Headhunting a jeho význam | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Headhunting a jeho význam

articlevisual-6-6421b22e37d91793132974.webp

Víte, proč je dobré používat headhunting a kdo je headhunter? Pojďme se na to společně podívat.

Možná někteří z vás tušíte a nebo jste tento pojem někde zaslechli. Tento pojem se velmi podobá recruitmentu ale není to to stejné. V tomto případě jde totiž o vyhledávání potencionálních kandidátů napřímo. Zpravidla to bývají i lidé, kteří vůbec o změně práce neuvažují a na své momentální pozici mají excelentní výsledky, tak přesně tito lidé jsou terče headhunterů. Také je dobré zmínit, že headhunteři se zaměřují na střední nebo vyšší management, protože to jsou jejich místa lovu. Takže pokud splňujete kritéria lovného jedince, můžete si být zcela jistí, že vás brzy dostanou. Žádný strach, protože v této demokratické krajině lze vždy použít slovíčko ne.

Kdo je headhunter?

Tento pojem jsme si v předešlém odstavci již naznačili. Kdo to tedy je? Může se jednat o jedince či agenturu, kteří vyhledávají odborníky z praxe na danou pozici. Bývá to tak, že firma potřebuje dostat někoho na pozici, která je určena pro člověka z oboru a s velkými zkušenostmi. Tato prosba je předaná headhunterovi, který hledá a oslovuje lidi z různých firem. Jeho úkolem je tedy přivést nejschopnějšího kandidáta, který bude mít zájem. Je to prosté, ale zároveň velmi těžké. Tato pracovní pozice vyžaduje hodně odhodlání a neodbytnosti.

Jak se zachovat, když vás osloví headhunter?

Je tu pár pravidel, která můžete, ale také nemusíte dodržovat. Zvolte si sami cestu, kterou uznáte za vhodnou, ale pamatujte, že každý váš krok má následky, a to jak dobré, tak i špatné. Co tedy dělat a jak se postavit ke zprávě od lovce hlav?

  • Nasajte všechny informace – Ptejte se na detaily a vše, co vás zajímá, třeba tato pozice nebude pro vás, ale o rok později může mít headhunter v rukávu jiné eso, které rádi přijmete.
  • Dejte přednost osobnímu setkání – V případě, že to jde. Znáte přece jednoduché pravidlo, že věci se nejlépe řeší mezi čtyřma očima.
  • Buďte vždy slušní – A proč? Protože si tak nezavřete dveře přímo před nosem. Nikdy nevíte, kdy se vám může headhunter hodit, proto dobrý vztah s ním je vždy výhoda.

Jednoduchá pravidla, které vám pomůžou třeba v budoucnu otevřít nejedny dveře. Dbejte na vaši komunikaci s každým, protože opravdu netušíte, kdy se vám člověk, co sedí naproti vám, bude hodit. Navíc slušné chování je snad základ pro každého z nás, takže nic tak světoborného.

Headhunting × Recruiting

Asi jste v úvodu postřehli oba dva termíny, ale ještě jsme si nevysvětlili jak se vlastně liší. Již víme, čím se zabývá headhunting, ale proč recruiting není to samé? Je na čase si ho definovat, aby nedocházelo k záměně. Recruiting už je totiž samotný náběr zaměstnanců do dané firmy a pozice. Recruiter narozdíl od headhuntera pracuje přímo ve firmě. Nejedná se o prostředníka, i když se může jednat i o externího člena týmu, což ale není tak časté. Správný recruiter musí skvěle znát celý segment trhu, musí umět dobře komunikovat a zároveň musí mít výborný odhad, aby vybral ty správné lidi do týmu. Takže ten velký a zásadní rozdíl v těchto pozicích je pouze v úkolu. Headhunter loví profesionály z oboru a recruiter hledá pouze kandidáty na pracovní poměr. Obě tyto pozice jsou ale pro náborový systém velmi důležité.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!