Proč je pro značky dobré předvést se na sportovních akcích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

7 milionů dolarů za reklamu – proč je pro značky dobré předvést se na sportovních akcích

Super Bowl je pro sportovní marketing v USA vrcholem sezóny. Co přináší spojení sportu a showbyznysu?

cover-660291c9029a2533314245-min-660d1985cd785344225609.jpg

Marketing je dnes neodmyslitelnou součástí každého odvětví, ale málokdy je tak dynamický a emocionálně nabitý jako ve sportu. 

Jak se buduje úspěšný sportovní brand jsme popsali v článku Tradiční klubové logo, nebo globální výdělečná značka? Dnes se podíváme na propojení sportu a showbyznysu. Ideálním příkladem je největší událost amerického fotbalu, jejíž popularita roste po celém světě.

Značky mají vždy v záloze několik osvědčených hráčů, které mohou vyslat na marketingové hřiště. Tady jsou základní druhy marketingu, se kterými se dnes hraje: 

  • Tradiční marketing – zahrnuje reklamu v televizi, na billboardech, v tisku či rozhlasu.
  • Online marketing – využívá internet a online platformy pro dosažení marketingových cílů.
  • Guerilla marketing – zaměřuje se na nekonvenční a kreativní přístupy k propagaci, často s nízkým rozpočtem.
  • B2B marketing (obchod mezi firmami) a B2C marketing (obchod mezi firmou a koncovým spotřebitelem). 

Čím se liší sportovní marketing?

  • Sportovní marketing se zaměřuje na propagaci sportovních událostí, týmů, jednotlivých sportovců a sportovních produktů. 
  • Co jej odlišuje, je silná emocionální složka a specifická schopnost vytvářet hluboké vazby s fanoušky a fanynkami. Sport vyvolává vášeň, loajalitu a emoce, což umožňuje budovat hlubší a trvalejší vztahy se svými cílovými skupinami. 
  • Díky cílení na specifické komunity může sportovní marketing lépe personalizovat reklamu a komunikaci.
  • V rámci sportovního marketingu hraje klíčovou roli sponzoring. Značky se spojují s týmy, ligami a událostmi, čímž získávají pozitivní asociace a viditelnost.
  • Sportovci a sportovkyně mají jako idoly a vzory významný vliv na chování a preference fanoušků a fanynek, což může sportovní marketing využít pro zvýšení efektivity reklamních kampaní.

Výjimečnost sportovního marketingu dobře ilustrují velké sportovní akce. Jednou z nejznámějších je nepochybně americký Super Bowl. Jaké přináší možnosti propagace? 

Doporučujeme přečíst:

preview-65f18c1184089076029260.jpg

Největším úkolem je oddělení sportovních výsledků od toho, jak klub vnímají fanoušci

Číst

Super Bowl = Super Show

Martin Kovařík se na našem webináři Super Bowl – fenomén sportovního marketingu podrobně rozpovídal o vrcholné akci amerického fotbalu. Martin je ředitelem marketingu a komunikace v FK Teplice a také lektorem našeho kurzu Sportovní marketing. Super Bowl ho dlouhodobě fascinuje. 

Historie Super Bowlu začíná koncem 60. let. 15. ledna 1967 se konal zápas mezi vítězi dvou oddělených ligových soutěží. V roce 1970 došlo ke spojení obou soutěží a Super Bowl se postupně stal nejen vrcholem NFL (National Football League), nejvyšší profesionální ligy amerického fotbalu, ale také jednou z nejsledovanějších sportovních událostí na světě.

První Super Bowl v roce 1967 sledovalo 24 milionů diváků. Růst sledovanosti byl poměrně rychlý a už za 12 let stoupla na téměř 79 milionů. V dalších letech však nijak výrazně nerostla a teprve v poslední době opět vidíme stoupající čísla.

V roce 2010 se Super Bowl stal nejsledovanějším pořadem v historii televizního vysílání v USA. Finále přilákalo k obrazovkám 106,5 milionu diváků, čímž byl o půl milionu překonán předchozí rekord. Závěrečný díl seriálu M.A.S.H. opustil první příčku, kterou držel od roku 1983. 

V současné době 10 z 10 nejvyšších příček historického žebříčku obsadily různé ročníky Super Bowlu a odsunuly legendární seriál na 11. místo. Letos sledovalo Super Bowl 123,7 milionů lidí. 

Jaké další zajímavosti připomněl Martin Kovařík na webináři? 

Super Bowl je svátkem pro fanoušky a fanynky amerického fotbalu a po Dni díkůvzdání je největší hostinou napříč Amerikou: za večer se sní 14 500 tun chipsů a 3 600 tun guacamole. Počet zkonzumovaných kuřecích křidýlek se odhaduje na 1,23 miliardy. 

Ve velkém se jí také na stadionu, například v roce 2009 se v Tampě Bay při Super Bowlu XLIII prodalo 55 200 hot dogů, při Super Bowlu LIII v roce 2019 se zase vypilo 117 400 piv. 

Od Super Bowlu XXVI v roce 1992 probíhá pravidelně tzv. Halftime Show v podobě, jak ji známe, tedy jako vystoupení světových hudebních hvězd. Nejsledovanější Halftime Show v televizi je stále ta ze Super Bowlu XXVII v roce 1993. Vystupoval na ní Michael Jackson a sledovalo ji 133,4 milionu diváků. 

Během Super Bowlu se celý týden koná mnoho doprovodných aktivit pro fanoušky, fanynky a děti. V programu jsou zážitkové hry, je možné vyfotit se s prsteny pro vítěze Super Bowlu a s trofejí Vince Lobardiho. Součástí je vyhlašování nejlepší hráčů NFL.

V rámci akce je samozřejmě k dispozici NFL merchandising, což je další prostor propagace. Zakoupené předměty je možné si nechat poslat domů, aby vám nepřekážely a mohli jste si pohodlně užívat další program. 

Vliv na sportovní marketing

Získat hostitelství Super Bowlu je pro dané město výhra. Městu Indianapolis v roce 2012 přineslo pořadatelství odhadem 150 000 000 dolarů. Jedná se zejména o příjmy od sponzorů, fanoušků a médií. Letos se Super Bowl poprvé konal v Las Vegas.

Super Bowl nabízí unikátní příležitost pro sportovní marketing, kde kombinace vysoké sledovanosti, prestižní události a emocionálního zapojení diváků vytváří ideální prostor pro prezentaci značky, produktů a služeb na nejvyšší možné úrovni.

Největším fenoménem je sledovanost, což poskytuje firmám unikátní příležitost propagace. Tomu samozřejmě odpovídá cena prostoru v televizi. Pokud jde o samotnou NFL, jsou televizní práva nejdražší v rámci všech amerických sportů. Super Bowl je ještě o skok dál. Reklamní prostor je nejdražší v rámci televizního vysílání vůbec. 

Reklama v délce 30 sekund stála v prvním Super Bowlu 42 500 dolarů (při započítání inflace se dnes jedná o 372 000 dolarů). Letos se cena vyšplhala na závratných 7 milionů dolarů za 30sekundový spot. Rekordní cenu za reklamu zmínil i Forbes.  

Další vysoké částky spolkne produkce reklamy, která se točí jen pro Super Bowl a firmy do ní obsazují hollywoodské a sportovní hvězdy. V reklamách vystupovali například manželé Beckhamovi, Arnold Schwarzenegger a Jennifer Lopez. 

Cena reklamy během Super Bowlu je astronomická, což odráží jeho masivní dopad. Proč do toho firmy jdou? Podle výzkumů se v den zápasu o značkách z reklam mluví v online prostoru o 68 % intenzivněji než normálně a v centru pozornosti se drží ještě týden až měsíc po zápase. 

Každoročně se řeší stejné otázky: Kdo si ukradne show pro sebe? Kdo bude mít reklamu, o které se mluví? Firmy se proto předhání v tom, jakou reklamu vymyslí. Během celého zápasu je odvysíláno přibližně 70 reklam, které vygenerují 500 milionů dolarů za čas ve vysílání.

Peníze jdou přímo televizní společnosti a práva na vysílání rotují mezi NBC, CBS a Fox, s plánem přidat ESPN do rotace od roku 2026​.

Je Super Bowl nejlepším místem pro reklamu v USA? Martin Kovařík si myslí, že pokud chce firma budovat svůj brand a pozici velké značky na trhu, tak určitě ano. Objevit se na Super Bowlu je pro největší společnosti doslova povinnost. Jedná se o firmy, pro které je důležité, aby si udržely svoji pozici na trhu.

Martin Kovařík vnímá reklamu jako esenci toho, jak se propojují světy amerického fotbalu a showbyznysu. Třeba v letošní reklamě firmy T-Mobile hraje Jason Momoa, známý jako představitel Aquamana, a nechybí ani oblíbené jídlo jako odkaz na Super Bowl.

Dalším specifikem Super Bowlu je Halftime Show. Vystoupení slavných zpěváků a zpěvaček přitahuje další sledující, které primárně nezajímá samotný zápas. 

Hvězdy přitom obdrží od NFL jen proplacení nákladů na cestu a na show (navíc v omezené výši 15 milionů dolarů). Přesto se jim vystoupení na Super Bowlu vyplatí, protože se ukáží před zraky milionů diváků. 

Jaká je návratnost Halftime Show? V roce 2018 stouply prodeje alb po vystoupení Justina Timberlaka o 534 %. Lady Gaga se ukázala na Super Bowlu o rok dřív a prodeje jí stouply dokonce o více než 1 000 %. Není divu, že vystupující načasují zahájení prodeje vstupenek na koncertní turné nebo vydání nového alba k této události.

Efekt Taylor Swift 

Hvězdy ze showbyznysu se však nevyskytují jen v Halftime Show a televizních reklamách, obrovský vliv má pouhá přítomnost na stadionu

Vztah mezi zpěvačkou Taylor Swift s hráčem amerického fotbalu Travisem Kelcem měl významný dopad na NFL. Účast zpěvačky na zápasech a letošním Super Bowlu vedla ke zvýšené mediální pozornosti a nárůstu sledovanosti, zejména mezi ženami. 

Tento jev, známý jako „efekt Taylor Swift“, stojí za letošní nejvyšší sledovaností NFL od roku 2015 a také za největším zájmem žen o sezónu amerického fotbalu v historii. Swift tak významně zvýšila hodnotu značky NFL a Kansas City Chiefs, kde hraje její přítel. 

Tříminutový sestřih záběrů Taylor Swift v hledišti Super Bowlu má na YouTube za jeden měsíc 2 miliony zhlédnutí.

Sociální média a šíření virálního obsahu hraje velkou roli v zapojování fanoušků a fanynek do dění. Reklamy a zajímavé momenty ze hry často získávají spoustu další pozornosti na sociálních sítích, což znamená další rozšíření dosahu nezávisle na samotném televizním přenosu.

Halftime Show z roku 2020, na které vystupovaly Shakira a Jennifer Lopez, má na YouTube přes 300 milionů zhlédnutí. 

Emoce jsou základ 

Právě jste si povzdechli, že u nás je podobný zlatý důl pro sportovní marketing a reklamu nemyslitelný. Ale sportovní marketing nestojí jen na penězích, jak je v současné době vidět v Saúdské Arábii, kterou opouští astronomicky placené fotbalové hvězdy. Peníze nejsou všechno. 

Skutečný úspěch a udržitelný rozvoj sportu závisí na schopnosti vytvářet silné vztahy s fanoušky a fanynkami, na investování do komunity a infrastruktury kolem sportu. 

Sportovní marketing stojí na budování vztahů, na jedinečné kombinaci emocí, komunity a partnerství. Ve srovnání s jinými druhy marketingu nabízí značkám mimořádnou příležitost k navázání hlubokých a silných vztahů s cílovou skupinou. 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Ať už jste fanouškem sportu nebo marketingovým profesionálem, vždy existují nové strategie a přístupy, které mohou váš hru posunout na vyšší úroveň. Ve sportovním marketingu, stejně jako ve sportu, platí, že úspěch často závisí na schopnosti inovovat, přizpůsobit se a hrát s vášní. 

Martin Kovařík si v FK Teplice postupně prošel všemi pozicemi až po ředitel marketingu a komunikace. Jestli vás téma sportovního marketingu zajímá a baví, máme pro vás pod jeho vedením kurz Sportovního marketingu.

Martin se společně s vámi ponoří do toho, jak dnes sportovní marketing vypadá a jak ho můžete ve vašem sportovním klubu zlepšit. Výhodou je, že bude vycházet ze svých praktických zkušeností. Tak co, jste připraveni vstoupit na hřiště a změnit pravidla hry ve svůj prospěch?

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!