Jak vypadá správný kouč a mentor? | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vypadá správný kouč a mentor?

img-3559-6290a6b7bdbd9488256021-min-646f687c5ce10950371411.png

Mentoring a koučink jsou aktuálně jedny z velmi důležitých činností, které pomáhají k rozvoji soft skills. Mentoring je postaven na interakci, která je vzájemná a následně na dialogu mentora a mentorovaného – kterému se říká mentee. Hlavní náplň koučinku je povzbuzovat koučovaného k dosažení daného cíle a výsledku.

Více nám o koučinku a mentoringu řekne Klára Novotná, DiS., která je koučka, mentorka a lektorka soft-skillových dovedností.

Klára se rozhodla spolupracovat s platformou Laba a stane se lektorkou online kurzu „Vedení týmů a rozvoj soft skills“. Během kurzu vám předá cenné informace a know-how ze své bohaté praxe.

Obecné otázky:

1. Jaký je rozdíl mezi mentoringem a koučinkem?

Mentor předává své znalosti a zkušenosti menteemu. Kouč pomáhá koučovanému nalézat svou vlastní cestu a je mu tak průvodcem na jeho cestě.

2. Komu byste doporučila mentoring a komu koučink?

Za mne je ideální kombinace obojího. V některých sférách svého rozvoje doporučuji mentoring - především pokud mi chybí dovednosti a zkušenosti v dané oblasti. Koučink zase pro oblasti, kde hledám jak si nastavit svůj přístup, pro uvědomění toho co chci a co nechci, kam jdu a proč, pro hledání motivace a přidané hodnoty. Vzhledem k tomu,že energie a čas každého z nás jsou omezené zdroje, koučink pomáhá s optimálním hospodařením s těmito zdroji. 

3. Jakým způsobem pracujete s klientem? Jaký máte cíl?

Můj cíl je maximálně pomoci klientovi, aby pro něj čas strávený se mnou byl efektivní a přinesl mu to, co potřebuje právě teď nejvíce.

Velmi často mne klient požádá o to, abych byla v rámci spolupráce v roli kouče i v roli mentora. Já pak následně tyto role kombinuji tak, aby to pro klienta mělo největší přínos a dávám si pozor, aby klient přesně věděl kdy se koučuje a kdy mentoruje.

4. Využíváte pro svou práci nějaké aplikace či služby?

Pokud mám on-line setkání, tak aplikaci dle výběru klienta přes kterou komunikujeme.

5. Vy školíte kurz soft skills. Co to jsou vlastně soft skills a v čem mi pomohou?

Jsou to dovednosti, ktere odlišují ty nejlepší od těch průměrných. Pokud si představíme, že hard skills jsou základem pro to, abychom mohli nějakou pracovní pozici vykonávat, tak soft skills ovlivňují to, jak jsme na dané pozici úspěšní. Samozřejmě, že soft skills (komunikace, zpětná vazba, prioritizace, motivace a další) využíváme dnes a denně v pracovním i v osobním životě a i díky nim jsou naše životy kvalitnější.

6. Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Nemám běžný pracovní den, každý den je jedinečný. Vzhledem k tomu, že kombinuji praxi projektového manažera, lektora soft skills a kouče, tak jsou dny, kdy pracuji celý den u počítače, dny, kdy celý den školím u klienta, v coworkingu nebo on-line a jsou dny, kdy kombinuji osobní koučink s on-line setkáními. Mám ráda variabilitu a flexibilitu – to se mi daří držet.

7. Jak moc je koučink či mentoring rozšířený v Česku?

Z mé zkušenosti je mentoring rozšířenější. Velmi často, když přicházíte do firmy na novou pozici, přidělí Vám někoho, na koho se můžete obrátit, pokud potřebujete s něčím pomoci – to je vlastně váš mentor, ačkoliv ho tak nenazýváte.

Pod koučinkem si často lidé představují něco jiného a někdy jsou už z principu skeptičtí, aniž by koučink vyzkoušeli příp. měli tu smůlu, že nepotkali dobrého kouče. Ve větších firmách, korporacích a na vyšších manažerských postech je koučink rozšířen a hojně využíván jako benefit a prostředek osobního a profesního rozvoje.

8. Na co by se měl člověk připravit, pokud má zájem o mentora či kouče?

Vypíchla bych 2 oblasti:

  • Na to, jak důležitý je výběr kouče a mentora. 
  • Mentora vybírám podle jeho odbornosti, osobnosti a zda je pro mne inspirací – může to být i někdo s kým úzce spolupracuji (šéf, kolega, člen rodiny, blízký přítel).

Kouče vybírám podle stylu jeho práce, podle sympatie, potřebuji k němu mít důvěru, musíme si vzájemně „sedět“. Kouč nemusí mít odbornost v dané oblasti a není vhodné, aby to byl někdo z rodiny nebo někdo s kým úzce spolupracuji.

A za druhé to, že zodpovědnost za výsledek má ve svých rukou jen klient sám, to za něj nikdo jiný neudělá. Pokud je klient nastaven tak, že vzal svůj život do svých rukou a chce věci posouvat a měnit, pak už je na té správné cestě k tomu, aby mu koučink přinesl maximální výsledky.

9. Jsou v dnešní době důležité soft skills? 

Velice, je to něco, co Vás ve většině škol nenaučí. Školství je zaměřeno na rozvoj hard skills, soft skills jsou opomíjené a přitom jsou tolik potřebné pro náš osobní i pracovní život. 

10. Preferujete pro výkon své práce například Zoom či jinou platformu nebo máte raději face-to-face komunikaci? 

Lektoruji, koučuji i mentoruji osobně i on-line. Obě formy mi vyhovují. Především v době pandemie jsem si ověřila, že on-line forma je plnohodnotná a klienti mají srovnatelné výsledky.

Osobní otázky:

1. Baví Vás objevovat různé osobnosti klientů?

Každý klient je pro mne inspirací, baví mne s klienty pracovat, pomáhat jim nacházet svou vlastní cestu k radosti, spokojenosti a úspěchu… a samozřejmě, že pro každého je to něco trochu jiného. 

2. Je Vaše práce psychicky náročná?

Pro mne není, mne má práce naplňuje, dělá mi radost, když vidím jak moji klienti rostou a já je mohu inspirovat k tomu, aby žili život podle svých představ.

3. Řekněte mi, jak moc si myslíte, že se koučink a mentoring rozvíjel v posledních letech? Pozorujete konkrétní změny?

Nepozoruji. Přibývají možná nějaké směry a nové školy, ale princip zůstává stejný.

4. Položím Vám klasickou otázku, na kterou se ptáme každého, jelikož je toto téma aktuálně hodně žhavé a každý člověk má odlišný názor na danou problematiku – Jaký máte názor na work-life balance?

WLB je téma, se kterým často klienti přicházejí. Jak si nastavit balance v pracovním a osobním životě někdy řeší každý z nás. Jedná se o ideální téma právě na koučink, protože rovnováha znamená pro každého z nás něco jiného.

Pro mne osobně je WLB důležitý a aktivně s ním pracuji.

5. Jakým směrem si myslíte, že se bude oblast koučování a mentoringu vyvíjet v následujících letech? Myslíte si, že v budoucnu budeme pracovat s lidmi pouze online?

Myslím, že někteří klienti budou dále preferovat osobní setkání a budou stále i takoví, pro které je on-line sekání efektivnější a bude jim vyhovovat lépe. Např. školení pro mezinárodní týmy se realizovala i v minulosti on-line. Každopádně pandemie velmi urychlila přechod na on-line i v oblasti školení a koučování.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!