7 pracovních tipů, které pro rok 2022 poskytli psychologové | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

7 pracovních tipů, které pro rok 2022 poskytli psychologové

O cílech, hranicích a významu slova „ne“.

cover-7advice-61f3cb424dcbd700254545-6205365eb9574734553247.webp

Před měsícem a něco jsme vstoupili do nového roku plného nejistoty a duševní zdraví a pocit pohody jsou opět vystaveny zkoušce. Podle průzkumu společnosti The Office Group 32% zaměstnanců uvedlo, že život v karanténě je přiblížil k vyhoření. V prosinci 2021 varoval hlavní lékař USA Vivek Murthy před hrozící krizí duševního zdraví u mladých lidí.

Shromáždili jsme 7 tipů od psychologů, jak se vyrovnat se stresem, vytvořit si hranice v práci a udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem v roce 2022.

Na základě Los Angeles Times, Huffpost, CNBC.

#1. Naučte se říkat „ne“

Neochota odmítat nové projekty vás může vyvést z míry. A když jich máte příliš mnoho, zabírají vám veškerý čas a odvádějí vás od hlavních cílů a úkolů, říká Vanessa Bonesová, sociální psycholožka a profesorka na Cornellově univerzitě.

Dávejte si větší pozor na to, na co říkáte ano. Pokaždé, když řeknete „ano“ novému projektu, ubíráte čas v jiné oblasti svého života, proto toto rozhodnutí pečlivě zvažte.

To neznamená, že musíte odmítnout všechny potenciální projekty. Dejte si čas na rozmyšlenou, které nabídky odpovídají vašim cílům a zda je to opravdu to, co potřebujete.

#2. Nezanedbávejte ostatní oblasti života

Rodina, koníčky, vztahy – přestaňte tyto oblasti ignorovat, abyste mohli dokončit další naléhavý úkol nebo odpovědět na jinou důležitou zprávu.

„Pokud jsme plně zapojeni do úkolu, který na sebe bereme – máme nejlepší zkušenosti. Takže až přijde čas stát se zaměstnancem – buďte jím. Ale když je čas být rodičem nebo přítelem – nechte práce a buďte plně přítomni v daném okamžiku,“ říká Aimee Monterrosa, klinická psycholožka.

Ano, jsme schopni toho zvládnout hodně, ale to neznamená, že máme dostatek fyzických, duševních a emocionálních zdrojů.

Začněte si klást otázky:

  • Kterým oblastem mého života je třeba právě teď věnovat zvláštní pozornost?
  • Co mi přináší klid?
  • Co mi pomáhá odpojit se od práce?

Ty vám pomohou regulovat vše potřebné a pomohou jasně pochopit, kdy se pohybujete v opačném směru.

„Lidé, kteří tvrdě pracují, mají často potíže s nastavením hranic. Často opakuji: „Práce vás platí za váš čas, zkušenosti a úsilí, ale ne za vaši duši. Pomáhá pochopit, že práci nemusíte dávat všechno a často se to od vás ani nevyžaduje. Můžete si s klidným svědomím stanovit hranice a vědět, jak důležité je nechat si čas a energii pro sebe.“ říká Ryan Howes, klinický psycholog.

#3. Nemusíte si vydělávat na den volna, abyste si mohli dovolit dovolenou

Studie Harvard Business School zjistila, že lidé po zahájení karantény pracovali v průměru o 48 minut déle. Podle Chicagské univerzity se pracovní doba pracovníků na dálku prodloužila o 30 %, aniž by se zvýšila jejich produktivita.

„Žijeme ve společnosti, která si cení produktivity, nabitého programu a každodenní přepracovanosti. Je důležité stanovit si v pracovním životě jasné hranice, abyste o sebe mohli lépe pečovat,“ říká Catherine Perezová, rodinná terapeutka.

Dovolte si odpočinout si, vzít si den volna, využít volno/nemocenskou a říct „ne“ něčemu, na co nejste fyzicky nebo emocionálně připraveni. Nemusíte nikomu dokazovat, že si dovolenou zasloužíte, abyste si ji mohli dovolit.

#4. Když čelíte stresu – uvolněte tělo

Ve vypjaté situaci není vždy možné udělat si přestávku nebo odejít. Marlene Walterová, psycholožka a zakladatelka společnosti AnaVault, která se zabývá duševním zdravím, doporučuje, abyste si zvykli po dobu 5 až 10 vteřin sledovat své tělo, zda není napjaté – od hlavy až k patě a uvolnit všechny svaly najednou. Toto cvičení lze opakovat po celý den.

„Nyní, když čelíte stresujícímu termínu, obtížnému šéfovi, kolegovi nebo členovi rodiny, stačí 5 sekund, abyste se uvolnili, postavili se problému a možná změnili perspektivu. Toto malé cvičení vás zbaví neustálého koloběhu obav a úzkosti během dne.“

Podle Marlene nejde o to žít bez stresu – jde o to řešit problémy s čistou myslí.

#5. Když se cítíte na dně - udělejte alespoň jednu věc.

Psychologická strategie vyhýbání se stresu je jedním z mechanismů zvládání, který se používá vědomě či nevědomě, aby se člověk vyhnul obtížnému problému nebo setkání s nepříjemnými myšlenkami a pocity. Spouští se, když jste ve stresu z velkého množství úkolů a podvědomě se vyhýbáte rozhodnutí, abyste se dočasně cítili lépe.

„Problém, se kterým se moji klienti neustále potýkají, je touha vypnout, když se cítíte v práci přetížení. Ale v takové chvíli musíte udělat alespoň něco. I kdyby šlo jen o jednu maličkost. Zkrátíte tak seznam úkolů a zabráníte tomu, aby se další den stres ještě zhoršil,“ říká psychoterapeutka Shannon Garcia.

#6. V případě pochybností komunikujte přímo

S přechodem na práci na dálku a digitální komunikací nahrazující osobní schůzky se zvyšuje riziko nedorozumění.

Podle studie Alberta Mehrabiana jsou neverbální náznaky v konverzaci čteny z 93 % – a v mnohem menší míře jsou analyzována slova (pouze 7 %). Pokud tedy nelze posoudit řeč těla, výraz obličeje nebo tón hlasu, lze slovům přikládat různé významy a interpretace.

Pokud se vám něčí dopis nebo zpráva zdají příliš krátké nebo nezdvořilé, místo abyste se domnívali – objasněte je položením doplňující otázky. Vyberte si způsob komunikace, který se co nejvíce blíží reálnému životu: video, audio, messenger a v krajním případě e-mail.

„Nevyhýbejte se konfliktům. Je lepší zjistit, zda se jedná o problém, než se cítit ve stresu a plýtvat emocionální energií při hádání. Místo toho, abyste konflikty vnímali jako něco děsivého, čemu je třeba se vyhnout, vnímejte je jako příležitost k učení a růstu,“ vyzývá Teresa Mascardo, klinická psycholožka a generální ředitelka společnosti Exploring Therapy. 

#7. Vy jste vždy na prvním místě

Mnozí pracují příliš tvrdě, obětují rodinu, štěstí a klid pro zaměstnavatele, který neprojevuje dostatečnou loajalitu nebo péči.

„Hlavní kariérní rada do nového roku zní: vždy si vybírejte sami sebe. Zvolte si svůj vlastní blahobyt, vydejte se směrem, který vám vyhovuje a plňte cíle, které jste si stanovili. Pokud neznáte své cíle – věnujte čas tomu, abyste zjistili, co skutečně chcete. Je čas vystoupit z „křeččího kola“ a začít upřednostňovat své vlastní potřeby,“ říká Tanisha M. Rangerová, klinická psycholožka.

Přiznejme si, že mnozí z nás za posledních 20 měsíců změnili své priority. Podle klinické psycholožky Cicely Horsham-Brathwaiteové je na čase vystoupit z režimu „autopilota“, ve kterém jsme byli poslední dva roky, a vrátit se ke zkoumání vlastních potřeb a toho, co nám přináší radost.

„Udělejte si přehled svých dovedností, zájmů a hodnot a zjistěte, zda vaše současná pozice odráží to, kým chcete být,“ říká Horsham-Brathwaite.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!