Jak pracuje expert na MS Excel | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje expert na MS Excel?

2-2-1-63590df1895e0653712426-min-649303bbefc56336771220.png

Jak vnímáte novodobý MS Excel? Vidíte v něm mnoho benefitů oproti předchozím verzím?

Záleží, vůči které verzi současnou podobu srovnáváme. Pokud se bavíme o srovnání s verzí 2010 a staršími, které se občas ještě stále ve firmách vyskytují, pak ano a rozdíl je velký. Od 2013 se pak rozdíl zmenšil, nicméně stále doporučuji používat co nejaktuálnější verzi, která je zahrnuta například v předplatném Office 365. Člověk pak nemá problém s kompatibilitou, když mu pošle někdo soubor ze svého počítače, může využívat nově uvedené změny apod. Dle mé zkušenosti někteří lidé novější verze neznají a zbytečně pak aplikaci křivdí, že neumí to či ono, přitom to už Excel nějakou dobu umí (jedním z příkladů je například rozhraní Power Query, které budeme řešit i v rámci kurzu a které velmi usnadňuje automatizaci nejen při importu dat).

Je potřeba znát většinu funkcí MS Excel, pokud se bavíme o běžné kancelářské práci? Může nám lepší orientace v tomto softwaru pomoci být více produktivní?

Určitě ne, potřeba je hlavně ovládat ty základní/mírně pokročilé a jejich kombinace, to většinou stačí. Excel jich má kolem 500 a pro kancelářskou práci se můžeme bavit okolo 10 %.

Co se týče orientace, ano velmi pomáhá znát klávesové zkratky (pro pohyb či operace v software) a vědět, kde se jaká funkcionalita nachází. Bez toho se práce stává hodně pomalá a neefektivní.

Jak byste porovnal Power BI a Excel? Jaké jsou hlavní výhody Excelu oproti Power BI?

Oba to jsou nástroje od společnosti Microsoft a každý má trošku jiné využití. Velmi obecně řečeno, Power BI je výkonnější a data se lépe interaktivně vizualizují a distribuují mezi uživatele, (s lepšími možnostmi zabezpečení dat), pro většinu se však v Excel lépe analyzují. Lidé totiž mají Excel více zažitý než Power BI, takže pokud potřebujete, aby v software dále pracovali/něco vytvářeli, pak pro ně je určitě snadnější použít právě Excel. Spousta věcí se dá nicméně udělat v obou nástrojích (některé věci z Excel pomáhaly při tvoření Power BI a některé věci, které fungují v Power BI, se zase už objevily nově v Excel), záleží tedy pak na konkrétní potřebě uživatele.

Jak moc je práce s daty náročná? 

To se velmi liší jak od samotných dat, se kterými člověk pracuje, tak od business či jiného problému/dotazu, na který mají data a následné informace z nich přinést odpovědi. Je-li už vstup poměrně přímočarý, například zjistit vývoj určité věci v časovém období, a mám-li pro to kvalitní data, pak je úkol poměrně jednoduchý. Pokud jsou například ale data z externího zdroje, kde jsou nevyčištěná, neúplná apod., pak může být velmi těžké dosáhnout výsledku. 

Kdy a kde jste začínal svou kariéru v datové/analytické oblasti?

V podstatě někdy okolo desátého roku života, kdy jsem si tvořil virtuální fotbalové týmy, dělal různé statistiky v jejich zápasech a dovednostech hráčů. Vážněji pak částečně při studiu na vysoké škole ve studentské organizaci a poté při práci ve start-up účetní firmě. Přímo však na pozici datového analytika jsem začal pracovat až později v brněnské firmě Dataweps.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den? 

Na konci pracovního dne se vždy podívám, jaká práce či které z úkolů by bylo dobré další den řešit, sepíšu si je a následující den na nich pracuji. Pokud mám nějaký úkol s velkou prioritou, pak si nejprve ověřím, že je stále validní a pracuji nejprve na něm, abych byl co nejméně rušen. V momentě, kdy je dokončen či poslán na zpětnou vazbu, si většinou projdu korespondenci, ať už od kolegů, nebo od klientů. Podle priorit pak úkoly či požadavky následně přes den řeším. Také, dovolí-li to čas, si na konci dne otevřu některý z online kurzů, které mám rozpracované a pokračuji v učení se nových věcí.

Jaké předpoklady by měl mít datový analytik?

Co se vrozených předpokladů týče, tak jak už slovo analytik nabízí, člověk by měl mít analytické myšlení a mít vztah k číslům (matematiku/statistiku) a logice. Pak už se to dost liší dle pozice/práce, kterou člověk vykonává. Obecně asi rozumět datům samotným, mít silnou expertízu v oblasti, rozumět přípravě dat, analýze, statistice, vizualizaci a komunikaci k uživatelům. Nicméně spousta věcí se dá postupně naučit, takže určitě mít stálou chuť dozvědět se něco nového. Jelikož se jak technologie, tak postupy obecně dále posouvají, tak tuto vlastnost člověk potřebuje vlastně celý život. 

Pracujete spíš z domova nebo dáváte přednost kanceláři?

Důležitý je pro mě klid na práci. Tím, že část roku pobývám v zahraničí, tak z pohledu klientů, pro které pracuji je to z domova, nicméně po narození dcery jsem si i v zahraničí pořídil malou kancelář, kde můžu nerušeně přes den pracovat. Takže v podstatě malá domácí kancelář.

Jak by měl vypadat skvělý report? Co všechno by měl obsahovat?

Skvělý report by měl být takový, že je vždy dostupný a relevantní pro svého uživatele a ten je na základě něj schopen učinit rozhodnutí. Aby tak mohl učinit, tak také musí být samotné vizualizace (například vizuál, grafy a tabulky) pochopitelné, srozumitelné, co nejvíce jednoduché a použitá data bez chyb. Není totiž nic horšího, než provádět rozhodnutí nad chybnými či nepochopenými daty. Uživatel by měl mít také možnost jít do většího detailu v datech pro lepší porozumění. A jak na to všechno udělat, si povíme během kurzu.

Co Vás motivuje? Prozraďte mi, zda je pro Vás motivace důležitá.

Určitě se to mění v letech a čase, nicméně dlouhodobě je to pro mě motivace vnitřní.

Jak se snažíte vypnout? Co děláte ve volném čase, když je toho na Vás moc? 

Snažím se pracovat tak, abych pocit toho, že je toho na mě moc, neměl. Většinu volného času teď zabere starost o malou dceru, mimo to si rád postavím Lego (mám menší sbírku několika stovek kusů stavebnic), večer něco přečtu, zajdu do přírody, setkám s přáteli, případně se rád podívám na dobrý fotbal či při cestování sci-fi/fantasy seriál.

Myslíte si, že je důležitý work-life balance? Proč?

Určitě, ale stejně jako platí nepřehánět to s prací, určitě to také nepřehánět s řešením work-life balance. Pokud má člověk práci, která ho baví a naplňuje, pak work-life balance, především v mladém věku, až tak řešit nemusí. Samozřejmě s příchodem dalších členů do rodiny (ať už vážný vztah či děti) je potřeba nemít jen „work“, ale i další „life“.

Těšíte se na spuštění Vašeho kurzu? Jaká máte očekávání?

Ano velmi se těším. Jako největší výhodu vidím v tom, že máme 6 intenzivních týdnů na to, abych předal své znalosti/dovednosti a pomohl účastníkům se v práci s těmito software co nejvíce posunout. Očekávání mám v aktivních účastnících a v tom, že si z každé hodiny odnesou něco nového, co pak budou moci hned dále v praxi používat. Pak budu spokojený.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!