Jak správně napsat CV | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak správně napsat CV

a1-62c7de88880eb577962751-min-646f6bdeb81f7389146477.jpg

Nevíte si rady se životopisem? Máme pro vás pár rad jak ho napsat

Napsat kvalitní životopis dá dost práce. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá – mnoho lidí opravdu netuší, jak na to. Jsou určité zásady, které by neměly v CV chybět.

Co by v CV nemělo chybět?

  • Vaše osobní údaje 
  • Kontaktní údaje, na kterých jste k zastižení 
  • Dokončené vzdělání, případně probíhající, pokud stále studujete
  • Relevantní praxi kterou můžete doložit
  • Cizí jazyky a jejich úrovně
  • Kurzy a certifikáty, které jste absolvovali
  • Aktivity a koníčky ve vašem volném čase

U vašeho CV je v některých případech dobrá i fotografie. Jsou dvě strany lidí, co se tohoto kritéria týče. Někdo tvrdí, že fotografie ve vašem CV není nutná – ba naopak naprosto zbytečná. Jiní tvrdí, že by tam být mohla. Záleží na každém z vás, zda zvolíte CV bez fotky či s fotkou.

Kontrolujte a vybírejte kvalitně své kontaktní údaje

První bod, na který bych ráda apelovala, je řádná kontrola. Ne nadarmo se říká „dvakrát měř a jednou řež“. Chápu, že jste vaše údaje dávali už několikrát půvabné slečně v baru, takže si je pamatujete i pozpátku. Jenže kontrola vám nezabere ani minutu a v případě nalezení chybičky vám může zachránit situaci. Nechcete přece na pracovní místo, o které máte zájem, dát špatný kontakt. Pamatujte, že i jedno číslo může vše změnit.

Teď jedna taková rada, kterou se nepochybně řídí řada z nás. I tak se najdou tací, co by ji přesně potřebovali a vás to třeba rozesměje, stejně jako mne. Všichni jistě chápete, že pokud jde o výběr e-mailové adresy, rozhodně volíme e-mail s celým jménem a příjmením. Takže s emailovou adresou [email protected] zaručeně pobavíte HR oddělení, ale nebudete působit profesionálně.

Jak je to se vzděláním? Co vše musíme vypsat a co naopak ne?

Jedno kritérium hned na začátek. Nepiště základní školu do vašeho životopisu. Vyjímka je to pouze v případě, že je to vaše nejvyšší ukončené vzdělání, což ve vašem případě jistě není. Začněte vaším nejvyšší dosaženým vzděláním, které je v tomto případě to nejdůležitější při snaze získat vybranou pracovní pozici. Určitě vám nebude na škodu zmínka o vaši diplomové či bakalářské práci. Připravte se ale, že u pohovoru na ni dojde řeč. Řádně se tedy přichystejte na případné odpovědi, které s ní budou spojeny.

Základní informace, které by v kolonce studium vzdělání neměly chybět:

  • Vypište celý název školy a v žádném případě nepište zkratky
  • Zmiňte obor, který jste studovali
  • Napište získaný titul
  • Rok ukončení vašeho studia určitě nevynechejte

Znalosti a dovednosti, které vám mohou pomoci získat pozici

Tento odstavec si rozdělíme do několika kategorií, které zde patří. Jedná se o znalosti cizího jazyka, počítačové dovednosti, řidičský průkaz či jiné plusy, které můžete firmě nabídnout.

Nejdříve si probereme řidičský průkaz. V případě, že jej nemáte, vás jeho vypsání nemusí až tak zajímat. Pokud ale vlastníte řidičský průkaz a hlásíte se do práce, kde je to potřeba, měli byste tyto informace vědět. Přesné specifikování skupiny kterou máte je nejspíš samozřejmost, ale doplnění najetých kilometrů se vám může také hodit. Je to zásadní informace pro budoucího zaměstnavatele.

Dalším důležitým bodem, který se vám může v CV hodit, jsou počítačové dovednosti. Pokud tedy umíte s programy, které jsou pro výkon práce důležité, neváhejte je tam napsat společně s úrovní. Budoucí zaměstnavatel a HR to jistě ocení, pokud budou vaše schopnosti nad jejich očekávání.

Cizí jazyk vašemu životopisu dodá taky trochu kouzla. Všichni víme, že angličtina je základ. Pokud disponujete znalostí i jiného jazyka, nebála bych se jej tam napsat. Přeci jen se vám to v budoucnu může hodit.

Budeme velice rádi pokud vám námi vybrané rady a tipy budou k dobru. Napsat kvalitní CV je v dnešní době docela oříšek. Dbejte proto na důkladnou přípravu. Váš budoucí zaměstnavatel to ocení a navíc budete v jeho očích působit lépe. Proto nic nepodceňujte a vše si pečlivě zkontrolujte.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!