Nejpoužívanější obchodní praktiky v roce 2022 | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Nejpoužívanější obchodní praktiky v roce 2022

articlevisual2-2-6421a0b6caaba305901421.webp

Konec roku přináší bilancování. Jak na tom byly tento rok obchodní praktiky?

Letošní rok se stejně jako několik posledních let nesl v duchu rozvoje
e-commerce a automatizace. Netýká se to samozřejmě všech oborů podnikání, v souhrnu ale šlo o velký objem praktik týkajících se právě online prostoru.

Online marketing a e-commerce

Propagace produktů a služeb z velké části probíhala také prostřednictvím online kanálů. Marketéři často využívali sociální média, různé formy cílené reklamy a také e-mail marketing. E-mail marketing i v roce 2022 pomáhal firmám generovat vyšší zisky tím, že jim pomáhal zůstat ve spojení se zákazníky a přispíval k navázání hlubších vztahů s nimi. Lidé mnohdy trpí reklamní slepotou – jsou imunní vůči všudypřítomné reklamě. E-mailová schránka je ale jejich osobním prostorem. Správně vedená e-mailová kampaň obvykle přináší velmi dobré obchodní výsledky.

E-commerce letos vykazovala obrat 190 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 14 %. Podíl e-commerce na celkovém maloobchodním obratu činí 13,5 %. I přes určitý útlum expanze v postcovidovém období máme u nás téměř 51 tisíc e-shopů. To je 3% meziroční nárůst. 

(Česká e-commerce [online]. [vid. 2022-12-16]. Dostupné z: https://www.ceska-ecommerce.cz)

SEO optimalizace a webové stránky

V silném konkurenčním boji nejlépe obstály značky s propracovaným SEO. Stránky optimalizované pro vyhledávače jsou lépe viditelné ve výsledcích vyhledávání a získávají více zákazníků. Přivádějí firmám velmi cennou organickou návštěvnost. 

Využívání sociálních médií

Sociální média hrají při budování značky a propagaci produktů a služeb stále významnější roli. V podstatě každá společnost s větším než jen čistě lokálním charakterem potřebuje být vidět, aby mohla provádět akvizici nových zákazníků. Sociální média jsou skvělým nástrojem k získávání organického dosahu. I v letošním roce spousta firem využívala algoritmy sítí k propagování svých produktů a služeb.

Sociální média nabízejí možnost propagace velkým společnostem i malým tvůrcům a drobným podnikatelům. Nesou tak v sobě jakýsi efekt sociální rovnosti. Důležité je zaujmout a bavit. Kdo to pochopí a praktikuje, vyhrál. 

Personalizace a data zákazníků

I v roce 2022 bylo z obchodního hlediska pro firmy důležité získat co nejvíce dat o zákaznících a pochopit jejich nákupní chování. Když totiž společnost zná své zákazníky, mnohem lépe rozumí jejich potřebám a specifickým požadavkům. Na základě zjištěných informací potom může přizpůsobit své produkty a služby. Taková spolupráce je oboustranně výhodná. Zákazník získává to, co nejvíce potřebuje, firma zase udrží věrného zákazníka. Je to situace win-win. 

Personalizace umožňuje cílit na zákazníky s přizpůsobeným zbožím.To zvyšuje pravděpodobnost konverze a zajišťuje větší spokojenost na obou stranách. Moderní svět spěje k důkladnějšímu zacílení prodeje. Umělá inteligence je na vzestupu a algoritmy jsou čím dál propracovanější. Lidé navíc mají rádi, když je obchodník, kterého už znají, osloví personalizovanou formou. 

Slevy a akce

Stálice na českém obchodním nebi. Zákazníci mají slevy rádi, vyhledávají je a očekávají je. I v roce 2022 byly oblíbenou obchodní praktikou. S nabízením slev a akcí se někdy pojily i nekalé obchodní praktiky – sleva například nebyla vypočítaná z běžné prodejní ceny zboží u prodejce, ale z nejvyšší ceny na trhu. Případně byla původní cena jednoduše nadsazena. Díky chystané novele zákona by se takové chování už nemělo v příštích letech objevit.

Zákaznický servis

Zákazníci vyžadují stále lepší zákaznický servis. Největších prodejních úspěchů i letos  dosahovaly společnosti s perfektním prozákaznickým přístupem. Je to oblast, ve které firma může zákazníkům přinést vždy něco navíc, přestože nabízí třeba stejné zboží jako konkurence.

Nejen o vztazích se zákazníky, ale o všem, co potřebujete k vybudování úspěsného obchodního týmu, se dozvíte na našem kurzu Vedení obchodního týmu pod vedením Ing. Petra Tošnera, MBA.

Budování silné značky

Společnosti i v letošním roce vytvářely a udržovaly pozitivní image a povědomí o svých produktech nebo službách. Cílem bylo získat a udržet loajalitu zákazníků a navýšit prodeje. Investice do budování silného povědomí o značce se společnostem z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí. Důvěra zákazníků umožňuje firmě zvýšit tržní podíl a získat signifikantní konkurenční výhodu. To je velmi důležité především v době rozmachu online prodejních technik, kdy společnosti čelí konkurenci všech podobných firem na trhu bez ohledu na jejich lokalitu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Umění úspěšného obchodování»
Business a management
Vede Václav Pergler
7. května 13. června
Václav Pergler