5 mýtů, které škodí vašemu SMM | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Už nemusíte žádat maminku, aby lajkovala vaše příspěvky

5 mýtů, které škodí vašemu SMM.

image2-623045c6d5b16659901354-min-64551852b3a41009596642.jpg

V červnu 2021 vyvrátil generální ředitel Instagramu, Adam Mosseri, hlavní mýty o algoritmu této sociální sítě. Zejména o tzv. „stínovém zákazu“. Mosseri přiznal, že Instagram uživatelům ne vždy vysvětlil, na jakém principu doporučuje obsah nebo proč některé příspěvky odstraňuje, takže si mnozí mysleli, že jejich účet je ve „stínovém zákazu“. 

Společnost tvrdí, že nikdy neměla v úmyslu omezovat uživatele, pokud jejich obsah nebyl v rozporu s pravidly. Aby to potvrdila, spustila nástroj Stav účtu, pomocí něhož může člověk zjistit, zda byly jeho příspěvky smazány, a dokonce toto rozhodnutí napadnout.

Algoritmy sociálních médií berou v úvahu řadu faktorů, z nichž většina není na první pohled patrná. A nedostatek porozumění plodí spekulace. Podívejte se na 5 nejčastějších mýtů, které matou mnoho lidí zabývajících se SMM. 

Na základě Hubspot, Hootsuite, Social Media Examiner, Sprout Social, Boosted a Statusbrew.

Mýtus 1: Počet odběratelů je jen marná metrika 

Od doby, kdy se na počátku roku 2010 stal populárním hromadný nákup odběratelů, mnozí marketéři označují honbu za počtem sledujících za snahu pobavit své ego. Jaký význam má velké publikum, pokud je dosah stránky stále nízký?

Ale na druhou stranu to, že skuteční odběratelé nelajkují a nekomentují, neznamená, že produkty nekupují. Podle společnosti Sprout Social 9 z 10 spotřebitelů nakupuje u značek, které odebírají, přičemž pouze 7 z 10 s danou společností komunikuje na sociálních sítích, tj. ovlivňuje údaje o dosahu.

Podle Influence Marketing Hub hledá 43 % internetových uživatelů informace o značkách na sociálních sítích. To, že lidé nesledují stránku nebo nelajkují příspěvky, neznamená, že neshromažďují data, která by mohla ovlivnit jejich nákupní rozhodnutí. Zaměřovat se pouze na aktivní předplatitele je chyba.

Mýtus 2: Značka by měla mít stránky na všech sociálních sítích

Mít přítomnost na několika sociálních sítích není špatné, ale pouze v případě, že zvládnete spravovat všechny své účty. Když se stránka neobnovuje, odběratelé postupně odcházejí. Čas, úsilí a peníze vynaložené na obsah a získávání followerů jsou ztraceny.

Co si pomyslí potenciální klienti a uchazeči o zaměstnání, když budou sledovat informace o vaší firmě a zjistí, že už rok nepřibyly žádné nové příspěvky? Dnes jsou firmy posuzovány podle chování na sociálních sítích a podezření vzbudí stránka s neaktuálními informacemi nebo v horším případě s prázdným profilem.

Nedostatečná reakce na špatné komentáře v neaktivních účtech poškodí image. Podle zprávy ReviewTrackers nejsou společnosti dostatečně rychlé nebo nikdy nereagují na online recenze. 63 % zákazníků zažilo situaci, kdy zainteresovaná společnost nereagovala a 94 % spotřebitelů odmítlo nakoupit, pokud viděli špatnou recenzi.

Když ale společnost na negativní komentáře zareaguje – záleží nejen na zákaznících, kteří je vložili, ale i na těch, kteří nákup teprve zvažují – 45 % spotřebitelů uvedlo, že je pravděpodobnější, že kontaktují společnost, která reaguje na špatné recenze.

Pokud se přesto rozhodnete obnovit aktivitu na účtu, který nebyl dlouhou dobu udržován, ujistěte se, že vaše cílové publikum je na platformě a máte dostatek zdrojů pro trvalou přítomnost. Jakmile dostanete dvě ano, naplánujte si restart a udržujte tempo.

Mýtus 3: Hlavní věcí ve strategii je zapamatovatelný obsah

Mnoho obchodníků se mylně domnívá, že honosný obsah je spolehlivým způsobem, jak porazit konkurenci na sociálních sítích. Uživatelé však mají na tuto věc jiný názor. Podle Sprout Social se 47 % spotřebitelů domnívá, že značky, které jsou lídry ve svém segmentu, poskytují kvalitní zákaznickou podporu na sociálních sítích.

Podle studie společnosti Accenture v roce 2021 nakupovalo prostřednictvím sociálních sítí 64 % respondentů, tedy téměř 2 miliardy lidí na celém světě. Společnost Accenture předpovídá, že obchodování prostřednictvím těchto kanálů se ztrojnásobí a do roku 2025 dosáhne 1,2 bilionu dolarů. Pokud zákazníci nakupují prostřednictvím sociálních médií, je nepravděpodobné, že by hledali podporu v jiném kanálu. 

Support reaguje na hlášení problémů rychleji a lépe než oddělení SMM. Proto mnoho značek používá pro zákaznickou podporu samostatný účet, který spravuje support. Spotřebitelé budou samozřejmě stále psát dotazy na hlavní stránku. V takovém případě byste měli osobu přesměrovat na support a odpovědět jí prostřednictvím jejího účtu. 

Mýtus 4: Ideální frekvence publikování je X příspěvků denně/týdně

Neexistuje optimální frekvence příspěvků, která by zaručila zvýšení dosahu na sociálních sítích – co funguje u jedné značky, nefunguje u jiné. Záleží na konkrétní platformě a preferencích publika a příliš časté publikování odradí každého čtvrtého odběratele.

Twitter zobrazuje příspěvky v chronologickém pořadí, takže čím častěji zveřejňujete obsah, tím větší pozornost získáte. Pokud je však sociální síť řízena algoritmem, sází se na kvalitu obsahu. 

Pokud denně zveřejňujete informace, ale vaši sledující je nepovažují za užitečné a inspirativní, nebudou se zapojovat a někteří sledující jednoduše odejdou: Podle společnosti Sprout Social se 45 % lidí odhlásí z firemních stránek kvůli nerelevantnímu obsahu. 

Zeptejte se svých odběratelů, jaká témata je zajímají. Prozkoumejte analytiku platforem a určete typ obsahu, který na každé z nich funguje nejlépe. Klikají lidé na obrázky a odkazy? Jak dlouho sledují videa? Co je nejvíce zaujme? 

Jakmile se rozhodnete pro témata a typ publikací, můžete přejít k nalezení optimální frekvence – metodou pokusů a omylů. Analyzujte údaje za týden a věnujte pozornost úrovni zapojení v jednotlivých časových intervalech. 

Například máte k dispozici tři nejlepší časové intervaly v jednom dni, kdy můžete publikovat – a všechny vykazují přibližně stejnou míru zapojení. Ideální frekvence příspěvků je tedy 3krát denně. Pokud je úroveň vysoká pouze pro jeden časový úsek, je optimální na této platformě zveřejnit maximálně 1 příspěvek denně.

Počet lidí, kteří používají sociální média, neustále roste – podle toho se mění i algoritmus. Proto je třeba pravidelně přezkoumávat ideální četnost a načasování příspěvků.

Mýtus 5: Přidání co největšího počtu trendových hashtagů ke každému příspěvku zvýší dosah a zapojení

Počet hashtagů na publikaci závisí na platformě – tato strategie není univerzální. 

Facebook

Pro Facebook je ideální počet 1-2 hashtagy, které jsou skutečně relevantní k obsahu příspěvku. Stejné číslo platí i pro Twitter. Používání hashtagů může zviditelnit obsah, přilákat nové sledující a zvýšit dosah.

Facebook používá hashtagy ke zvýraznění konverzací o populárních tématech a diskusí o veřejných událostech. To znamená, že když si uživatelé prohlížejí kanál s hashtagy, a ne zprávy, mají chuť zapojit se do diskusí – což je pro značku skvělá příležitost být v centru pozornosti. 

Pokud však příspěvek obsahuje příliš mnoho hashtagů, lidé jej budou pravděpodobně považovat za spam. 

Instagram

Hashtagy na Instagramu pomáhají zvýšit váš dosah, ale pokud je opakujete příliš často a nemáte strategii, nepřinesou žádné výsledky. 

Podle společnosti Hubspot obsahuje průměrný příspěvek na Instagramu 10-11 hashtagů, ale 50 % příspěvků jich má méně než 6. Maximální povolený počet je 30.

Přidávání hashtagů k příspěvkům na Instagramu by mělo být nutností, ale snažte se používat užší a specializované hashtagy. Manažeři SMM musí najít rovnováhu mezi populárními hashtagy a rizikem, že zůstanou příspěvky nepovšimnuty kvůli vysoké poptávce. Publikum, které hledá relevantní informace pomocí hashtagů, se snaží zúžit své hledání, takže je pravděpodobnější, že bude s příspěvkem interagovat, pokud najde to, co hledalo.

Je důležité si uvědomit, že algoritmus sociální sítě vnímá příliš časté používání stejných hashtagů jako podezřelou aktivitu a snižuje hodnocení takových příspěvků. Střídejte hashtagy, i když jsou si vaše příspěvky velmi podobné.

LinkedIn

LinkedIn umožňuje uživatelům sledovat hashtagy vyhledáváním nebo kliknutím na jakýkoli hashtag a kliknutím na "Přihlásit se". Jakmile to uděláte, automaticky se vám bude zobrazovat relevantní obsah ve vašem kanálu zpráv.

Přidání hashtagů k příspěvkům zvyšuje pravděpodobnost, že je uvidí i uživatelé, kteří nejsou přihlášeni k odběru vaší stránky.

Sociální síť také při vytváření obsahu navrhuje hashtagy – můžete je přidat jediným kliknutím. LinkedIn doporučuje přidávat široké i specializované hashtagy a umisťovat je na konec příspěvku.

Hashtagy na TikToku fungují stejně jako na jiných sociálních sítích, ale protože platforma ještě není přeplněná firemními účty, může použití správných hashtagů značku v jejím segmentu posunout mnohem dál. Trendy jsou vhodné pro oslovení širokého publika, zatímco specializované hashtagy poskytují více informované interakce. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!