Jak vypadá produktový management v praxi? | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vypadá produktový management v praxi?

montaznaa-oblast-1-1-62593ff45c233464650189.png

Produktový management je obchodní organizační proces plánování, vývoje, uvádění na trh a řízení produktu nebo služby. Zahrnuje celý životní cyklus produktu, od nápadu přes vývoj až po uvedení na trh. 

Více nám o produktovém managementu řekne David Rektorys, který je Head of B2B Digital ve společnosti T-Mobile Czech Republic. David se rozhodl spolupracovat s platformou Laba a stane se lektorem online kurzu „Produktový Management v praxi“ ve kterém vám předá cenné informace a know-how. 

Obecné otázky:

#1. Co obnáší produktový management?

Produktový management je disciplína, či typ práce, která vytváří pro organizace jakýchkoli velikostí prodejní celky, tedy něco, co může firma kapitalizovat. Produkt může být digitální služba, fyzická věc, know-how. Firmám umožňuje růst. 

#2. Jaké jsou role a povinnosti produktového manažera/ředitele? Jak dnes vypadá správný produktový manažer?

Dnešní produkťák je kombinací určitého vizionáře, člověka, který je zástupce zákazníka, marketéra, technologa. Musí to být člověk, který má vhled do finančně-účetní sféry, musí vědět, jak vytvořit business case. Mezi jeho hlavní role patří organizace práce, leadership a také by měl být zástupcem zákazníka. Jeho operativní povinnosti jsou schůzky a výstupy. Povinností je reprezentace zákazníka – on musí na svých bedrech nést to, že produkt trefí požadavky trhu, pro který je vytvořený.

#3. Jaké jsou hard/soft skills moderního produktového manažera/ředitele?

Soft – je to organizovanost, schopnost organizace práce, komunikace, leadership, schopnost absorbovat riziko (mitigace). 

Hard – znalost oboru, ve kterém se daný produkt vytváří (znalost odvětví), logicko-matematická predispozice (musí mít schopnost pragmatického uvažování nad informacemi, které má či zjišťuje a z těchto informací pochopit význam. Zjednodušeně je to znalost technického světa.

#4. S kým je produktový manažer v organizaci v přímém kontaktu?

V kontaktu je určitě s front/sales kanály, ať to jsou zástupci, pobočky či digitální kanály. V každodenním kontaktu je také s vývojovým týmem, se zákaznickou podporou či pobočkou. A to proto, jelikož sbírá feedback od zákazníků. Dále je samozřejmě v přímém kontaktu s vedením společnosti.  

#5. Co by produktový manažer/ředitel neměl dělat?

Neměl by se snažit o přehnanou míru mikromanagementu, tzn. když má produktový tým, má jim dát volnou ruku. Neměl by mít přehnané předpoklady v tom slova smyslu, že by neměl spoléhat na svůj odhad či myšlenky. Měl by si své předpoklady ověřovat podle dat od zákazníků. Neměl by určitě zanedbávat stránku organizace práce (budget, aby tým věděl, co má dělat, aby byly zastoupeny všechny role), měl by mít nastaven týmový setup.

#6. Jaký byl váš nejúspěšnější produkt?

Můj nejúspěšnější produkt byl pro vytvořen pro firemní zákazníky T-mobile. Vytvořili jsme online samoobsluhu, ve které mohou zákazníci spravovat své mobilní, telekomunikační a datové služby. Tento produkt se jmenoval Moje Firma.

#7. Jak řešíte konflikty ve svém týmu?

Vždy se snažím zjistit, jak velký daný problém je. Jestli jsou to operativní (jsme lidi) konflikty, tak se s daným člověkem pobavím a dám mu prostor se vypovídat. Třeba je to jen o tom, že mu někdo vylil čaj na klávesnici a nikdo o tom další den nebude vědět. Případně věc, která se objevila jako externalita, ale má dopad na tým (budgetová otázka, požadavek firmy, nemožnost home-office) snažím se tyto problémy předvídat, abych jim předcházel a následně se jim vyhnul. Velké strukturální problémy, které vytváří konflikty a nejdou vyřešit, s neoblibou řeším personálně. Ale vždy se řídím pravidlem dvakrát meř, jednou řež…

#8. Jak motivujete členy týmu a sebe, když je produkt náročný a vyžaduje více práce než obvykle?

Sebe motivuji hlavně tím, aby zákazníci používali daný produkt. Nemohl bych vypustit něco, co neplní potřeby zákazníků. U členů týmu se snažím používat týmové upouštění páry (například organizujeme teambuildingy). Vždy je motivuji tím, že ten produkt, který vytváří, bude používat x lidí, kteří ho potřebují mít bez chyb. Raději posuneme termín spuštění, než by se měly dělat kompromisy na kvalitě.

#9. Jak byste popsal ideální produkt?

Za mě je ideální produkt ten, který kontinuálně roste. To znamená, že přináší vyšší a vyšší hodnotu a vysoké zhodnocení pro firmu v podobě prodeje.

#10. Jak řešíte připomínky zákazníků? 

S radostí! Daný produkt nevytváříme pro sebe, takže pokud je zákazník ochoten nám dát feedback, je vítaný a také je kriticky potřeba. Zákazníkům jdeme naproti a proaktivně sbíráme každý feedback, který je efektivní. Pokud je feedback uchopitelný a hodnotný, tak jej exekuujeme na postupných vylepšeních produktů či ke spuštění nové verze.

Osobní otázky:

1. Jak moc řešíte work/life balance? Je to podle Vás důležité?

Ano, je to velmi důležité, a to z toho důvodu, že jsme prostě lidi a worklife balance je pro mě součástí performace. Pokud mám člověka, který se přetěžuje, tak jeho performance bude klesat. Work-life balance beru jako nutnou součást týmového managementu.

2. Co Vás na produktovém managementu baví nejvíce?

Vlastně to, že spoluvytvářím nějaké řešení zákaznických potřeb. Pomáhám někomu řešit jeho problémy.

3. Jak zvládáte stres? Máte nějaké tipy?

V tom já jsem špatný! 😁 To je oblast, ve které se sám učím a zlepšuji od zkušenějších. Protože jak mě to hrozně baví, tak se do toho ponořím a není to líbivá písnička. Hlavně není vše zalité sluncem, takže se stres vytváří velice lehce. Učím se na tom pracovat. Snažím se sportovat a v osobním životě udržovat své myšlenky mimo pracovní život.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!