IT Recruitment: co a jak? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

IT Recruitment: co a jak?

frame-7-6358f1b863524197792248-min-6493038177452225433040.jpg

IT Recruiter je lovec hlav zaměřený na oblast IT. Je to člověk, který sice není ajťák, ale IT musí (alespoň trochu) rozumět. Správný IT náborář, použijeme-li český výraz, by se měl orientovat v tom, jaké technologie jeho firma (případně firma, pro kterou nové kolegy hledá) při práci používá, co může IT specialistovi nabídnout, ale také by měl být schopen určit, co je a není v CV uchazeče pravdivé. 

Soft skills a znalost technologií 

Představte si, že jste na pohovoru: náborář je sympatický, příjemný a přátelský, ale nedokáže vám zodpovědět vaše dotazy ohledně pracovní nabídky (se kterou vás dokonce oslovil on sám). Jak na vás bude pohovor, potažmo celá firma, působit? V nejlepším světle to nebude. Právě proto je nesmírně důležité, aby IT recruiter ovládal nejen komunikaci s lidmi, ale zejména technologie. Vy jste ajťák, vy kódování rozumíte, ale chcete znát přesnou nabídku. Teď si představte, že jste zmiňovaný IT recruiter – ani vám by nebyla nedostatečná znalost příjemná. 

Jaké další dovednosti by měl IT recruiter ovládat? 

Cílem každého náboráře by mělo být porozumět tomu, koho vlastně hledá, najít tohoto člověka, zaujmout ho a být mu partnerem. K porozumění často dopomůže odpoledne strávené s IT týmem dané společnosti, protože to otevírá dveře k dalším bodům – na základě porozumění lépe vytvoříte skvělý, přehledný, jasný a dobře pochopitelný inzerát na pracovní místo. 

A jaké tedy jsou další požadované skills? 

  1. Již několikrát zmiňovaná schopnost učit se. Obecně platí, že pokud se něco naučíme, pak to i pochopíme. Technologie nestagnují, vyvíjejí se a mění, proto je důležité orientovat se a vědět, jaké trendy jsou aktuálně v oblasti IT na vrcholu.
  2. Vytrvalost a odhodlání. Tzv. usnout na vavřínech se opravdu nevyplácí. Každý recruiter dobře ví, že dokud kandidát nesedí na své (alespoň pomyslné) židli, není práce hotová. Umět se přizpůsobit situaci je klíčové, stejně tak jako vytrvat. 
  3. Trpělivost přináší růže. Právě trpělivost navazuje na pochopení. Nebo spíše pochopení navazuje na trpělivost. Buďte při učení se novým věcem trpěliví, oblast IT není jednoduchá a ano, je to běh na dlouhou trať, ale každá trať má cíl. Váš cíl je tento obor pochopit.
  4. Organizace práce & time management. Rozvrhnout si práci tak, aby se úkoly nehromadily a jednotlivé fáze náboru na sebe plynule navazovaly, by měla být samozřejmost. Nejen pro recruitery.

Rady, jak na IT recruitment 

Už víte, jaký by měl ideální IT recruiter být a jaké dovednosti by měl ovládat. Takže se můžete pustit od samotného náboru. Připravili jsme několik rad, jak na to:

  • Buďte proaktivní. Aktivně hledejte talenty a oslovte je dřív, než oni osloví vás. Zaměřte se na kandidáty a pokuste se s nimi vytvořit vztah. 
  • Buďte vidět. Tvořte hezké a lákavé oznámení o volných pracovních pozicích a odpovídejte co nejrychleji (všem uchazečům).
  • Zanalyzujte, jak efektivní jsou kanály, kde pracovní místa inzerujete. 
  • Dodržujte pevnou strukturu náboru. 
  • Aktivně hledejte nové a nové cesty, jak zaměstnance do vaší firmy přilákat. 

Využijte odborné kurzy 

S námi na to nejste sami. Absolvováním našeho kurzu Úspěšný IT recruiter se stanete úspěšným IT recruiterem. Jan Trávníček, lektor tohoto kurzu, se IT recruitmentu věnuje několik let. Během své kariéry našel zaměstnání pro stovky IT specialistů, a to ve firmách jako je Google, Skanska a Siemens. V rámci šestitýdenního kurzu si osvojíte jak základní pravidla recruitmentu, tak i důležité poznatky z IT oblasti. Kurz je vhodný pro juniorní IT náboráře, ale také pro náboráře z jiných oborů, kteří si chtějí rozšířit obzory.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!