Jak uspět ve VUCA světě? Strategie pro úspěšné ženy | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak uspět ve VUCA světě? Strategie pro úspěšné ženy

Aspekty moderního světa přinášejí do firemního prostředí nové výzvy. Pro ženy jsou tyto překážky často ještě palčivější.

cover-min-64faf46e3f3aa326408810.jpg

Podnikatelské prostředí se neustále vyvíjí. Od konce 80. let minulého století se stále častěji setkáváme se zkratkou VUCA. O co jde?

Představte si svět, ve kterém žily vaše prababičky. Nebyl dokonalý. To rozhodně ne. Byl ale přece jen předvídatelnější, než je dnes. Pomiňme teď války a další tragédie a zaměřme se na život běžného člověka. Byl jednoznačnější. 

Už při narození měl každý určité vyhlídky na budoucnost, které se v průběhu života příliš neměnily. Je to děsivá představa, ale taková předvídatelnost měla i pozitivní dopady. Podnikatelé například dokázali dopředu odhadnout, co jim přinese zítřek nebo další měsíc.

A jak to vypadá dnes?

Doporučujeme přečíst:

940-628-4-64536a8b679b9374088280.webp

Překážky, kterým ženy čelí při postupu na kariérním žebříčku

Číst

Zachraň se, kdo můžeš. Přichází VUCA!

Vraťte se v myšlenkách zhruba o rok zpět. Touto dobou téměř nikdo z běžných smrtelníků nejspíš netušil, že v květnu příštího roku budeme na mezinárodní úrovni zcela vážně řešit, zda pozastavit vývoj umělé inteligence. Nějaké predikce vývoje AI sice existovaly, ale skutečnost předběhla reálná očekávání o desetiletí. 

Jste stále v šoku, co AI dokáže? Buďte v klidu, za pár měsíců nás všechny bude šokovat něco zcela nového. I to je charakteristické pro svět VUCA. Nevíte, co bude za rok. A mnohdy si ani netroufáte odhadovat, co bude za měsíc. 

Pro osobní život docela výzva. Pro ten profesní? Tam je to ještě větší téma. Majitelé společností, management, lidé, kteří se zabývají analýzou dat, aby dokázali řídit firmu – ti všichni musí čelit faktu, že složitost světa roste geometrickou řadou. Pochopit zákazníky a odhadnout vývoj trhu je stále náročnější. Do hry vstupuje řada neznámých.

Možná nám s odhady do budoucna pomůže vylepšená AI. Nebo taky ne, třeba to bude úplně jinak. Žijeme přece ve světě VUCA. Když si myslíme, že všechno víme, přijde něco, co nám tuhle parádní a pohodlnou představu rozemele na kousíčky. 

Co s tím?

Když chceš porazit nepřítele, nejdřív ho poznej: VUCA definice

Pojďme se mrknout této vypečené zkratce pěkně na etymologii. Termín VUCA pochází z armádního prostředí. Vznikl na půdě United States Army War College po skončení studené války. Překvapivé zjištění? Možná udělá radost těm, kteří razí heslo, že „život je boj“. Možná nejsou tak daleko od pravdy. 

VOLATILITY / proměnlivost

Musíme čelit nečekaným změnám, které snižují schopnost předvídat. Chybí stabilita. Vše se může velmi rychle měnit a jedna změna rychle vyvolává další změnu. Dynamika se zrychluje.

UNCERTAINTY / nejistota

Máte rádi překvapení? Dnešní svět jich totiž přináší spoustu. Je těžké se na něco připravit, když netušíte, jak bude vaše realita vypadat zítra nebo za rok. Předvídatelnost se snižuje.

COMPLEXITY / složitost

Aspekty dnešního světa jsou velmi těsně provázány na mnoha úrovních. Často kvůli tomu nejsme schopni správně vnímat vazbu příčina-následek. Do hry zkrátka vstupuje příliš mnoho prvků.

AMBIGUITY / nejednoznačnost

Přerušovaný půst nebo pravidelná strava? Maso nebo soja? Papírové jednorázovky nebo plastové tašky na více použití? Jsme bombardováni protichůdnými informacemi a názorovými proudy.

Výzvy a příležitosti světa VUCA

S výzvami se potýká každý, kdo žije v dnešním světě. Nás žen se však téma dotýká ještě víc. Rychlé změny a nejistota volají po flexibilitě. Plně flexibilní ovšem budou spíše lidé, kteří se nemusí starat o rodinu a domácnost. V tradičních evropských domácnostech jsou to většinou singles nebo muži.

Moderní ženy by si ovšem měly uvědomit, že i přes všechny překážky mohou být skutečnými leadery. Možná vás genderové předsudky pasují do role slabšího pohlaví, ale uvědomte si, kolik toho jako žena ve skutečnosti zvládáte. Mimo svou profesi často přebíráte velkou část odpovědnosti za chod domácnosti, pokud máte děti, pečujete o jejich zdraví, vzdělání a správný duševní rozvoj. 

Jste nejspíš mnohem schopnější, než si vůbec uvědomujete.

Doporučujeme přečíst:

image-1-645a2432a17ab858637227.png

Lenka Helena Koenigsmark: skutečná žena ve vedení

Číst

Strategie pro orientaci ve světě VUCA

Pojďme se bavit o reálných možnostech, které jako ženy ve světě rychlých změn a tlaku na maximální flexibilitu máme.

  • Vzdělávejte se

Celoživotně, neustále, pořád. S rychlým rozvojem podnikatelského prostředí a nových technologií je kontinuální vzdělávání jediný způsob, jak se udržet na profesní špičce. 

Online semináře a mentorské programy vám pomůžou udržet krok s dobou a dosáhnout kariérních úspěchů. Koneckonců rychlé změny se týkají všech. Sebevzdělávání je jednou z oblastí, kde můžete excelovat a vyniknout. A dokážete to i z kuchyně při přípravě večeře, když na to přijde. (Omlouváme se za stereotyp, ale jednoduše je to stále realita spousty z nás.)

  • Zvyšujte svou odolnost

Můžete zůstat sama sebou a stále být silnou ženou. Odolnost totiž není nutně tvrdost. Rozvíjejte svůj growth mindset, praktikujte techniky na zvládání stresu (vyzkoušejte třeba jógu nebo meditace) a nebojte se přiznat světu svou ženskost.

  • Networkujte

Vytvářejte sítě a neuzavírejte se před světem. Nedávno jsem mluvila s jedním vysoce postaveným mužem z vedení města o tom, že jsem se jako čerstvá matka téměř úplně izolovala od světa, protože jsem měla obavy z toho, že mě okolí bude soudit za „nevychované“ děti. 

On mi na to řekl něco, co jsem nejspíš potřebovala slyšet už před čtrnácti lety. Řekl mi: „Mě by ani nenapadlo, že bych se měl za něco takového stydět.“ Tak se prosím nestyďte a hrdě rozšiřujte své sítě. 

  • Rozvíjejte osobní brand

Nezáleží na tom, kde pracujete. Stále jste to vy. Rozvíjejte svou osobní značku při osobním kontaktu i na sociálních sítích. Možná měníte zaměstnavatele, stále ale zůstáváte sama sebou. Identifikujte své silné stránky a využijte je k tomu, abyste se odlišila a ukázala svůj profesní potenciál.

Nejdřív tenhle šílený svět pochopte (alespoň trošku) a potom ho ovládněte. Potřebujeme totiž více žen ve vedoucích pozicích, aby bořily bariéry a vytvářely vstřícnější a dynamičtější podnikatelské prostředí. 

Tím, že si navzájem poskytneme podporu, můžeme inspirovat budoucí generace a nastolit trend pozitivní změny. Společně se nám všem může dařit ve světě VUCA tvořit o něco růžovější budoucnost.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22. dubna 6. června
Kateřina Nováková