Jak na daňové přiznání krok za krokem | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak na daňové přiznání krok za krokem

a270-6345605672f01449353133-min-649234ca01f91853764694.jpg

Jste OSVČ a trápíte se daňovým přiznáním? Pojďte se podívat krok za krokem, jak na to.

Tento článek je hlavně pro začínající živnostníky, které teprve čeká podávání daňového přiznání. Jistě se tu ale najde i někdo, koho trápí stejný problém a je OSVČ už nějakou dobu. Nemusíte se ničeho bát, protože vám vše hezky vysvětlíme a můžete být připraveni na další rok. Toto přiznání má celkem až pět stran, které budete muset vyplňovat. Ale v dnešní době už to jde i lépe než na papír. Můžete si své daňové přiznání vyplnit i elektronicky, což vám ušetří mnoho kroků. Takže výběr, jak daňové přiznání vypsat, je čistě na vás.

Prvním krokem je přední část papíru

Pochopitelně, jako v každém formuláři, se zde vyplňují osobní údaje o vás. Dále také musíte vypsat jakému finančnímu úřadu přiznání podáváte. Což je vždy finanční úřad ve městě, ve kterém máte napsanou živnost. Poté se vyplní DIČ i typ přiznání, které podáváte. Ale nemusíte se bát, že byste to nevěděli, protože ve většině případů se podává takzvané přiznání řádné. V případě, že se spletete, přiznáte jinou daň nebo ztrátu než jakou máte, můžete podat opravné přiznání. Což se podává naprosto do detailu stejně, jen s malým rozdílem. Zároveň s kolonkou řádné zaškrtnete i opravné a máte hotovo. Protože splést se může každý a tak si z toho nic nedělejte, pokud se zmýlíte. Pak už jen vyplníte ve kterém roce podáváte a znovu vaše osobní údaje.

Strana číslo dvě aneb budeme odečítat

Nyní přichází na řadu krok, kde se bude počítat daňový základ a to z příjmů bez nákladů. Napíšete tedy příjmy ze samostatné činnosti na příslušné řádky. Takhle budete pokračovat až do řádku 46, kde nastává změna. Protože řádky 46 až 53 jsou pro odečitatelné položky. Což může být například hypotéka na dům, penzijní pojištění či cokoliv podobné. Nic ale není tak jednoduché a pokud máte v těchto řádcích něco vypsané, musíte to i doložit. Proto si připravte i všechna potvrzení, která budete potřebovat. Ty budete přidávat jako přílohu, což je strana pět, kam se teprve dostaneme. Nyní si už jen vypočítáte částku, kde se vám uplatní všechny daňové slevy. Konečnou částku potom opíšete na konec této strany papíru.

Následují další slevy a s nimi i strana tři

Tady máte prostor uplatnit další daňové slevy a ne jen ty základní. Protože slevu na poplatníka využije každý, ale nyní se budeme bavit o případu, kdy máte třeba dítě. Takže budete muset vyplnit základní údaje o dítěti, na které chcete uplatnit slevu. Pak už máte jen řádky, které jsou pro ty, co podávají dodatečné přiznání nebo si platí zálohy na daň. Což se vás asi týkat nebude a tak můžete pokračovat na konec tohoto listu. Na samém konci totiž vyplníte konečnou bilanci daně.

Čtvrtá strana zakončená podpisem

Troufám si říct, že je nejméně náročná, co se týče vyplňování. Protože zde vypíšete jen počet příloh a stvrdíte celé přiznání vaším podpisem. Pokud tedy nevyplňujete online, tam je situace trochu jiná. Souhlasíte tedy s tím, že vše co jste vypsali je pravdivé a můžete jej odevzdat.

Poslední část přiznání, kde se nacházejí přílohy

Nakonec jsme si nechali samotné přílohy, které jsme už několikrát v textu zmínili a tady je máme. Pokud podáváte interaktivní formulář, tak stačí zadat pouze příjmy a výdajový paušál, protože si formulář všechno za vás spočítá a máte to bez práce. My se, ale podíváme na případ, kdy vše vyplňujete ručně. Vypíšete do příslušných kolonek celkové roční příjmy a od nich odečtete výši paušálu na nákladech. Na konci této přílohy pak jen vypíšete jaký druh činnosti máte, výši vašeho paušálu a znovu příjmy a náklady.

Nyní už můžete celé přiznání podat a oddechnout si, že máte vše za sebou. Jak vidíte tak se nemusíte ničeho bát, protože vše je snadné a na finančním úřadě vám také rádi poradí. Takže doufáme, že vám tento článek trochu pomohl nebo pomůže.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!