Jak pracuje HR Director | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje HR Director?

montaznaa-oblast-1-kopia-18-62b04ddccecb0839576725-min-646f6a82403a4141692775.png

Role HR manažera v organizaci je velmi komplexní a zodpovídá za všechny procesy a činnosti v oblasti řízení lidských zdrojů. Nejen, že buduje a vede svůj tým, nejčastěji složený ze specialistů z různých oblastí, jako je například nábor a výběr, školení a rozvoj nebo personalistika a mzdy (v menších společnostech vše pokryté jedním člověkem) – ale také, že rozsah jeho kompetencí daleko přesahuje procesy spojené jen s HR oddělením. HR manažer spolupracuje přímo s představenstvem organizace, převádí nejdůležitější prvky firemní strategie do činností souvisejících s lidskými zdroji, je tvůrcem personální politiky, budování týmových kompetencí, zlepšuje a zavádí metody personálního řízení a podporu dalších manažery ve své činnosti.

HR má vliv na výsledky podnikání. V této roli je důležité rozumět podnikání, pravidlům, kterými se řídí, jinými slovy, musí vědět, co lidé ve firmě dělají a jakou hodnotu jejich činnosti přinášejí. Teprve pak lze mluvit o skutečně efektivním manažerovi, který přináší přidanou hodnotu v podobě zvýšení konkurenceschopnosti, efektivity procesů a zisku firmy. Kompetentní HR manažer je schopen připravit, naplánovat a realizovat personální politiku tak, aby přinášela reálné výsledky.

Více nám o HR řekne Gabriela Šimšová, která je HR Director ve společnosti Hyatt Hotels Corporation.

Gabriela se rozhodla spolupracovat s platformou Laba. Stane se lektorkou online kurzu „HR Manager“, během kterého vám předá cenné informace a know-how ze své praxe.

Jak poznáte správného kandidáta?

Vźdy záleží na tom, na jakou roli a pro jaký tým ho hledáme. Je pro mne vždy důležitá chemie, motivace a potenciál kandidáta. Řada věcí se dá v práci a v praxi naučit. Nehledě na to, že každá společnost má unikátní procesy, systémy, postupy. Takže znalost, kterou si kandidát přináší je pevný základ, na kterém bude v novém zaměstnání stavět. Osobnost změníte jen obtížně. Dávám důraz na osobnost člověka a na to, jak zapadne do nového týmu. Proto je podstatné, aby HR duše velmi dobře znalo prostředí, do kterého hledá. A pro mne je důležité týmy znát. 

Pracujete jako HR Director, je tato pozice psychicky náročná?

Mne práce s lidmi nabíjí. I proto jsem se v HR našla. Pravda, některé dny jsou náročnější než jiné, ale celkově mě baví hledat řešení někdy v náročných situacích. Jsem z podstaty člověk kreativní a v této roli mám prostor pro to svou tvořivost využít. Nabídnout jiný úhel pohledu, motivovat nebo díky zpětné vazbě někoho nasměrovat dál. Ale i vyřešit praktické úkoly. Pořád se učím odpočívat. To je takové moje životní téma.

Jak delegujete úkoly, aby je tým dokázal dokončit v termínu?

Včas a jasně. Je pro mne důležité mít kolem sebe tým, kterému mohu věřit a spolehnout se na něj. Dávám prostor, je-li to možné, pro to, aby si každý našel způsob, jak úkol vyřeší. Zároveň tvořím prostředí, kdy se i oni mohou spolehnout na mne. Pokud neví, jak dál, ví, že jim poradím. 

Jaké aplikace nejčastěji využíváte ke své práci?

Whatsapp a Outlook. :-)

Jak motivujete svůj tým, aby byl produktivní?

Povídáme si. O tom, co, jak  a proč je důležité, co počká, jak věci udělat. Naslouchám. Protože vím, že rozhodně nevím všechno. A za dobré výsledky, nápady a náměty děkuju a chválím. Díky nim se učím a rozvíjím i já.

Máte nějaký lovebrand, pro který jste pracovala/pracujete?

Každá z firem, pro kterou jsme pracovala se pro mne stala lovebrandem. T-Mobile je operátor, kterého, mám-li možnost, volím. ČEZ je můj dodavatel plynu a elektřiny, dávám přednost hospůdkám, kde nabízejí Coca-Colu a obdivuji hotely sítě Hyatt.

Jaký máte názor na Employer Branding a jak moc se dnes hledí na image zaměstnavatele?

Vzhledem k situaci na trhu práce je značka zaměstnavatele klíčovou hodnotou, která ovlivňuje rozhodování kandidátů. Jedna její část je obrázek na venek, druhá, pro mně podstatnější, protože tu první může výrazně podpořit, nebo dokonale zhatit, je firemní kultura uvnitř firmy. Ideálně by to, jak se zaměstnavatel prezentuje a to jaká firemní kultura se ve firmě žije, měly být v souladu. A programy na doporučení zaměstnanců, kdy stávající zaměstnanci za odměnu doporučují do firmy vhodné kandidáty, se stávájí významným náborovým zdrojem. Každá firemní kultura může být přitažlivá pro někoho jiného. A to je dobře.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Každý je jiný. Ale začínám kávou a přečtením e-mailů. Během dne pak jsou schůzky, pohovory, mám ráda chvilky, kdy se mohu projít firmou a prohodit pár slov s kolegy. Je to milý barometr toho, co se ve firmě děje. 

Jaké metody řízení používáte ve své každodenní praxi?

Motivace, zájem o jiné, aktivní naslouchání a zpětná vazba. To jsou mé manažerské pilíře.

Jak často delegujete úkoly? Vyhovuje vám delegování obtížných úkolů?

Každodenně. Sám člověk nezvládne všechno. A upřímně, nejtěžší úkoly, které deleguji, jsou úkoly pro mnou dcerku, aby, až přijde ze školy vyklidila myčku. Neumíte si představit tu vášnivou diskuzi, proč by to zrovna ona dělat neměla.

Jak byste popsala ideálního HR manažera?

Tohoto člověka musí bavit práce s lidmi. Zajímá se o lidské příběhy a umí naslouchat. Zároveň se nebojí rozhodnout, dát pozitivní i rozvojovou zpětnou vazbu. A umí s Excelem a čísly. Přece jen lidské zdroje jsou důležitým faktorem, který ovlivňuje úspěch firmy. A čísla jsou způsob, jak to pocitové a softové zarámovat do řeči, které rozumí i ti, kteří rozhodují o nákladech.

Osobní otázky:

Co děláte pro relaxaci a odpočinek? A jaký máte názor na work-life balance?

Work-life balance je pro mne důležitý. Řekla bych, že s věkem jeho význam pro mne roste. Učím se odpočívat, cíleně vypnout. Protože vím, že jen pokud jsem odpočatá, dokažu jet v práci naplno. Ráda vařím s dcerkou. I když je fakt, že je jí deset a už vaří a peče lépe než já, tak tam jsem spíš za poradní orgán. Ráda čtu, ale v poslední době spíš poslouchám knihy nebo zajímavé podcasty. A miluji cestování, poznávání nových míst a ochutnávání nových chutí.

Co Vás nejvíce baví na HR?

Lidé. Jsem příběhová a lidské příběhy, motivy a myšlenky mě zajímají. 

Jak dlouhou máte praxi v oblasti HR?

Dělám v HR celý svůj pracovní život. Vystudovala jsem marketing a bavilo mne to, protože marketing je pro mne o tom, najít ty správné motivy a argumenty, aby lidé koupili konkrétní zboží nebo službu. Když jsem po škole hledala práci, v marketingových agenturách prostor nebyl, ale v personálních ano. A já se našla. Práce v lidských zdrojích je velmi podobná marketingu. Hledáte ty správné motivy a argumenty, aby jsme zaujali vhodného kandidáta, vysvětlili změny, zapojili zaměstnance do rozvojových příležitostí a dostali z nich skvělý výkon. Navíc napomáháte vytvářet prostředí, do kterého se lidé těší a budují tak značku zaměstnavatele.

Cestujete ráda? Je podle Vás objevování světa důležité?

Miluji cestování a jsem ráda, že pandemie se snad už blíží ke konci a zase to začíná být reálné. Mám ráda pro mne nová místa, města, atmosféru, ruch, ale i klid pláží. Pro mne je to vykročení z každodennosti. Digitální detox. Inspirace. A čas, který si plně užívám s dcerkou nebo přáteli. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!