Jak dávat správně feedback | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak dávat správně feedback

articlevisual-3-2-6421b5c3290ec171103679.webp

Umíte svým zaměstnancům poskytnout dobře zpětnou vazbu? Pojďte si to ověřit společně v našem článku nebo se přihlaste na náš online živý kurz.

Feedback je důležitý jak v pracovním, tak osobním životě. Nikdo z nás neumí číst myšlenky, a proto je dobré je s ostatními sdílet. V mnoha ohledech vám to pomůže dosáhnout toho, co chcete. Ne nadarmo se říká, že komunikace je klíč k úspěchu. Jak ale takovou zpětnou vazbu dělat správně? To je otázka, která trápí čas od času každého z nás. Proto se půjdeme podívat na nějaké tipy, které hned můžete vyzkoušet v praxi.

K čemu nám je zpětná vazba?

Dříve, než se dostaneme k otázce jak, je třeba si určit proč. Umíte na tu otázku odpovědět vy sami? Jak konkrétně vám feedback pomáhá při práci a proč mu věnujete svůj vzácný čas? Pokud víte, proč přesně danou věc děláte a k čemu vám slouží, pak teprve chápete její význam. Pojďme si tedy říci pár důvodů, proč je zpětná vazba důležitá.

  • Můžete posílit váš vztah s podřízenými
  • Pomůžete svým zaměstnancům více se rozvíjet – díky tomu budete rozvíjet i celou firmu
  • Vylepšíte firemní procesy nebo přinesete nové nápady
  • Odhalíte případně nějaké chyby, které do budoucna můžete zlepšit

Feedback krok za krokem

Je mnoho způsobů, jak předat druhé straně zpětnou vazbu. Přece jen je to ale lepší udělat osobně, než posílat e-mail. Na to se zaměřte a tím začněte. Uvidíte, že tato varianta je nakonec ta jediná správná. Jak na to? Nejdříve je dobré začít pozorovat a navnímat chování, které vám vyhovuje a které je naopak potřeba změnit. To dobré pochvalte – nevyhovující je třeba vyřešit. Proto musíte specifikovat, co budete vašemu podřízenému předávat. Klidně si to i napište, protože jedině na papíře začnou věci dávat smysl. Dalším krokem před samotným rozhovorem je vyvodit, co a jak je třeba změnit. Protože je sice fajn, že víte, co vám osobně vadí, ale taky byste měli vědět, proč vám to vadí a jak byste si to představovali jinak. Protože zaměstnanec sice chování může změnit, ale ne právě tak, jak si vy přejete. Proto je třeba vyjasnit si všechno do detailu. Když tohle všechno máte, je na řadě rozhovor, kde vše, co jste si vypsali, nahlas a bez emocí řeknete. A předáte co největší množství detailů. Vyberete vhodné řešení, které bude vyhovovat oběma stranám, a máte napůl vyhráno. Protože poté následuje uvedení do praxe a tam se, jak víme, obvykle něco trochu zadrhne. Proto nezoufejte, pokud to napoprvé nebude ono. Vždy je možnost to do budoucna doladit.

Menší tipy a triky, které se budou hodit

Univerzální know-how vhodné pro všechny případy vám bohužel poskytnout nemůžeme. Naštěstí nejsme roboti a nikoho nejde spravit pouze šroubovákem. Ale následující tipy by v praxi mohly fungovat. Prvním je nechat více mluvit zaměstnance a snažit se mu porozumět. Třeba se na to totiž díváte ze špatného úhlu a on vám pomůže trochu „pootočit hlavu“. Proto choďte vždy na schůzku s otevřenou myslí a zkuste předpokládat, že nemusíte odcházet s přesně takovým výsledkem, jaký jste si předem napsali na zmiňovaný papír. Dále také buďte na schůzce vědomě a ne jen jako fyzická schránka. Zkuste se opravdu soustředit a věřte, že díky tomu vám to uteče daleko rychleji než obvykle. Poslední rada na závěr je už jen – pracujte na sobě. Protože jak nejlépe zlepšit dovednost, kterou chceme? Najít si kurz, který toto nabízí. A to bychom nebyli my, kdybychom neměli tajné eso v rukávu. Součástí našeho kurzu TOP Manažer jsou právě lekce, které vám s poskytováním feedbacku pomohou. Samozřejmě vám jeho absolvování pomůže doladit i jiné náležitosti, které každý manažer potřebuje. Pravděpodobně zjistíte, že jste v něčem měli mezery, jež vám kurz pomohl doplnit.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!