Jak funguje průmysl padělaného zboží | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Každý čtvrtý výrobek na světě je padělaný

Jak funguje průmysl padělaného zboží.

cover-min-65707b289193f871474979.jpg

Poznají koncoví spotřebitelé, že si koupili padělek? Podle průzkumu analytické platformy Certilogo 43% respondentů uvedlo, že byli zmateni a překvapeni, když zjistili, že si koupili falešný produkt. 38% respondentů uvedlo, že při nákupu měli podezření, že něco není v pořádku, zatímco 19% uvedlo, že věděli, že se jedná o padělek.

Jak funguje průmysl nelegálních padělků a které výrobky světových značek jsou nejčastěji padělány? Na základě Certilogo, Uswitch, Vogue Business a South China Morning Post

Jak funguje trh s padělky

Padělatelský průmysl je jako obrovská chobotnice, která svými chapadly obepíná a dusí oficiální výrobce a z části legálního trhu dělá šedou zónu. Investoři utrpí ztráty kvůli souvisejícím rizikům, zatímco spotřebitelé svými nákupy nevědomky finančně živí toto monstrum.

Padělatelé podkopávají trh a vytvářejí kulturu podvodu, protože padělatelský průmysl je ve skutečnosti neudržitelný, protože je nezákonný. A pandemie jej ještě více rozšířila a globalizovala. Dramatický nárůst výroby a distribuce padělků v „období Covidu“ je způsoben nárůstem online prodeje.

Podle společnosti Certilogo dosáhl v dubnu 2021 počet padělaných výrobků na mezinárodním trhu 27%. Každý čtvrtý výrobek je tedy padělaný. Zároveň bylo 86% padělků zakoupeno online, což znamená, že 9 z 10 padělaných výrobků se prodává online.

Zajímavé je, že padělky nikdy nezestárnou. 8 z 10 padělků jsou falešné designové předměty z předchozích kolekcí nebo dřívější verze oblíbeného gadgetu.

Které země vedou v prodeji padělaného zboží

Pokud jde o geografii trhu s padělaným zbožím, vede v prodeji padělků východní Evropa. Studie společnosti Certilogo potvrzuje, že Ukrajina překonala všechny rekordy v prodeji padělaného zboží. Podíl padělaných výrobků v zemi dosáhl v roce 2021 51%.

Následuje Bělorusko se 46%, Filipíny se 43% a na 11. a 12. místě jsou Čína a Rusko. Podíl padělků v těchto zemích činí 30% a 25%. 

Čína zůstává největším výrobcem padělaného zboží. A podle Vogue Business China jsou hlavními kanály pro prodej padělků v zemi publikace WeChat Moments na sociální síti WeChat, mikroblogovací platforma Weibo, platforma elektronického obchodu a sociální síť Xiaohongshu.

Kdo kupuje padělky: 4 typy spotřebitelů

Podle průzkumu společnosti Anaqua kupuje mladší generace padělané výrobky častěji než starší generace. Tento závěr vyplynul z průzkumu mezi Američany: 70% příslušníků generace Z a 63% mileniálů přiznalo, že kupují padělky.

Obvykle lze identifikovat 4 skupiny spotřebitelů padělaného zboží:

  • Snílci nebo napodobitelé. Nejvíce stereotypních kupců padělků. Většinou mladí lidé, kteří nemají dostatek financí na koupi žádaného produktu s chytlavým logem. Tato kategorie má tendenci napodobovat styl a prestiž bohatých sociálních skupin. Falešný doplněk je pro ně příležitostí, jak si vylepšit vlastní status.
  • Integrátoři. Patří sem spotřebitelé, kteří se chtějí spojit s určitou sociální nebo profesní skupinou. Možná byl takový člověk přijat do prestižního zaměstnání, kde nejvyšší vedení a dokonce i řadoví zaměstnanci nosí luxusní značky. Nebo to může být teenager, který cítí tlak ze strany svých vrstevníků, jimž rodiče kupují prestižní předměty. Mnoho integrátorů oceňuje originály luxusních značek, ale věří, že i padělky poskytují dostatečnou kvalitu.
  • Chytří napodobitelé. Tito lidé obvykle hledají rovnováhu mezi dvěma aspekty: dbají na cenu a styl. Padělky jsou pro ně jen doplňkem jejich šatníku, kde najdou i originály od prestižních značek. Chytří zákazníci, napodobitelé, se při nakupování baví a vždy sledují nejnovější trendy. Tito lidé rádi zkoušejí různé vzhledy, ale při výběru falešného produktu jsou příliš vybíraví. Padělaný výrobek musí být podobný originálu, jinak si ho nekoupí.
  • Podvodníci. Jedná se o spotřebitele s vysokými příjmy, kteří si mohou dovolit luxusní zboží, ale jsou ochotni zaplatit i za kvalitní padělky. Při nákupu padělků dbají na design a materiál, a pokud jsou s kvalitou spokojeni, myslí si, že neriskují. Nejhorší pro podvodníka je ztratit tvář, pokud někdo zjistí, že kupuje padělané zboží.

Které značky jsou v padělatelském průmyslu nejžádanější

Podle analýzy britské služby Uswitch jsou mezi třemi nejčastěji padělanými značkami v roce 2021 Rolex (228 000 žádostí), Yeezy (180 000) a Louis Vuitton (156 000).

Pokud jde o napodobeniny technologických značek, v roce 2021 byly nejčastěji vyhledávanými společnostmi Beats (8 400 vyhledávání), Xbox (6 000) a Apple (6 000).

Podívejme se blíže na schémata, která zločinci používají k prodeji falešného zboží pod jménem světových výrobců. A co společnosti doporučují zákazníkům, kteří se setkají s padělaným zbožím.

#1. Rolex

Rolex je jednou z nejlepších značek luxusních hodinek a příslušenství. Cena originálních hodinek Rolex začíná na 5300 dolarech a některé modely se v aukcích prodávají za více než 22 milionů dolarů.

Padělané hodinky Rolex vás mohou stát $20, $250 nebo dokonce $5. Vše závisí na tom, z jakých materiálů jsou hodinky vyrobeny, zda jsou na úrovni řemeslného zpracování výrobce a na zemi, ve které byly vyrobeny. Nejdražší padělky jsou platinové nebo pozlacené a nejlevnější jsou vyrobeny z nerezové oceli nebo mosazi. Někteří výrobci navíc používají místo pravých diamantů falešné diamanty, aby dále snížili náklady.

Celní a pohraniční správa USA varuje: „Nákup padělaného zboží je nezákonný a přispívá k trestné činnosti.“ Navzdory tomuto přísnému varování existují webové stránky, jako je Perfect Rolex. Zde si můžete koupit padělané luxusní hodinky za rozumnou cenu od 215 dolarů. 

Policie však přísně sleduje případné pokusy o prodej nebo zastavení padělaných hodinek po celém světě. V květnu 2021 byl v Singapuru zatčen muž jménem Li Wee Hua, který přinesl do zastavárny padělané rolexky. Ukázalo se, že podvodníka přilákala rychlá hotovost, kterou mu dealer nabídl.

Plán byl následující: muž si u prodejce koupil padělané hodinky a poté je zastavil v zastavárně. Výtěžek by přinesl zpět prodejci. Z výtěžku 7 000 dolarů obdržel Lee od prodejce provizi 2 000 dolarů. O měsíc později však byl znalec ze zastavárny upozorněn, že někdo pod jménem Lee zastavuje padělané hodinky Rolex. 

Přestože byl podvodník odsouzen za polehčujících okolností (Lee si své jednání předem nepromyslel a byl v dluhové pasti), dostal 11 měsíců vězení.

#2. Yeezy

Yeezy je značka oblečení a obuvi, kterou založil americký rapper a návrhář Ye, známější jako Kanye West. Designové prvky jsou vyvíjeny ve spolupráci se společností Adidas.

Maloobchodní cena tenisek Yeezy je 200 dolarů a poptávka po nich je velmi vysoká. Společnost Wells Fargo odhaduje, že řada Yeezy + Gap by mohla do roku 2022 vygenerovat tržby ve výši 1 miliardy dolarů.

Existuje mnoho webových zdrojů online, které nabízejí falešné tenisky Yeezy. Například na webu FakeYeezy.to si můžete koupit falešné za 100 dolarů. Vzhledem k tomu, že pravé Yeezy se velmi rychle vyprodají, jsou podvodníci schopni nastavit obrovské přirážky na autentické produkty a prodávat je v obchodech, jako je Magnolia Park v Kalifornii. Zde mohou originály stát až 1500 dolarů. To nahrává podvodníkům, kteří Yeezy padělají.

Některé padělky jsou tak dobré, že se kupující obracejí na neoficiální zdroje ověřování pravosti trenérů, jako je například odborník na tenisky Yeezy Busta.

„Představte si tohle: jdete po Los Angeles a potkáte nejméně 10 lidí, kteří mají na sobě Yeezy,“ komentuje Yeezy Busta. - Devět z deseti těchto tenisek jsou ve skutečnosti padělky.

Americké úřady nadále trvají na tom, že nákup padělaného zboží je trestný čin. Existuje oficiální obvinění, že teroristé z al-Káidy a ISIS, kteří v roce 2015 postříleli zaměstnance časopisu Charlie Hebdo, si zbraně částečně zaplatili z výnosů z prodeje padělaných tenisek Nike. V reakci na to americké úřady provedly zátah na padělatelský průmysl a zabavily více zboží než kdykoli předtím.

#3. Louis Vuitton

Podle průzkumu společnosti Uswitch se na Googlu každoročně objeví přibližně 31 000 vyhledávání padělků tašek Louis Vuitton. Průměrná cena kabelky Louis Vuitton na oficiálních internetových stránkách je 2 800 dolarů. Podle časopisu Fashion Magazine vás padělek kabelky Louis Vuitton vyjde na 700 dolarů. A na trhu Etsy si můžete koupit něco, co připomíná luxusní doplněk, za pouhých 28 dolarů.

Zde se dozvíte, jak padělatelský průmysl získává náskok. V březnu 2021 policie v Číně narušila distribuci falešných kabelek této ikonické francouzské značky v hodnotě 15,5 milionu dolarů.

Zhruba 40 lidí bylo zatčeno a obviněno z padělání tašek v průběhu čtyř let, přičemž padělky byly uvedeny na trh dříve, než se dostaly na trh originály.

Zločinci nakupovali pravé tašky v obchodech Louis Vuitton a poté je rozebírali, aby vyrobili kůži se stejným vzorem. Později si podvodníci najali prodavačku z oficiálního obchodu značky a koupili od ní více než tucet tašek. Poskytla zločincům návrh a technologii na výrobu příslušenství, které se v Číně dosud neprodávalo.

Zajímavé je, že padělky stály jen 15-30 dolarů a prodávaly se obchodníkům za 45-75 dolarů. Ti si pak přidali 40% přirážku a prodávali zboží dalším prodejcům po celé zemi. Teprve poté se tašky dostaly do maloobchodní sítě.

#4. Beats

Podle Uswitch jsou falešné Beats nejčastějším požadavkem uživatelů na Google mezi těmi, které se týkají produktů technologického průmyslu. Společnost Beats Electronics založil rapper Dr. Dre a v roce 2014 se stala divizí společnosti Apple.

Na oficiálních stránkách společnosti Apple stojí bezdrátová sluchátka Beats 199 dolarů a větší profesionální sluchátka 399 dolarů. Padělaná zařízení jsou k dispozici online - na eBay jsme okamžitě našli katalog sluchátek v ceně od 40 do 106 dolarů.

Společnost Apple zdůrazňuje, že všechny produkty Beats jsou prémiové, a je tedy přirozené, že přitahují pozornost podvodníků. 

Pokud zákazník zjistí, že si koupil padělek, Apple mu doporučuje, aby se pokusil kontaktovat prodejce a získat zpět své peníze, aniž by uvedl další osobní údaje.

#5. Xbox

Domácí herní konzole Xbox od společnosti Microsoft je pro každého hráče nejžádanějším zbožím. Oficiální Xbox Series X stojí 637 dolarů, ale Alibaba Marketplace nabízí konzoli za 400 dolarů. Uživatelé Redditu jsou přesvědčeni, že jde o podvrh.

Společnost Microsoft poskytuje svým zákazníkům jasný návod, jak rozeznat originál od padělku, a jako příklad uvádí Xbox 360. Všechna zařízení a příslušenství pro tuto konzoli (ovladače, náhlavní soupravy a adaptéry) by měla mít malý oválný holografický štítek s logy Xbox 360 a Microsoft. Informační nálepky o výrobku by měly obsahovat důležité údaje, jako je datum výroby, sériové číslo a ID herní konzole.

Ani tyto informace vám však nepomohou, pokud se rozhodnete koupit Xbox, zaplatit za něj a místo toho si pořídit vytištěnou fotografii. To je případ 19letého Petera Clatworthyho z Nottinghamu. Mladík si koupil Xbox One od prodejce na eBay za 750 dolarů. Platba proběhla, ale Peter konzoli neobdržel, pouze fotografii krabice s konzolí. 

Nic nepříjemného se nestalo, kupujícímu byly vráceny peníze a eBay podnikl kroky proti prodejci a zablokoval jeho účet. S každým vydáním nové generace konzolí Xbox se však zvyšuje riziko, že vás podvedou podvodníci, kteří rychle reagují na rostoucí poptávku.

#6. Apple

Výrobky Apple jsou v padělatelském průmyslu velmi žádané. V roce 2019 stál falešný iPhone 11 max Pro 160 dolarů, zatímco originál stál 1449 dolarů. Falešný iPhone 13 Pro Max, jehož oficiální cena začíná na 1099 USD, by tak mohl být přibližně o 70% levnější.

Fráze falešný iPhone se v roce 2021 dostala na první místo v dotazech na názvy technologických produktů - uživatelé ji hledali 1800krát. Výroba padělaných iPhonů a dalších zařízení Apple je trestným činem. V roce 2019 odhalili vyšetřovatelé v USA zločinecké uskupení, které společnosti Apple způsobilo škodu 6,1 milionu dolarů.

Podle serveru Apple Insider dovezla skupina 14 lidí z Číny více než 10 000 padělaných iPhonů a iPadů. Zboží bylo odesláno k výměně za nové, originální telefony a tablety v oficiálních prodejnách Apple Store v USA a Kanadě. Tyto výrobky byly vyvezeny zpět do Číny a dalších zemí a poté byl zahájen jejich prodej za původní ceny. Zatím není jasné, jak se padělané iPhony a iPady dostaly přes bezpečnostní postupy společnosti Apple.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!