Rozhovor: Jak praktikovat autentický leadership jako žena | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Rozhovor: Jak praktikovat autentický leadership jako žena

Lenka Helena Koenigsmark o svých plánech, řešení nelehkých situací a charitativních aktivitách.

880-blog-min-651fa75a2d6f1031368139.jpg

Před rokem jste si na Laba blogu mohli přečíst rozhovor, který představoval novou lektorku Lenku Helenu Koenigsmark a její tehdejší pozici Customer Marketing Manažer. Dnes je Lenka již naší stálicí a společně pro vás chystáme třetí stream kurzu Ženy ve vedení.

Uplynulý rok proběhl ve znamení změn, překážek i pokroků. Nezměnil se fakt, že Lenka bude nadále motivovat ženy k tomu, aby se nezdráhaly jít v životě za vším, čeho chtějí dosáhnout, i když se osobní a kariérní cíle můžou zdát zpočátku neslučitelné. 

Přečtěte si rozhovor o autentickém leadershipu, životních výzvách a síle žen a nechte se inspirovat.

Od minulého rozhovoru se toho u Vás po kariérní stránce dost změnilo. Prozradíte nám, co je u Vás nového?

Změny byly velké. Společnost MATTEL se rozhodla uzavřít svou pobočku v Čechách a nezůstali tu žadní manažeři. Věděla jsem to od března a spolu s druhým kolegou jsme několik měsíců pracovali na co nejplynulejším přechodu na jiný model.

Bylo to náročné období, ale zároveň jsem již delší dobu cítila, že chci dál, což bohužel v rámci Mattelu to nebylo možné, protože nejsem díky postižení našeho syna mobilní.

Takže vlastně tak jak říkám na svých kurzech – možnost volby nám někdy komplikuje život a mé dilema bylo vyřešeno. 

Když se ohlédnete za svým působením pro Mattel, co vidíte?

Skvělých deset let. Deset let práce na značkách jako je Barbie, Hot wheels, FIsher Price, obrovské změny v rámci marketingu, ale také přístupu k lidem. Úžasný tým, se kterým jsem měla tu čest pracovat a rozvíjet je den za dnem.

Vidím také těžkou dobu, kdy jsem porodila druhé dítě a záhy jsme zjistili, že je těžce postižené, covid, válku na Ukrajině.

Prostě nezapomenutelných deset let v mnoha ohledech.

Určitě máte teď spoustu nových plánů a vizí. Jak vybíráte, čemu má smysl se věnovat a co by Vám nejspíš víc vzalo než dalo?

Toužím po tom pozitivně ovlivňovat svět kolem sebe, nejen svým řekněme příkladem, ale i svou prací. Kandidatura do Senátu loni ukázala, že mám opravdu zájem se věnovat věcem veřejným, mluvit o tématech mně blízkým – diverzita, inkluze, sociální dopady pro hendikepované a pečující. 

Zároveň mne baví marketing, dělám ho více jak 20 let. Takže zatím jsem ve fází hledání – CSR, ESG, DEI, marketing. Politika. Uvidíme, co z toho vyjde. (smích)

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Je lepší dávat si v kariéře vysoké cíle a pak k nim hledat cesty, nebo mířit vždy jen o krůček výš, aby nás neodradilo, že nejde vždy vše tak rychle a podle plánů?

Víte, nejsem si jistá, zda jsem ten správný člověk, aby odpověděl. V životě někdy plánujeme věci a ony nevyjdou, z mnoha důvodů, a pak neplánovaně vyjdou jiné skvělé věci. Podle mne je důležité mít svou vizi, které chci dosáhnout, v hrubých obrysech, říct si, toto a toto chci ve svém životě a pak tuto vizi naplňovat. Ale jestli to bude cestou A, B nebo třeba X, to už bych nechala na čase.

Jste zastánkyní autentického leadershipu. Jak konkrétně Vám toto nastavení pomáhá čelit profesním výzvám?

Autentický leadership je vlastně pohodlný. Nemusíte si na nic hrát, jste sama sebou. Stačí jen překonat ten prvotní strach, postavit se (většinou vlastnímu) sebekritickému očekávání, že správný šéf by měl být takový a makový.

Já jsem velká zastánkyně autentického leadershipu a věřím, že to je ideální způsob, jak propojit pracovní a soukromý život, že vlastně díky tomu člověk plynule střídá tyto role a nemusí přehazovat výhybku.

Jak by měl podle Vás vypadat svět, ve kterém by se ženy mohly plně realizovat?

Tak to je zajímavá otázka. Myslím, že by to měl být svět, kde je jedno, zda jste muž nebo žena, že máte rovné příležitosti. Že to je rozumný svět, kde netlačí ani jedna ze „stran“ na to, jak má situace vypadat. Svět, kde vlastně už nad tímto rozdělením ani nebude nikdo přemýšlet.

Co by měla dělat žena, která ani na vedoucí pozice nepomýšlí, protože je třeba samoživitelka, nemá hlídací babičky ani možnost pracovat z domova a na vlastní rozvoj už nemá energii, čas ani finance?

Tohle je velmi náročná situace. Pokud bych směla radit, a opravdu, velmi dobře chápu tuto situaci, snažila bych se hledat řešení. Kdo by se třeba mohl o děti postarat, abych měla čas na svůj rozvoj – není třeba v mém okolí maminka s podobným problémem? Nešlo by se domluvit, že případně dvakrát týdně odpoledne pohlídá ona a dvakrát týdně já? Vždy se snažím najít řešení – věřím, že překonat se dá vše.

Zapojujete se i do charitativních projektů, můžete nám o nich říct víc?

Shodou okolností jsem před pár dny přemýšlela, zda bych se věnovala charitě, i kdybych neměla postiženého syna.

A odpověď nakonec zněla ano. Věnovala jsem se charitě už dlouho předtím. Myslím, že nastavení, že pomáhat je normální, získáváme už v dětství, a proto je nutné děti k tomu vést.

Civilizace je opravdu natolik silná, jak se umí postarat o ty nejslabší.

Takže mimo to, že podporuji různé sbírky, tak jsem s přáteli založila Dobrodějnu, centrum humanitární pomoci, kde poskytujeme materiální pomoc 3krát týdně zhruba pro 500 lidí v nouzi.

Je to projekt, který vznikl po začátku války na Ukrajině, fungujeme již více jak rok a půl a ani jsme tehdy netušily, že se z toho stane permanentní aktivita. Ale je to potřeba, ti lidé jsou na nás závislí a my jim musíme pomoci.

Máte za sebou dva běhy kurzu Ženy ve vedení, kde ostatním předáváte své know-how. Co naopak mentoring přináší Vám?

Jsem vděčná za tuto možnost se potkávat se skvělými ženami. Velmi mne to obohacuje o jinou perspektivu, o náhled do jiných oborů a hlavně jsem šťastná, když jim třeba svou malou troškou pomohu ve směřování kam dál či nabytí tolik potřebného sebevědomí.

Podařilo se nám vždy vytvořit silnou komunit účastnic, se kterými jsme si psaly jak během kursu, tak i po něm, jsme propojené i přes sociální sítě, dámy se propojovaly i mezi sebou, když čelily třeba podobným výzvám ve své práci či oboru. Je to takové úžasné mezioborové setkávání žen a jak řekla jedna z účastnic – skvělé vidět, že v tom nejsme samy.

Jste ženou, která inspiruje ostatní vlastním příkladem. Sdílíte svůj osobní život, výzvy i úspěchy. Vzpomenete si na moment, kdy jste si uvědomila, že svět potřebuje silné ženy a jejich autenticitu?

A víte, že ani ne? Nějak to tak mám od malička. Vyrůstala jsem se třemi bratry, obklopena kluky jako kamarády, teď mám dva syny. Nějak je mi dáno být ženou mezi muži. A postupem času se naučíte, co funguje, jak dospět k vytouženému cíli. 

A nutno říct, že až časem jsem se naučila, že nemusím dělat „ramena“ jako muž, že jsem žena, jsem na to pyšná a mohu i s ženskou energií uspět v tomto světě. Že právě naopak je to dobře – skvěle se totiž doplňujeme.

Doporučujeme přečíst:

940-628-10-646b28abef51a020888977.webp

Jak uspět ve VUCA světě? Strategie pro úspěšné ženy

Číst

Jistě znáte další inspirativní ženy, které aktivně vystupují na veřejnosti. Dáte nám nějaké tipy, koho v Česku sledovat?

Sleduji celkem dost žen – ale za mne určitě Renata Mrázová (dříve CEO NN a globální personální ředitelka Home Credit, nyní Group Chief People Officer FNZ Group), Martina Březinová (manažerka pro lidské zdroje, ASBIS CZ), Zuzana Fryaufová (PR manažerka na volné noze); z těch více „influ“ pak mám ráda Nikol Leitgeb (influencerka a bývalá herečka) – za její pomoc slabším, ale také za to, jak je autentická, a Veroniku Arichtevu (herečka a influencerka).

Hrajete stále na klavír? Co je Vaše oblíbená skladba?

Miluju klavír, hrají oba synové a je to taková naše rodinná zábava. Teď jsem se naučila úžasnou skladbu od Händela – Sarabande a taky skladbu od Adele – Skyfall. Záběr je široký a já jsem vděčná osudu, že nám do cesty přivedl fantastickou učitelku Věru, teď už vlastně člena naší rodiny.

Pro ty, kdo zatím nesledují Váš instagram – jak se teď mají Max a Ben?

Maxíček nastoupil do nové školy Smiling Crocodile a je velmi šťastný, začal vstávat v šest a pravidelně ho najdeme v kuchyni, jak leze s aktovkou po zemi, že už jdeme, tak ať se neflákáme. (smích) 

A Beník je v šesté třídě, nový kolektiv, náhle z dítěte je už malý dospělý, tak jsem zvědavá, jak to dáme. Puberta je tu a já se jen modlím, abych to přežila. 

Moje maminka mi kdyby řikala – však počkej, pánbůh ti to oplatí na dětech, když jsem ji zlobila. A jako vždy, měla pravdu. (smích)

Na to, jak úspěšně skloubit profesní a rodinný život, odpovídáte v rozhovorech často. Na co se ale novináři neptají a přitom byste to ráda sdělila?

Nic mne momentálně nenapadá. Možná je to tím, že se opravdu snažím být autentická a otevřeně hovořím o věcech, které mně bolí, které jsou náročné, kterých se bojím. 

Děkujeme za otevřený rozhovor a přejeme Vašemu kurzu stejně motivované účastnice, jako měly předchozí streamy.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková