5 činů zaměstnanců, o kterých se dozvěděl celý svět | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

5 činů zaměstnanců, o kterých se dozvěděl celý svět

Jak generální ředitel Gravity Payments dostal Teslu a majitel Dairy Queen získal dvakrát více zákazníků.

image2-61f90689d70b5091665512-min-643e8b3035747848859188.jpg

Studujeme kritéria virálních videí, zabýváme se vyprávěním příběhů – děláme vše pro to, aby video „vletělo“ do TikToku, dostalo se na doporučení na Instagramu a přineslo společnosti větší popularitu.

Existují však podniky, které neinvestovaly do vytváření virálního obsahu. Měli prostě loajální zaměstnance a „svědky“, kteří své příběhy sdíleli na sociálních sítích. A pak se celý svět dozvěděl o tom, co se stalo.

#1. Starbucks

Crystal Payneová, baristka ve Starbucksu ve Virginii, si všimla jednoho pravidelného zákazníka se sluchovým postižením. Ibby Peerach objednával nápoje tak, že napsal jejich jméno do telefonu a ukázal je personálu kavárny.

Pak se Payne rozhodl naučit se americký znakový jazyk (ASL), aby si zákazníci mohli objednávat na stejné úrovni jako ostatní zákazníci. Sama Crystal říká, že se základům ASL učila jen několik hodin. Později baristka nechala na objednávkovém stole v kavárně vzkaz, že může komunikovat ve znakové řeči.

Jako projev vděku zveřejnil Ibbi Pirach příběh na Facebooku a Twitteru. Stal se virálním, o zaměstnankyni kavárny informovaly i místní zprávy a oficiální stránky Starbucks.

Není to poprvé, co se společnost Starbucks chová progresivně vůči zákazníkům se zdravotním postižením. V listopadu 2020 zveřejnil TikTok video, na kterém zaměstnankyně kavárny Brianna Rothová pomáhá sluchově postiženému zákazníkovi s objednávkou. Video získalo více než 5 milionů zhlédnutí, 22 000 komentářů a 49 000 přeposlání.

V současné době se ve 4 000 kavárnách Starbucks ve Spojených státech mluví americkým znakovým jazykem. Dokonce používají speciální zástěry pro zaměstnance hovořící ASL.

#2. Gravity Payments

V roce 2011 zaměstnanec americké finanční společnosti Gravity Payments s platem 35 000 dolarů ročně řekl generálnímu řediteli, že je placen málo. Mzda odpovídala tržnímu průměru, ale většina zaměstnanců organizace byla utápěna v bankovních půjčkách a vedení si tuto situaci uvědomovalo.

O čtyři roky později generální ředitel Dan Price oznámil rozhodnutí snížit svůj vlastní zisk o 94 %. Částka činila 1,1 milionu dolarů a umožňovala všem 135 zaměstnancům stanovit minimální mzdu 70 000 dolarů ročně. Price zároveň slíbil, že nezdraží produkty společnosti a nebude snižovat počet zaměstnanců.

Později se tým Gravity Payments rozhodl poděkovat manažerovi - realizovat sen ředitele, který musel nechat být, když zvýšil mzdy. Zaměstnanci vyčlenili peníze ze svých ročních mezd, aby mu podarovali vůz Tesla Model S v hodnotě 70 000 dolarů.

Vůz byl předán spolu s plaketou, na které stálo: “Děkujeme, že jste vždy dával přednost týmu před sebou samým.”

V prvním týdnu po kontrole platů napsalo o Gravity Payments více než 500 webů. Společnost také obdržela asi 4,5 tisíce nových recenzí volných pracovních míst, včetně životopisu VP of Operations ve společnosti Yahoo Tammy Kroll. Byla připravena přejít do Gravity Payments s platem o 85% nižším než v předchozím zaměstnání.

Šest měsíců po kontrole platů se tržby a čistý zisk organizace také zdvojnásobily. Dříve Gravity Payments dostávalo asi 30 žádostí měsíčně od společností, které se chtěly stát jejími zákazníky. Po zvýšení platu se toto číslo zvýšilo na 2000 měsíčně. A míra udržení zákazníků společnosti byla 95%, zatímco průměr trhu je 68%.

#3. Apple

amesem, který se narodil s Downovým syndromem a autismem. Chystali se vybrat nový iPad, který devítiletý chlapec používal k učení.

Jamese v nákupním centru něco rozptýlilo - při běhu narazil do skleněné stěny obchodu. Zaměstnanec společnosti Apple, Andrew Wall, se nenechal vyvést z míry: rychle vzal pouzdro, pomohl mu iPad zprovoznit, zatímco seděl na podlaze s matkou chlapce.

Klidná reakce a empatie – tyto dvě věci zákaznici příjemně překvapily. Žena napsala děkovný dopis Andrewovu vedení a podělila se o svou zkušenost na sociálních sítích.

Její příspěvek na Facebooku získal více než 37 000 lajků, asi 1 500 komentářů a 17 000 přeposlání.

#4. Dairy Queen 

Joey Prusak, manažer řetězce Dairy Queen v Minnesotě, se stal svědkem krádeže peněz nevidomému zákazníkovi: žena ve frontě vzala zákazníkovi dvaceti dolarovou bankovku. Vedoucí ji poté požádala, aby bankovky vrátila, ale odmítla. Zaměstnanec restaurace ji proto neobsloužil a rozhodl se slepé zákaznici vrátit peníze.

To viděl další návštěvník a poslal děkovný dopis vedení společnosti. Majitel obchodu si ho vytiskl a brzy fotku dopisu umístil kolega Joey Prusak na Facebook a Reddit. Příběh se stal virálním, počet návštěvníků sítě se zdvojnásobil.

Jeden z největších světových investorů Warren Buffett, jehož společnost vlastní Dairy Queen, a ředitel sítě John Gaynor zavolali do restaurace, aby zaměstnanci osobně poděkovali. Buffett pozval Joeyho Prusaka na schůzi akcionářů v Berkshire Hathaway.

Lidé inspirovaní činy Dairy Queen mu začali posílat 20 dolarové bankovky. Joey Prusak slíbil, že peníze věnuje na charitu.

#5. Burger King

V roce 2017 Tina Hardy, zaměstnankyně Texas Burger King, opustila svou práci a pomohla klientovi trpícímu cukrovkou. Rebecca Bowningová byla na cestě, když její hladina cukru v krvi náhle klesla na minimum. Navzdory tomu, že se v takových situacích začnou člověku motat myšlenky a jednání se komplikuje, žena vyjela ze silnice směrem na Burger King.

Rebecca si nestačila ústně objednat, ale byla schopna nahlásit svou cukrovku. Tina Gardiová pak běžela do auta s porcí zmrzliny. Zaměstnankyně později vysvětlila, že její manžel je diabetik a ona ví, jak se v takových situacích chovat. Tina zůstala s klientkou, dokud se Rebečin stav nevrátil k normálu.

Před odchodem návštěvnice řekla manažerovi Burger Kingu o jednání zaměstnance, vyfotila Tinu Hardyovou a sdílela příběh na své stránce na Facebooku. Příspěvek se rychle stal virálním a získal více než 558 000 lajků a 232 000 přeposlání.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!