Jak se připravit na certifikaci PMI a složit zkoušku na první pokus | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak se připravit na certifikaci PMI a složit zkoušku na první pokus

Jaké zdroje vybrat pro vzdělávání a jak správně dokumentovat své zkušenosti – kompletní průvodce pro ACP a PMP.

1050-jak-se-pripravit-na-certifikaci-pmi-a-slozit-zkousku-na-prvni-pokus-cover-65e8567383f76628998224.jpg

Každý projektový manažer ví, že certifikát PMI je zlatou vstupenkou, která otevírá dveře do nejlepších světových společností. Díky němu můžete pracovat v jakémkoli odvětví a s jakoukoli metodikou projektového řízení. Je to také šance, jak si vydělat více. Například průměrný plat držitelů certifikátu v Evropě je v průměru o 33 % vyšší než u těch, kteří jej nemají.

PMI nabízí certifikace pro všechny úrovně zkušeností. V tomto článku se podíváme na dva z nich: PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) pro středně pokročilé a Project Management Professional (PMP) pro profesionály na úrovni senior a expert.

Jak se na zkoušku připravit, kdy se přihlásit a co je třeba udělat – odpovědi najdete v našem průvodci.

1. Agile Certified Practitioner 

Certifikace PMI-ACP byla vytvořena agilními praktiky pro agilní praktiky. Zahrnuje mnoho agilních přístupů, jako jsou scrum, kanban, lean, extrémní programování (XP) a test driven development (TDD). Jedná se o formální uznání vašich znalostí, zkušeností a dovedností v oblasti agilního řízení projektů.

Podle zprávy PMI Pulse of the Profession® z roku 2015 týmy, které používají agile metody, úspěšně dokončí více projektů než jejich pomalejší kolegové – 75 % vs. 56 %.

Kdo může získat PMI-ACP: kritéria a požadavky

Vzdělání: Stačí středoškolské vzdělání s maturitou.

Zkušenosti: 2 tisíce hodin (≈ 12 měsíců) zkušeností s řízením projektů za posledních 5 let.

Zkušenosti s agile: 1,5 tisíce hodin (≈ 8 měsíců) praktických zkušeností s používáním agilních přístupů při řízení projektů za poslední 3 roky (doplňující obecné zkušenosti s projekty).

Vzdělávání: 21 hodin studia agilních přístupů (kurzy, webináře, lekce od partnerů PMI).

Společnost Laba má status oficiálního partnera Project Management Institute. To znamená, že po studiu u nás můžete získat body (hodiny, PDUs) pro připuštění ke zkoušce.

Seznam Laba kurzů, za které se můžete získat body:

1. Řízení IT projektů. Pokročilý kurz Intenzivní program Scrum & agile řízení projektů – 24 PDU

2. Agilní kurz Projektové řízení – 18 PDU

3. Nejen pro začátečníky Projektový management v praxi – 18 PDU

4. Dlouhodobý kurz Projektový management od A do Z – 42 PDU 

Abyste mohli požádat o certifikát PMI-ACP, musíte splnit VŠECHNA výše uvedená kritéria.

Jak se připravit na zkoušku PMI-ACP

Na zkoušku se můžete připravit pomocí studijních příruček, online kurzů partnerů PMI, vzdělávacích kurzů, online simulátorů zkoušky a dalších zdrojů. Pro lepší efekt můžete tyto metody kombinovat. Před přípravou doporučujeme seznámit se s obsahem zkoušky, informačním letákem a prezentací PMI-ACP.

📚 Užitečné příručky

  • PMBOK® Guide je příručka, kterou používají projektoví manažeři na celém světě. Je k dispozici v angličtině a několika dalších jazycích. Příručka pokrývá všechny přístupy k tvorbě projektů (prediktivní, tradiční, adaptivní, flexibilní, hybridní atd.), má celou část věnovanou adaptaci a flexibilitě a obsahuje rozšířený seznam nástrojů a aktualizované techniky řízení projektů.
  • Agile Practice Guide (Průvodce agilní praxí). Kniha obsahuje nástroje, případové studie a vysvětlení agilních přístupů, jakož i doporučení pro jejich implementaci v organizaci.
  • PMI-ACP® Exam Prep. V knize najdete více než 100 cvičných otázek ve stylu PMI-ACP, vizualizace, které vám pomohou pochopit materiál, a exkluzivní tipy pro přípravu na test. Příručka je neustále aktualizována, aby splňovala aktuální požadavky ACP.

💻 Online vzdělávání

Partnerské platformy PMI nabízejí online kurzy a tréninky pro přípravu na zkoušku ACP.

  • Udemy je cenově výhodná možnost. Tato platforma nabízí nahrané kurzy s přednáškami, podcasty a videi. Po dokončení získáte certifikát. Přístup k většině kurzů je neomezený. Poplatek za vzdělávání: do 100 dolarů.
  • Educate360.com nabízí vzdělávání ve třech formátech: živý virtuální kurz, offline vzdělávání s instruktorem (USA) a samostudium. Navíc získáte digitální materiály pro přípravu na zkoušku PMI-ACP, studijní příručky, online zdroje, realistické vzorové otázky a 6měsíční přístup k materiálům platformy. Cena je do 1195 USD.
  • RMC nabízí vzdělávání ve virtuální učebně pod vedením instruktora a také online kurzy, studijní příručky a karty pro samostudium. Součástí platformy je simulátor zkoušky, který obsahuje více než 500 cvičných otázek ve stylu PMI-ACP. Cena je do 900 dolarů.
  • Invensys Learning je oficiálním poskytovatelem vzdělávání PMI pro přípravu na zkoušku PMI ACP. Vzdělávání probíhá ve virtuálních učebnách s instruktory. Studentům jsou nabízeny případové studie, které vysvětlují praktické využití agilních principů, nástrojů a metod. Je možné absolvovat zkušební testy. Cena je do 1000 dolarů.

Všechny výše uvedené platformy umožňují získávat PDU za způsobilost ke zkoušce.

📝 Simulátory zkoušky

V rámci přípravných kurzů na zkoušky se často nabízejí zkušební testy, jako ve výše uvedených případech. Pokud se však učíte sami podle učebnic a chcete se jen procvičit, můžete se poohlédnout po bezplatných simulátorech.

Vzdělávání by mělo vycházet z nejnovějšího plánu obsahu zkoušky a z příručky Agile Practice Guide. Kromě otázek a odpovědí by mělo obsahovat podrobné vysvětlení a odkazy na další materiály. Tímto způsobem se můžete poučit ze svých chyb a zlepšit své skóre.

  • PM Exam Simulator: 480 otázek ke zkoušce PMI-ACP, 4 plné zkoušky po 120 otázkách, aktualizace podle aktuálního obsahu zkoušky. Cena je 99 USD za 90denní přístup. K dispozici je bezplatná verze se sedmidenním přístupem.
  • PM PrepCast: 480 otázek, 4 zkoušky po 120 otázkách, podrobné vysvětlení každé odpovědi, tři režimy zkoušky a aktuální aktualizace. Jako bonus služba poskytuje vysvětlení hlavních strategií uvedených ve zkoušce PMI (e-mailový kurz), vzorový výsledkový list ke zkoušce (XLS), pracovní list PDU (XLS) a přístup do online diskusních skupin. Cena je 99 USD za 90denní přístup.
  • Pmaspire.com: 500 otázek, 6 simulovaných zkoušek, analýza výkonu, hry a kvízy s kartami, stohodinový studijní plán, kalkulačka zkušeností. Cena je 99 USD za 90denní přístup. Služba nabízí i dražší plány, které se liší počtem otázek a zkoušek. Pětidenní přístup k platformě je zdarma.

Jak se přihlásit k PMI-ACP

1. Vytvořte si účet na webové stránce PMI. To provedete kliknutím na tlačítko Register v pravém horním rohu obrazovky a vyplněním online formuláře. Ten vám položí otázky týkající se vašich zkušeností. Budete také muset zadat své kontaktní údaje a vytvořit si heslo.

2. Vyplňte přihlášku. Odpovězte na všechny otázky a vyplňte online pracovní list. V něm musíte vyprávět o svých zkušenostech.

Online žádost nelze zrušit ani vymazat. Můžete ji však uložit jako nedokončenou a pokračovat v úpravách později. Tato možnost je k dispozici po dobu 90 dnů, poté je žádost smazána.

Nejprve musíte do aplikace zadat údaje o svých obecných zkušenostech. Zapište všechny projekty, na kterých jste pracovali. Může se jednat jak o stáž, tak o práci na plný úvazek, pokud souvisí s řízením projektů (bez ohledu na metodiku). Školní projekty a osobní plánování akcí se nepočítají.

Vaše agile zkušenosti by měly být jedinečné, oddělené od obecných zkušeností. To znamená, že pokud jste dva měsíce pracovali na několika projektech, přičemž v jednom z nich jste použili tradiční přístup a v druhém agilní přístup, lze tuto dobu započítat pouze jednou jako celkovou zkušenost.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jak PMI kontroluje žádosti

Prvním krokem je kontrola úplnosti žádosti a správnosti údajů. PMI má také algoritmus, který náhodně vybírá kandidáty pro audit. Obdržíte e-mail s pokyny, co je třeba udělat. PMI může například požadovat podpisy osob, které mohou ověřit uváděné zkušenosti, nebo kopie osvědčení o školení.

Po dokončení ověření vás bude společnost PMI kontaktovat a bude vás informovat, že můžete provést platbu. Zpracování vaší žádosti trvá až 10 dní. Pokud budete přijati, budete mít 1 rok na přípravu a složení zkoušky.

Kolik stojí PMI-ACP

Zkouška stojí 305 dolarů pro členy PMI a 347 dolarů pro všechny ostatní.

Členství v PMI vás bude stát 109 dolarů ročně. Nejenže získáte slevy, ale budete mít také přístup ke vzdělávacím materiálům, digitálním nástrojům a šablonám a také k platformě PM Job Board pro hledání zaměstnání.

Jak probíhá zkouška PMI-ACP

Po potvrzení vaší přihlášky a platby vám PMI zašle pokyny k naplánování zkoušky spolu s kódem způsobilosti (který je vyžadován při rezervaci zkoušky). Všechny zkoušky PMI se konají ve schválených testovacích centrech společnosti Pearson VUE. Jejich umístění si můžete ověřit zde. Existuje také možnost složit zkoušku online. Budete potřebovat počítač s webovou kamerou a stabilním připojením k internetu, dobré osvětlení a doklad totožnosti. Online testování probíhá pod dohledem online proktora společnosti Pearson VUE.

Jak probíhá online zkouška PMI-ACP

Zkouška PMI-ACP je test s výběrem odpovědí. Nabízí celkem 120 otázek, z nichž 20 je „předtestových“. Nejsou hodnoceny, ale jsou použity softwarovým algoritmem pro sestavení zkoušky. Nebudete vědět, které otázky jsou považovány za předtestové, takže na ně odpovídejte, jako by to byly otázky hlavní.

Absolvování certifikačního testu Agile trvá 3 hodiny. Přestávky nejsou naplánovány, ale můžete si je udělat podle potřeby.

Zkouška zahrnuje následující oblasti:

1. Principy a mentalita agile – 16 %.

2. Orientace na hodnotu – 20 % 

3. Zapojení zainteresovaných stran – 17 %.

4. Týmová práce – 16 %.

5. Adaptivní plánování – 12 % 6.

6. Identifikace a řešení problémů – 10 % .

7. Neustálé zlepšování (produktů, procesů, lidí) – 9%

Výsledek zkoušky se dozvíte okamžitě. Pokud při prvním pokusu neuspějete, můžete zkoušku opakovat ještě dvakrát během jednoho roku. Po úspěšném složení zkoušky obdržíte certifikát a můžete si ihned stáhnout jeho digitální verzi. To vám dává právo používat označení PMI-ACP na vizitkách, životopisech, podpisech e-mailů, webových stránkách atd.

Jak si udržovat certifikaci PMI-ACP

PMI má program CCR (Continuing Certification Requirements).

Chcete-li si certifikát udržet, musíte každé 3 roky získat 30 PDU. Body můžete získávat účastí na online i offline kurzech, tréninku a seminářích nabízených oficiálními partnery PMI, včetně společnosti Laba.

Každá činnost musí být v systému CCRS zaregistrována samostatně. Při vykazování budete vyzváni, abyste do formuláře žádosti o PDU doplnili konkrétní informace o dané aktivitě. Nemusíte předkládat důkazy, ale PMI doporučuje vytvořit samostatnou složku pro podpůrnou dokumentaci týkající se PDU a uchovávat ji po dobu nejméně 18 měsíců po skončení cyklu CCR. Pokud budete vybráni k auditu, budete moci rychle poskytnout všechny potřebné důkazy.

2. Project Management Professional (PMP)

PMP prokazuje vaši schopnost řídit lidi, procesy a obchodní priority v rámci profesionálních projektů. Certifikát dokazuje, že umíte:

  • motivovat lidi a týmy ve všech fázích realizace projektu,
  • používat prediktivní, agilní a hybridní přístupy k určení způsobu práce na projektu,
  • prokázat a vysvětlit dopad projektu na celkové strategické cíle organizace.

Kdo může získat PMP: kritéria a požadavky

Vzdělání: Přijatelné je středoškolské vzdělání s maturitou / nižší odborné vzdělání / bakalářský titul v jakémkoli oboru.

Zkušenosti s PM: V případě bakalářského titulu 36 měsíců během posledních 8 let, v případě vysokoškolského diplomu/diplomu 5 let.

Vzdělávání: 35 hodin vzdělávání v oblasti projektového řízení nebo certifikace CAPM.

Pro získání potřebného počtu PDU ke zkoušce musíte absolvovat kurzy, tréninky, přednášky nebo semináře akreditované PMI.

Laba je oficiálním partnerem Project Management Institute, takže můžete získat všechny nebo část PDU, pokud se rozhodnete studovat u nás.

Doporučujeme přečíst:

940-628-12-646cda4f92c4a690544818.webp

Empirie jako základ agilních metodik

Číst

Jak se připravit na zkoušku PMP

1. Vytvořte si plán

Přemýšlejte o své vzdělávací strategii jako o plánu, abyste se neztratili a nevzali si toho na sebe příliš. Příprava na zkoušku je individuální proces, ale podle držitelů certifikátu PMP trvá v průměru 2–3 měsíce. Vyzkoušejte různé styly učení a přístupy k přípravě na zkoušku, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje.

Před zahájením přípravy si nezapomeňte prostudovat obsah zkoušky PMI a průvodce certifikací.

2. Přečtěte si PMBOK

PMBOK je celosvětovým standardem č. 1 pro řízení projektů, který vypracovala společnost PMI. Poskytuje odborníkům základní koncepty a přístupy k řízení projektů. Přibližně 75 % znalostí požadovaných pro zkoušku PMP se přímo vztahuje k PMBOK. Příručka je pravidelně aktualizována. Poslední, sedmé vydání bylo vydáno v roce 2021.

💡Tipy:

1. Prostudujte si příručku PMBOK® alespoň 2krát až 3krát a začněte v ní popsané principy aplikovat na své pracovní projekty. Tak uvidíte, jak fungují v praxi, a lépe pochopíte a zapamatujete si jejich podstatu.

2. Přečtěte si slovníček pojmů v příručce PMBOK®. Budete muset pochopit a naučit se definice přibližně 350 termínů. To vám usnadní pochopení „jazyka“ zkoušky PMP.

3. Absolvujte kurzy

Na webových stránkách PMI najdete seznam schválených kurzů, které můžete využít k přípravě na zkoušku. Probíhají online i offline pod vedením předních instruktorů. Jedná se o jeden z nejlepších způsobů přípravy na certifikaci.

Získáte následující informace:

  • speciální vzdělávací materiály a osvědčené postupy pro zkoušku PMP,
  • vysvětlení různých konceptů projektového řízení, vzorců, terminologie a dalších klíčových údajů, které vám pomohou připravit se na certifikaci,
  • 35 PDU potřebných pro složení zkoušky.

U PMI si můžete vybrat kurz podle svých časových a finančních možností.

Společnost World Training například nabízí kurz Project Management Professional PMP Exam Preparation. Probíhá formou online výuky prostřednictvím schůzek Zoom. Program je v souladu s obsahem zkoušky PMP a odpovídá 35 hodinám vzdělávání potřebným pro přihlášení. Celkem nabízí 6 modulů + otázky pro praktickou přípravu na zkoušku. Cena je 1499 USD.

Partner PMI PM Training pravidelně pořádá virtuální kurzy PMP. Jedná se o večerní a víkendové kurzy. Dozvíte se, jak úspěšně složit zkoušku PMP a jak odpovídat na kontrolní testové otázky PMI. Kromě toho společnost PM Training nabízí přístup na portál pro cvičné zkoušky PMP. Cena kurzů je do 1500 USD.

4. Udělejte si zkušební test

To je příležitost k identifikaci mezer ve znalostech projektového řízení. Výsledek ukáže, kterým oblastem je třeba věnovat více pozornosti. Instruktoři přípravy na PMP doporučují věnovat simulátorům zkoušky až 30 minut denně. Cvičte tak dlouho, dokud nezískáte 85 % správných odpovědí.

  • PMI Authorized Online PMP Practice Exam

    PMI nabízí vlastní online simulátor zkoušky. Přístup stojí 69 dolarů.

    Obsah simulátoru:
    — Neomezený přístup k více než 250 otázkám s výběrem odpovědí  
    — Okamžitá zpětná vazba ke každé otázce
    — Analýza výkonu a procentuální skóre po dokončení
    — Kompletní slovníček pojmů
    — Knihovna zdrojů s užitečnými odkazy a bílými knihami
     
  • PM PrepCast

Nabízí bezplatný cvičný test se 120 otázkami. Zdroj má časovač testů a funkci hodnocení pro vlastní kontrolu. Pokud vám odpověď na cvičnou otázku připadá obtížná, můžete použít tlačítko nápovědy.

Kromě toho platforma nabízí simulátor zkoušky z projektového řízení za 149 dolarů. Obsahuje více než 2200 vzorových otázek s podrobnými odpověďmi a užitečnými odkazy pro další vzdělávání.

Jedná se o partnera PMI, který všem uživatelům nabízí bezplatnou vzdělávací zkoušku s 50 otázkami založenou na tématech uvedených v příručce PMBOK. Výsledky obsahují vysvětlení ke každé odpovědi. Chcete-li obdržet své výsledky, musíte uvést své jméno a e-mail. Studenti Akademie mají přístup ke 2 tisícům cvičných otázek.

Doporučujeme přečíst:

940x628-min-64ba7ee171c64172205874.png

V první linii řízení projektů: Robin Beránek, Senior Project Manager (Kyndryl)

Číst

Jak podat žádost o PMP

Před podáním přihlášky se musíte zaregistrovat na webové stránce PMI a uvést své osobní údaje, kontakty a informace o zaměstnání. Dalším krokem je zdokumentování vašich zkušeností – popište projekty, které jste řídili samostatně za sebe: uveďte název organizace, svou roli a odpovědnost a dobu trvání projektů. Dále napište instituce a společnosti, kde jste se školili, a počet PDU, které jste získali.

Až budete připraveni, vyberte si na webu PMI certifikaci PMP a klikněte na tlačítko Použít. Odpovězte na otázky a uveďte informace o svých zkušenostech a školení. Během 90 dnů můžete kdykoli pozastavit a pokračovat v úpravách své žádosti.

Jak PMI kontroluje žádosti

Nejprve se kontroluje úplnost a správnost údajů. Kromě toho může být vaše žádost náhodně vybrána ke kontrole. Obdržíte podrobný dopis s popisem, co je třeba udělat. Možná budete muset předložit kopii diplomu, dokladu o praxi podepsaného nadřízeným, certifikátu nebo dokladu o absolvování 35 hodin školení v oblasti projektového řízení. Na to budete mít 90dní. Dokumenty jsou přezkoumány do 5 pracovních dnů. Jakmile bude vaše žádost potvrzena, budete mít na složení zkoušky 1 rok.

 Kolik stojí PMP

K platbě byste měli přistoupit až po potvrzení žádosti. Podrobné pokyny k převodu finančních prostředků obdržíte e-mailem. Poplatek za zkoušku PMP činí 555 USD, přičemž pro členy PMI je cena nižší – 284 USD.

Členství v PMI stojí 109 USD ročně. Získáte slevy až 30 % na certifikace, přístup ke vzdělávacím webinářům, akcím a školicím materiálům a možnost najít podobně smýšlející lidi v globálním fóru PMI.

Jak se skládá zkouška PMP

Testování probíhá v centrech Pearson VUE. Datum a formát zkoušky (online nebo offline) si můžete vybrat na webových stránkách platformy. Nejbližší centrum najdete zde.

Při online testování se předem ujistěte, že máte dobré osvětlení, spolehlivé připojení k internetu a nastavenou webovou kameru. Před testovacím dnem je také nutné provést kontrolu systému a stáhnout si software OnVUE. V den X se musíte přihlásit 30 minut před zahájením testu. Připravte se na to, že budete požádáni o vyfotografování místa konání testu a o pořízení selfie s průkazem totožnosti.

Zkouška PMP trvá 4 hodiny a skládá se ze 180 testových otázek. Pokrývají 3 oblasti:

I. Lidé – 42 %

II. Proces – 50 %

III. Podnikatelské prostředí – 8 %

Pokud u zkoušky neuspějete, PMI vám poskytne další 2 pokusy, které můžete využít během jednoho roku. 

Certifikát obdržíte ihned po úspěšném absolvování testu a budete si moci stáhnout jeho digitální verzi.

Jak si udržet certifikaci PMP

Platnost certifikátu PMP je 3 roky. Pro jeho obnovení musíte získat 60 PDU v tříletém cyklu. Těchto 60 PDU lze rozdělit na:

  • 35 vzdělávacích PDU (lze získat po absolvování kurzů – například v Laba, po účasti na celosvětových akcích PM, samostudiem digitálních médií a učebnic),
  • 25 praktických PDU (lze získat prací na certifikované pozici, vytvářením obsahu pro ProjectManagement.com a Knowledge Shelf, vystupováním na akcích a konferencích).

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková