Jak můžete efektivně využít digitální marketing? | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak můžete efektivně využít digitální marketing?

montaznaa-oblast-1-6246d8fa41541313833271.png

Digitální marketing je velmi účinný nástroj. Pomáhá budovat povědomí o značce, ale také slouží ke sdělování informací. Hlavním cílem digitálního marketingu je samozřejmě prodej. 

V dnešním rozhovoru vyzpovídáme profesionála z praxe, kterým je Vít Zima, Ex-Senior Digital Manager ve společnosti ING. Rozhodl se spolupracovat s Labou a společně s námi vytvořil kurz Digitální Marketing, na který se můžete přihlásit a rozšířit si tak profesní vzdělání v daném oboru. 

Co vše spadá do digitálního marketingu: Do digitálního marketingu spadá například správa sociálních sítí, analytika, kreativa, SEO, emailing, influencer marketing a další. Pojďme si ale popovídat s Vítem Zimou, který nám o celém odvětví digitálního marketingu řekne více.

Obecné otázky:

#1. Jaké jsou hlavní povinnosti digitálního marketéra?

Zjednodušeně řečeno oslovovat správné lidi na správných digitálních touchpointech správným způsobem a za obhajitelné náklady. Klíčové kategorie jsou za mě kanálový setup, nebo chcete-li strategie, kreativa, rozpočty, analytika a správa technologií (web, appka, internetové bankovnictví atd.). 

#2. Jaká je podle vás nejdůležitější činnost, kterou digitální marketér musí znát? 

Čísla, čísla a čísla. Analytika v kombinaci s řízením efektivity a práce s daty. 

#3. Co obnáší digital marketing?

V ČR je to pořád ještě hodně vysvětlování zbytku firmy, co vlastně děláte a proč děláte taková rozhodnutí, jaká děláte. Jinak je to hlavně práce s hodně širokým portfoliem hodně různých typologií lidí, jejichž schopnosti se jen výjimečně kumulují a málokoho z nich jde vynechat, když to chcete dělat fakt dobře. 

#4. Jak správný digitální marketér nastavuje strategii?

Možná trochu překvapivě si myslím, že princip je stejný jako u nedigitálního marketéra. Ať už tomu říkáte AIDA nebo funnel nebo SEE-THINK-DO-CARE, vždy to znamená, že si vyhodnotíte, pro koho produkt je a kudy vede zákazníkova cesta k němu. Do té mu pak stavíte značku v nejlepším světle a se správnými argumenty. A hlavně mu tam stavíte co nejméně překážek. 

#5. Co je to digitální kreativa? Jaká jsou hlavní pravidla?

Už jsme se naštěstí posunuli od digitální marketing = bannery a pre-rolly. Digitální kreativa dnes zahrnuje veškeré assety, které lze po té zmiňované uživatelské cestě potkat. Od velkých digitálních reklamních formátů, přes obsah influencerů, dneska oblíbený „dirty content“, SEO, digitální corporate identity, obsah e-mailingů, UI, kódování, podcasty, virální digitální marketing. A to jsem určitě na něco zapomněl!

#6. Jak využíváte sociální sítě ke své práci?

Snažím se držet prst na tepu doby a sleduji digitální guru, kde to jenom jde. LinkedIn, Twitter i Facebook. To považuji za nejefektivnější. Většina digitálních skupin za dobu mého sledování porůznu umřela a naprostá většina profesního social obsahu je o kreativitě. Což mi přijde málo. 

#7. Jaký máte názor na influencer marketing?

Složitý. Zrovna teď jde o významnou část mojí agendy a musím říct, že se to pořád učím. Narozdíl od většiny ostatních digitálních disciplín nejde o technologickou, silikonově chladnou disciplínu, ale stojí za tím lidé. Kteří někdy nedodržují termíny, dohody a se kterými se holt musíte domluvit, i když se vám třeba někdy úplně osobnostně nechce. 

#8. Mohl byste nám popsat, jak by měla vypadat profesionální webová stránka?

Vždy se mi líbilo pravidlo tří sekund. Pokud je web dobrý, má se vám za 1 sekundu načíst, za druhou máte pochopit, co se od vás chce a za třetí sekundu odcházíte na odpovídající podstránku, kde už kupujete, rozhodujete se.  

#9. Jak funguje SEO a jak jej využíváte ke své práci?

Zjednodušeně řečeno jde o tvorbu obsahu v kategorii působení značky, který má hodnotu pro konzumenta té kategorie. Moje zkušenost říká, že jde o jednu z  nejpodceňovanějších digitálních disciplín. Snaha tvořit dobrý obsah byla nahrazena výrazně jednodušším a krátkodobými výsledky drajvovaným kampaňovým obsahem, který „prostě dotáhne traffic“. SEO je podle mě klíčová disciplína, která se holt trochu špatně vysvětluje manažerům nahoře, ale dlouhodobě jí věřím jako máločemu. 

#10. Jaký máte názor na e-mail marketing? A co vůbec tento pojem znamená?

To je velké téma, samozřejmě. Emailing hraje klíčovou roli v počátečních fázích vztahu značky a klienta. Dá se zde udělat mnoho chyb, které vám ze zákazníka dokážou udělat doživotního hatera. Témata jako vhodná frekvence, chytrá segmentace, význam messagingu v transakčních emailech jsou často podceňovaná a přitom často formují vztah ke značce jako nic jiného. 

#11. Mohl byste nám popsat Váš běžný den v práci?

Schůzky, schůzky a schůzky. Semtam čas na práci. 

#12. Jak motivujete svůj tým?

Můj tým motivuji hlavně lidskostí, vlastní angažovaností, tým spiritem a penězi. 

#13. Jaký projekt (či klient), na kterém jste pracoval, byl nejzajímavější?

Kampaňový rebranding ING Banky v ČR před 4 lety. Aneb od kreslených postaviček k odvážnému konceptu s lidmi. A to na půdorysu velmi rychle měnící se banky jako takové. 

#14. Jaké aplikace pro svou práci využíváte nejčastěji?

Email, kalendář, Excel, Power Point, Miro, Trello, Google Analytics, E-commerce Analytics, Power BI

Osobní otázky:

#1. Na co jste ve své pracovní kariéře nejvíce hrdý?

Myslím, že se mi podařilo pár lidem kolem mě pěkně nakopnout jejich digitálně marketingovou kariéru. 

#2. Jakým způsobem se snažíte koncentrovat? Co Vám pomáhá?

Pokud nesedím na schůzce, poslouchám skoro neustále hudbu. 

#3. Kdy a kde jste jako marketér začínal svou kariéru? Jaká byla vaše první zkušenost v tomto oboru? 

PR agentura EMC v roce 2007. První weby, přesvědčování klientů, že Facebook je důležitý. Web 2.0 se tehdy hodně říkalo.

#4. Jaký máte work-life balance?

Snažím se. Nejsem „od devíti do pěti“ člověk a to samé říkám lidem v mém týmu. Věřím, že odpočatý a řekněme vybalancovaný člověk s jiný rozměrem než jen tím pracovním dodá do týmu a samotné práce ohromnou hodnotu. Do obecného work-life balance vzorce udělal velkou díru Covid-19 a myslím, že ta už tu zůstane. A myslím, že je správná. 

#5. Plánujete zůstat u marketingu i v následujících letech?

Plánuji. Mám to rád, mám rád lidi kolem toho a také nic jiného neumím. A mimochodem, kolem digitálního marketingu nás ještě čeká velké dobrodružství. Metaverse, NFT, Blockchain, VR atd. Moc se na to těším!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!