Život v přívěsu a fast food na večeři: co je hnutí Antiwork | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Život v přívěsu a fast food na večeři: co je hnutí Antiwork

Proč zaměstnanci v USA hromadně odcházejí z práce

image5-620e4f973cfee107518313.png

V březnu 2021 provedla společnost Microsoft globální studii o nárůstu masové nespokojenosti zaměstnanců a hybridní práci. Ukázalo se, že 41 % lidí na celém světě uvažuje o odchodu z práce, 54 % se cítí přepracovaně a 39 % je ve stresu z vyčerpání.

Rok 2021 byl zlomový, protože pandemie umožnila lidem kriticky se zamyslet nad prací ve firmě, která jim neoplácí jejich úsilí – a nyní jsou připraveni se otevřeně vzbouřit proti svým zaměstnavatelům. Zaměstnanci v USA se hromadně připojují k hnutí Antiwork. Opravdu nepotřebují mzdu, jsou ochotni žít v přívěsech a jíst jen jídlo z fast foodu? To vám prozradíme v tomto článku.

Rychlý růst hnutí Antiwork v USA: vzbouřenci bez manifestu

Subreddit r/antiwork byl vytvořen v roce 2013. Hlavní procento účastníků tvořili Američané a myšlenku této komunity lze vyjádřit větou: „Každý nemůže pracovat, nejen bohatí, kteří mají dost peněz, aby nemysleli na nic“.

Nejedná se o přechodnou módu líných Američanů, kteří rádi žijí ze státních podpor v nezaměstnanosti. Antiwork je ideologie, která zatím nemá vlastní manifest, ale má historické předpoklady. 

Sociální hnutí Antiwork vychází ze starořeckého učení kyniků i z textů Karla Marxe. První z nich věřil, že každý si může svobodně zvolit svou životní cestu a svobodně odmítnout hmotné statky, které jedince pouze zatěžují a brání mu v seberozvoji. 

Marx předpokládal, že nutnost pracovat (především proti vlastní vůli, aby člověk uživil sebe a svou rodinu) je pozůstatkem nedokonalého státního zřízení a že v budoucnu bude lidstvo schopno tento stav zcela překonat.

Hnutí Antiwork zatím nemá vlastní manifest. Odvolávají se však na práci německé neziskové organizace Crisis Group, která zkoumá a řeší konflikty ve společnosti - Manifesto against Labour, 1999. 

Na subredditu je také odkaz na esej anarchisty a publicisty Boba Blacka - The Abolition of Work z roku 1985. Píše: „Abychom přestali trpět, musíme přestat pracovat. To se však nerovná nečinnosti, ale je to podobné vytváření zcela nového způsobu života, který je budoucností.“ 

Od roku 2013 do roku 2021 chtělo stále více lidí pracovat co nejméně a na sebe. Na subredditu r/antiwork se začali přidávat účastníci ze všech koutů světa. Pandemie Covid-19 vyvolala ekonomický pokles. Donutila lidi přehodnotit samotný fakt, že pracují pro firmu, která jim neoplácí jejich úsilí. 

Začali přemýšlet nejen o nevýhodách neustálého pobytu v kanceláři, ale také o tom, jak reagovat, pokud zaměstnavatel porušuje práva zaměstnanců, jak přežít s nízkými platy. Lidé už nechtěli mlčet.

Podnětem k internímu protestu a připojení se k hnutí Antiwork bylo to, co mnozí dlouho snášeli: hrubé šéfy v soukromé korespondenci, nucené volání do práce v neděli, vtíravou kontrolu zaměstnanců ze strany vedení, nepravidelnou pracovní dobu, ponižování na základě pohlaví a rasového původu.

V roce 2021 se ke komunitě Antiwork na Redditu připojilo více než 1 milion nových členů, takže celkový počet členů dosáhl 1,7 milionu. Komunita se rychle rozrůstá.

Nízké mzdy a drahé pojištění: jaké jsou důvody rozmachu hnutí Antiwork?

Jak zpívá americký rapper LunchMoney Lewis ve svém videoklipu Bills, který má na YouTube přes 90 milionů zhlédnutí: "Mám účty, musím je zaplatit! Takže pracuji, pracuji každý den...".

Předpokladem hrozící vzpoury jsou neúměrně vysoké účty a daně, které musí obyvatelé USA platit státu. Zdravotní šeky jsou hlavní příčinou bankrotu Američanů, kteří musí pracovat, aby byli pojištěni.

Těžkou prací, službou na nepravidelné směny a placením 70 % mzdy na zaplacení komunálních služeb, pojištění a vzdělání dětí se lidé začali zamýšlet nad smyslem existence. Je celá pravda o tom, že žijete z vypůjčených peněz od státu nebo zaměstnavatele? A co osobní rozvoj, hledání vlastního cíle a svoboda volby? 

Zde je několik důležitějších sociálních a ekonomických důvodů rostoucí nespokojenosti ve společnosti (americké i celosvětové):

  • Minimální mzda v USA má být 24 dolarů za hodinu, ale ve skutečnosti je 7,25 dolaru za hodinu. Od roku 2009 se nezvýšila a život stojí o 25 % více.
  • Produktivita práce rostla 3,5 krát rychleji než mzdy.
  • Vysoká míra chudoby oslabuje všechny vládní programy sociální záchranné sítě.
  • Ženy, Afroameričané a příslušníci národnostních menšin se stále potýkají s trvalým nedostatkem platů.
  • Muži jsou pod společenským tlakem - jsou nuceni vydělávat, aby dodržovali společenské normy.
  • Klesající porodnost: lidé nejsou schopni založit rodinu kvůli nedostatku prostředků na živobytí.

Kombinace těchto důvodů může vysvětlovat prudký nárůst subreditidy v roce 2021. Nespokojenost a zoufalství vyvolaly vlnu protestů.

Prokazatelný odchod tisíců Američanů z práce vyvolal značné vzrušení mezi zaměstnavateli a institucemi, které zkoumají trendy v oblasti zaměstnávání. V listopadu 2021 americká investiční banka Goldman Sachs ve své zprávě varovala, že hnutí Antiwork představuje dlouhodobé riziko pro trh práce. 

Ještě předtím, v říjnu 2021, podalo výpověď 10 000 zaměstnanců výrobce zemědělské techniky John Deere poté, co dostali obnovené pracovní smlouvy. Nebyli spokojeni s podmínkami svých smluv. Celkový počet lidí, kteří v USA v listopadu 2021 podali výpověď, je 4,5 milionu.

„Nečekej na mě v kanceláři. Odcházím“: předplatitelé komunity Antiwork na Redditu a jejich příběhy

V popisu sabredditu se píše: „Tato skupina je určena těm, kteří chtějí přestat pracovat a hledají způsoby, jak toho dosáhnout. Pro ty, kteří chtějí vést život bez práce, kteří se setkali s nespravedlností na pracovišti a chtějí radu a podporu od ostatních členů komunity.“

Většinu komunity Antiwork tvoří příslušníci generace Z (narození v letech 1997-2012). Jedná se o lidi, kteří dostávali minimální mzdu – bývalé pracovníky ve službách. Kromě toho je ve skupině malé procento odborníků střední úrovně, kteří teoreticky souhlasí s ideologií hnutí.

Nelze zastírat, že v komunitě subreddit panuje pesimistická atmosféra blízká fatalismu. Příběhy účastníků mohou ve čtenáři vyvolat soucit a účast. Uživatelé většinou zveřejňují snímky obrazovky osobní korespondence se svým šéfem, který se je snaží donutit, aby šli na směnu v nestandardní hodiny:

Příběh Doreen: „Některé profese by prostě neměly existovat“

Doreen Fordová je jednou z průkopnic hnutí Antiwork a moderátorkou subredditu. Nabádá účastníky, aby trávili v práci co nejméně hodin nebo aby dali výpověď a věnovali se svým projektům a koníčkům.

Deset let pracovala Fordová v maloobchodních prodejnách v Bostonu. Deníku Financial Times řekla, že svou práci nenávidí. V roce 2017 jí z tohoto koloběhu pomohla babička. Doreen má psy velmi ráda a její babička jí navrhla, aby dala výpověď v práci a venčila domácí mazlíčky lidí, kteří na to nemají čas. Od té doby už Fordová v obchodě nepracuje – na částečný úvazek venčí své psy a zbytek času věnuje hnutí Antiwork a sebezdokonalování.

„Myslím, že existuje spousta specializací, které nemají smysl,“ sdílí svůj názor Fordová. - Celý den se jen přehrabujete v papírech, nikomu to nepomůže a k ničemu to není. Takové profese by neměly existovat.

Příběh Larryho: „Byli jsme indoktrinováni k práci. Nechci být loutkou.“

Larryho popis života, o který se podělil se serverem Insider, je blízký milionům Američanů. Po ukončení studia na vysoké škole měl Larry představu o své budoucnosti: spolu se svou ženou budou žít americký sen. Koupí si dům na předměstí a každé dva roky budou jezdit na dovolenou.

Tato představa ideálního života se nakonec zhroutila. Larryho žena si uvědomila, že práce je jen iluze, která ospravedlňuje existenci a dává jí právo být členem společnosti. Odešla z práce, aby se mohla starat o své děti a starého otce. Po chvíli Larry následoval její volbu. 

Larrymu je 52 let. Nepracuje. V době, kdy pandemie udeřila, byl tento muž připraven na změnu. Larry je nyní rozvedený a žije v přívěsu na matčině zahradě. 

„Opravdu už nechci pracovat. Nechci žádné schůzky, termíny, cíle a dílenské bloky. Už to mám za sebou.“

Cadeův příběh: „Díky komunitě Redditu jsem se cítil jako součást většího hnutí“

Cade, příslušník generace Z, se ke komunitě Antiwork připojil poté, co opustil práci v sektoru služeb. O výpovědi uvažoval už dlouho, ale k rozhodnutí ho přiměla jedna událost: jeho šéf vyvěsil ceduli, že zaměstnanci nesmí během směny používat telefony. Pokud by byl někdo přistižen s nějakým gadgetem, byl by mu zabaven.

„Ještě nikdy jsem neviděl lidi, kteří by pracovali a zároveň neseděli na telefonu, řekl Cade v rozhovoru pro Insider. - Vedení nemá právo brát zaměstnancům jejich osobní majetek.“

Muž zveřejnil obrázek tohoto oznámení ve skupině Reddit a ujistil se, že jeho případ není ojedinělý. Podpora členů komunity dodala Cadeovi odvahu přestat. Cítil se být součástí většího hnutí, které bojuje za jeho práva.

Pro Cadea nastává další životní etapa – je pozván na pohovor, ale od svého budoucího zaměstnavatele se dožaduje svých práv na pracovišti.

Jaká je budoucnost hnutí Antiwork

Podle moderátorů subredditu spočívá podstata konfliktu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli v tom, že ti první chtějí původně pracovat, ale podmínky vytvořené konkrétní společností jim znemožňují normální pracovní proces. Podle ekonomů je téměř nemožné přesně předpovědět, jak hnutí Antiwork ovlivní vývoj na trhu práce, ale je možné, že způsobí kulturní změnu ve společnosti a nový pohled na nízkopříjmové pracovníky ve službách, kteří tvoří většinu společnosti.

Aby členové komunity odolali kritice názorových vůdců, kteří považují hnutí Antiwork za sbírku povalečů žijících z podpor v nezaměstnanosti, musí formulovat jasné požadavky a pochopit, komu je mají adresovat. Zatím jsou to rebelové bez manifestu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!