Startup a porovnání s korporátem | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Startup a porovnání s korporátem

frame-3-63625bcb73c2e684535979-min-649307ee6147c605111404.jpg

Víte, jaký je rozdíl mezi Startupem a korporátem? Co preferujete? Podíváme se na hlavní rozdíly mezi nimi.

Nenechte se zmást tím, že se jedná o nový projekt nebo firmu. Každý startup může být nová firma ale ne každá nová firma je nutně startup. Jde o rysy, které si společně vysvětlíme zde a určíme si, jak poznat rozdíl. Protože v dnešní době už spoustu lidí označuje za startup úplně všechno a to může zmást ty, kteří neznají přesný termín. Ulehčím vám tedy hledání a pustíme se do toho.

Start-up nebo Startup?

Ano, obě možnosti jsou správné a můžete používat, jakou chcete. Co je ale správná definice tohoto pojmu? Jde o nově vzniklý podnikatelský nápad, projekt nebo třeba i firmu, to už je na dotyčném. Rozdíl vzniká zde, protože tento podnikatelský záměr, který přichází s něčím novým, ať už novým způsobem nebo produktem, který má potenciál rychle růst a být tak ideálně zpeněžen. Co ale startup není? Musíme si říct i to, co z tohoto pojmu můžeme vyřadit, abychom jej lépe pochopili.

  • Nově otevřené restaurace můžete rovnou vyřadit, protože i když mají nové recepty, stále jde o stejný, známý typ podnikání.
  • Firma s novou kanceláří a zábavním koutem také vybočuje z řady, protože pohodlné prostředí splňuje definici, ale polohovací křesla vám nezařídí nálepku startup.
  • Pojišťovací ani investiční společnosti, byť by byly nové, tu také nemají co dělat, protože zde žádná inovace nastat ani nemůže.

Zde máte několik příkladů, kde se nejedná o startup, nýbrž jen o nově začínající firmy. Za  startup tedy můžeme označit rychle rostoucí firmu, které chce změnit dané odvětví a přinést něco nového. Nejčastěji se jedná o technologické firmy. 

Korporát vs Startup. Co je pro vás lepší?

Správná otázka, ale odpověď je jen a jen na vás. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly mezi těmito konkurenty.

Možnost rozvíjet se

V korporátu – pokud předem víte, co chcete – jděte za svým cílem. Ve většině případů se totiž pozice ani stavba firmy nemění a můžete se posouvat směrem, jež si zvolíte. Volba je na vás, kam až se budete po žebříčku šplhat. Startup má trochu jiná pravidla hry, která mohou někomu vyhovovat více. Jelikož se společnost stále rozrůstá, tak přibývají i nové pozice, na které je potřeba někoho dosadit. S trochou potenciálu a velkou šikovností to můžete být právě vy. Stačí mít dobré nápady, které firmu budou posouvat, a jste za hvězdu.

Náplň práce – neměnná, či pestrá?

Není třeba vysvětlovat, že korporát má nastavená pravidla, která se příliš často nemění, a tak přesně víte, co budete mít na své pozici za úkol. Jediné, co vám stačí, jsou měsíce praxe, než se do tohoto koloběhu plně začleníte. Naopak startup vás nenechá nikdy klidnými. Tím, že nejsou jasně stanovené hranice práce, musíte se umět rychle zorientovat a jednat, jinak tam nevydržíte ani den. Musíte být velmi flexibilní a umět se přizpůsobovat novým změnám, které můžou nastat kdykoliv, ať se to týká pracovní náplně nebo nových kolegů.

Atmosféra v kanceláři

Ve velkých firmách jsou většinou pevné pracovní hodiny a stejně tak i přestávky, které je třeba dodržovat. Což vám velmi usnadní nespojovat pracovní život s osobním a nastavit si tak jasný work-life balanc. Ve startupu může být pracovní režim trochu volnější. A to i v oblasti dresscodu a také chování v kanceláři. Jste více než kolegové, jste prakticky jeden tým, který je na stejné vlně a míří ke stejnému cíli.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!