. Funguje na principu „buy now, pay later”. Zákazníci si tak mohou odložit svou platbu až o 30 dní, v případě registrovaných zákazníků až o 45 dní. Twisto funguje jak u nás, tak v Polsku, aktuálně ho používá přes 1,6 milionu lidí. 

SmartGuide 

Pražský startup, který od roku 2017 funguje jako virtuální průvodce hlavním městem. Jeho cílem je transformovat každý mobilní telefon do soukromého průvodce – ten využívá rozšířenou realitu. Živý průvodce k turistům objevitelům promlouvá pokaždé, když dojdou na nějaké zajímavé místo. 

Svět a jeho startupy

I ve světě samozřejmě vzniká mnoho a mnoho nových projektů, ale jen některé patří k těm, co se rozšíří do celého světa. Nejinak tomu bylo i u e-shopu převážně s oblečením SHEIN. Ten je sice jednorožcem, zároveň ale bylo zjištěno, že látky obsažené v některých druzích oblečení jsou pro lidské tělo toxické. 

Dalším velmi úspěšným projektem je SpaceX Elona Muska, jež pracuje s jedním jediným cílem, a sice dostat člověka na Mars. 

Do žebříčku úspěšných firem/startupů se dostala i první moderní banka, britská společnost Revolut. Nabízí jak bankovní služby, tak nákupy akcií či kryptoměn, ale také pojištění.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!