Jak pracuje úspěšný projektový manažer? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje úspěšný projektový manažer?

2-2-62fdee7b2f94a085653894-min-647ee8954b6b0063535493.png

Projektový management je velmi užitečný nástroj. Pomůže nám plánovat, realizovat a úspěšně dokončit jakýkoliv projekt.

Mezi hlavní úkoly patří: Zpracování velkého množství úkolů a dosažení vytyčených cílů ve vymezeném časovém úseku s dodržením stanoveného rozpočtu. Konkrétně projektové řízení představuje činnosti, které zahrnují iniciování projektu, plánování, realizaci, kontrolu a uzavření projektu. Základem úspěšného projektu je projektový tým. Množství lidí, kteří na projektu pracují, není omezeno. Tito lidé ale musí mít vždy společný cíl, který je „nakopne“ a žene kupředu. Cesta, kterou k cíli dojdeme, se nazývá projektové řízení. 

Více informací o projektovém řízení z praxe nám řekne pan Marian Navrátil, který je CEO ve společnosti Ideaware a pracoval také jako PMO Manager ve společnosti ABB. Má mnohaleté zkušenosti s řízením projektů a v následujícím rozhovoru vám předá své cenné informace.

Marian s námi navázal spolupráci, aby se stal lektorem kurzu Projektový management a předal vám jeho know-how a zkušenosti z praxe.

Jak se změnil projektový management za poslední dekádu a myslíte si, že nás v této oblasti čekají nějaké příjemné změny?

Projektový management zažívá v současné době velký boom, jelikož si firmy víc a víc uvědomují jeho důležitost. Samo o sobě to je velká a pozitivní změna. Firmy více poptávají služby profesionálů a jsou ochotné více investovat do vzdělání svých zaměstnanců v dané oblasti.

Jaké prostředí pro výkon práce považujete za efektivnější? Online, offline nebo hybrid?

Vzhledem k tomu, že každý projekt je již ze své definice unikátní a neexistuje jedna osvědčená metoda, kterou bychom mohli aplikovat na všech projektech, je i otázka typu komunikace ovlivněna prostředím, ve kterém se pohybujeme. Efektivní je tedy to, co funguje správně.

Jaké programy využíváte pro efektivní řízení projektů?

Nástrojů existuje celá řada, takže má projektový manažer jistě z čeho vybírat. Já jsem si za dobu fungování jako projekťák zvykl na MS Project, kde projekty plánuji, Teamwork, kde se snažím udržet komunikaci s týmem i okolním světem a Power BI, kde si vše vizualizuji pro rychlejší orientaci. 

Jak motivujete svůj tým, pokud se během projektu objeví komplikace?

Motivace vychází z počátečního odhodlání. Na počátku je třeba týmu vysvětlit cíl a ujistit se, že všichni věří v jeho dosažení a chtějí toho dosáhnout. Pokud tuto část nepodceníte, pak se můžete vždy odkázat na tento příslib. Nikdo přece nechce zklamat. Pokud fungujete jako tým, pak je to věc týmu se navzájem namotivovat. Projekťák jen jako „roztleskávačka“ tu atmosféru „nahodí“.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Myslím, že se nijak neliší od běžného dne kohokoliv jiného. Nejsem ranní ptáče, takže ráno neprovádím žádné přehnané aktivity jako cvičení či běhání, to u mne ráno nefunguje. Ráno je základ snídaně. Pak práce do pozdního odpoledne. Čas na rodinu a domácí radosti a povinnosti. Až večer přichází čas na sport nebo studium. 

Jaké hlavní schopnosti a dovednosti jsou důležité pro Vaši pozici?

Komunikace, empatie a selský rozum.

Preferujete agilní metodiky? Zefektivňují realizaci projektů?

Záleží na potřebách projektu a týmu. V mnoha případech najdete vhodný prostor aplikovat agilní přístup, na druhou stranu je nutno podotknout, že v mnoha případech není pro agilitu vůbec důvod. Bohužel spoustu firem tohle neumí rozlišit.

Osobní otázky:

Jak moc je pro Vás důležitý work-life balance? Řekněte nám několik tipů.

V současné době víc a víc. Příliš práce mne dohnalo na pokraj kolapsu, takže potřeba aktivního odpočinku je pro mne nyní priorita. Člověk by si měl stanovit limit a přes ten nejít. Pokud si rozvrhnete čas a úkoly, tak se nestane, že by byla situace tak kritická, abyste šli přes limit.

Který projekt je pro Vás srdcovou záležitostí? Na co jste po profesní stránce hrdý?

Je jich několik, ale mají jedno společné, šly vždy za určitou hranici. Prosadíte řešení, které nikdo nechce, a to se nakonec ukáže jako mnohem lepší než původní varianta. Nebo hledáte dočasné řešení a výsledek vaší práce přetrvá mnoho let a stane se standardem pro ostatní. Takové projekty vás těší.

Jaký máte názor na online vzdělávání?

Online vzdělávání vyžaduje pečlivost a nasazení studentů. Pro nás jako lektory je to těžké, jelikož žáka mnohdy nevidíte a nemůžete tak upravit tempo kurzu, když si myslíte, že je to třeba. 

Jak pracujete s trémou? Pokud ji tedy máte. 😊

Ten pocit jsem měl naposledy před deseti lety na svatbě kamaráda, když jsem měl číst z Bible v kostele. Dolehla na mne tíha situace a bylo to znát. Důležité bylo jet pořád dál a po čase to přešlo… takže hlavně nezastavovat!

Jak se připravujete na online lekce? Co Vám pomáhá s koncentrací?

Mám prezentaci pro studenty a prezentaci pro sebe, kde jsou vyznačeny časové značky a připraveny i nějaké perličky pro případ větší časové rezervy. Tato osnova mi dává klid.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!