Jak kovový kontejner změnil svět | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak kovový kontejner změnil svět

Jak řidič kamionu z USA změnil svět.

image1-621e47fb80da3702195848-66290ff93a597213689081.webp

Po většinu lidské historie vyráběly podniky výrobky tam, kde je prodávaly. Zřídkakdy se dovážely lahůdky nebo luxusní zboží, například pomeranče nebo čínský porcelán. Kromě toho se vyráběly boty, nábytek a fonografy v množství, které tehdejší společnost potřebovala.

Před průmyslovou revolucí se většina zboží jednoduše nepohybovala na dlouhé vzdálenosti. Již na počátku dvacátého století byla mezinárodní přeprava zboží problematická. Potraviny byly na loď přiváženy v dřevěných bednách nebo sudech a poté je přístavní dělníci ručně nakládali na loď. Tento způsob byl samozřejmě drahý, pomalý a nebezpečný, protože zboží se cestou často poškodilo.

V dnešní době má každý z nás přístup ke všem druhům zboží. Neptáme se sami sebe, jak dlouhou cestu k nám správná věc urazila. Ve skutečnosti se svět stal obrovským supermarketem. Ale kdy a proč se situace změnila?

Člověk, který změnil svět

V roce 1937 čeká Malcolm McLean, obyčejný řidič nákladního auta, v přístavu Newark ve Spojených státech a pozoruje práci nakladačů. Najednou ho napadne: co kdyby zvedl celý náklaďák na loď? Nebo spíše jen karoserie se zbožím – bez kol a kabiny. Malcolmovi pak trvalo více než 20 let, než svůj nápad zrealizoval: našetřil a koupil velký tanker z druhé světové války. 

McLean svůj nápad realizoval na lodi s názvem IDEAL X. Již v roce 1956 došlo k události, která globalizaci předcházela o mnoho desetiletí. Téměř 60 kontejnerů se vydalo na cestu lodí z Newarku do Houstonu. Jakmile loď dorazila, byly okamžitě přeloženy do nákladních aut a co nejrychleji doručeny příjemci.

Tak se stal malý hospodářský zázrak. Zatímco ještě nedávno činily náklady na nakládku a vykládku tuny zboží až 5,86 USD, nový formát snížil cenu na 16 centů. To je 36-násobná úspora! 

Žádný jiný druh dopravy se nemůže pochlubit tak rychlou a levnou dopravou z bodu A do bodu B jako nákladní lodě. Okamžitě bylo jasné, že kontejnery jsou budoucností světové dopravy. Zbývá jen vytvořit univerzální standard. Toto je 20-stopý kontejner, do kterého se vejde:

  • 2 osobní automobily
  • 168 automobilových pneumatik
  • 4 tisíce krabic od bot
  • 500 tisíc vajec
  • nebo téměř 10 tisíc lahví vína

Samotné železné bedny, přepravované na velkých lodích, však nemohly změnit ekonomiku. Změnila to intermodalita. Na této myšlence je postavena veškerá logistika nákladní dopravy.

Jakmile loď dorazí do cílového přístavu, je okamžitě vyložena jeřábem a kontejnery jsou naskládány na nákladní automobily. Samotné zboží není rozbaleno. Řetězec je jednoduchý: továrna - vlak - loď - kamion - obchod. 

Souběžně s globalizací se zvětšuje i velikost lodí. Za posledních 60 let se jejich kapacita zvýšila 210 krát. 

Od začátku roku 2022 je rekordmanem v počtu přepravených kontejnerů loď OOCL Hong Kong. Je dlouhá téměř 400 metrů. Pokud by byla loď namontována vertikálně, převyšovala by i Eiffelovu věž. Takové plavidlo může najednou přepravovat 21 413 kontejnerů. K přepravě jeho obsahu po zemi by bylo zapotřebí 10 000 nákladních aut nebo 50 vlaků o celkové délce 2,5 km.

Jak funguje mezinárodní dodavatelský řetězec

Za posledních 70 let lidstvo zcela přehodnotilo nejen výrobní proces, ale také geografii světového průmyslu. Odtud pramení celosvětová krize zásobování.

Když se společnost pustí do cenové konkurence, udělá téměř cokoli, aby snížila své vlastní náklady. I kdyby to znamenalo přesunout výrobu na druhý konec světa.

Velké nadnárodní společnosti rozšířily své aktivity do té míry, že pokrývají téměř celou planetu. Doly v Africe, továrny v Asii, dovoz dílů z Mexika, sklady v USA – to je skromný výčet majetku vzdálené mezinárodní společnosti. V podstatě už nezáleželo na tom, kde byl konečný výrobek smontován, protože jej bylo možné snadno přepravit kamkoli na světě.

Výrobci začali umisťovat své závody a továrny do rozvojových zemí, protože tam byly mzdy dělníků nižší a neexistoval tam tlak odborů.

Díky tomu byla výroba jakéhokoliv výrobku mnohem levnější. Vzhledem k těmto obrovským úsporám již nebylo dodání spotřebiteli tak drahé.

Co se ale stane, když VŠECHNY společnosti začnou rozšiřovat svou zónu doručování?

V Suezském průplavu se může vytvořit dopravní zácpa.

Tímto úzkým průplavem proplouvá 12 % světové lodní dopravy. Proč? Je to levnější a rychlejší než krájet Afriku. Pokud však jedna nákladní loď způsobí šestidenní dopravní zpoždění, bude to světovou ekonomiku stát odhadem 9,6 miliardy dolarů. Za jediný den! 

Systém, který je vybudován a zdá se, že funguje, není tak dokonalý, jak se zdá. Ve skutečnosti vypadá spíše jako věž Jenga. Stačí odstranit jen jeden z jeho bloků a otřese se. 

Představte si, co by se stalo, kdyby jich zmizel tucet? Rozsah problému by byl mnohem závažnější. 

Když se na to podíváte z širšího pohledu, je jasné, že každá fáze se počítá. Od posílání kontejnerů přes Suezský průplav až po řidiče kamionů, kteří zboží dopravují ke konečnému spotřebiteli. Pokud se nic neudělá, nastanou problémy. Navíc koryfejové průmyslu dokonce varují před nevyhnutelným kolapsem systému. Jedinou otázkou je načasování.

V září 2021 několik přepravních společností, které zaměstnávají 65 milionů pracovníků v dopravní infrastruktuře, v otevřeném dopise pro CNN uvedlo, že mezinárodní dodavatelský řetězec začíná selhávat. A chyba je v omezení pohybu neočkovaných občanů během pandemie. 

Doručování zboží se stalo velmi žádaným – a tlak na pracovníky v dopravě se zvýšil. Celá situace přivedla mnoho námořníků, řidičů a pracovníků leteckých společností na pokraj sil. Přístavy po celém světě jsou nuceny celé týdny stát a čekat na zboží v hodnotě miliard dolarů, zatímco lodě bezpečně plují na volném moři kvůli zpožděným harmonogramům dodávek.

Pokud se brzy nenajde řešení současné krize, mohlo by to vést k ještě většímu zpoždění dodávek a nedostatku zboží. Vše, čeho je nedostatek, okamžitě zdraží. Inflace poroste a nemilosrdně zvýší ceny.

V roce 2020 jsme již zaznamenali nárůst cen plynu (42 %), nábytku (11 %) a základních potravin (10 %). Pokud se systém nepřizpůsobí, čeká nás ještě vážnější krize. 

Struktura světa je sama o sobě neudržitelná. A rostoucí míra spotřeby a neustálé snižování nákladů ze strany výrobních podniků jen urychlují přibližování se k bodu zvratu.

Jak mohou spotřebitelé přestat živit krizi

„Problémy s dodávkami, které jsme zaznamenali v roce 2021, jsou důsledkem našich přehnaných požadavků. Zákazníci chtějí, aby vše bylo dodáno co nejrychleji, což následně vytváří tlak na všechny účastníky dodavatelského řetězce. Spotřebitelé navíc vědí, že mohou zboží bez problémů vrátit, což je pro systém další zátěž.“

- Daniel Walsh, prezident a generální ředitel společnosti TRAC Intermodal, předního dodavatele intermodálního vybavení. 

Když se zásilka vrací v mezinárodním dodavatelském řetězci, dochází k přepravě zboží oběma směry, a to opakovaně. 

Záleží jen na nás, spotřebitelích, kolik těchto „zbytečných“ zásilek bude. Před impulzivní objednávkou je důležité si rozmyslet, zda potřebujete ten správný výrobek – nebo máte pochybnosti o barvě, velikosti a kvalitě. Pouze pokud jste přesvědčeni, že vám zboží sedí a nebudete ho posílat zpět, měli byste si objednat přepravu. 

Je to malý krok, který se může zdát bezvýznamný tváří v tvář globálním problémům. Je to však velmi důležité. Díky této uvědomělé spotřebě se sníží nadměrná zátěž mezinárodní dopravy a zvýší se její rychlost a kvalita.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Umění úspěšného obchodování»
Business a management
Vede Václav Pergler
7. května 13. června
Václav Pergler