Jak pracuje Customer Marketing Manager? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje Customer Marketing Manager?

116-6360d76f8c2d4976743515-min-64930497a8eeb404115748.png

Přinášíme další rozhovor a dnes jsme vyzpovídali Lenku Helenu Koenigsmark, která se stane lektorkou kurzu Ženy ve vedení a předá vám cenné znalosti a dovednosti z praxe.

Aktuálně pracuje jako marketingová ředitelka společnosti MATTEL Czech Republic pro TESCO (CZ, SK, HU a PL).  Je zodpovědná za nastavení marketingových strategií, obrat, P&L. Zaměřuje se na rozvoj tržních kanálů, e-commerce, vizuální merchandising a business intelligence.

Dříve působila ve společnostech jako Wella, LEGO a CaptaWorks. V neposlední řadě byla i Freelance Head of Editorial v Leaders Magazine. V roce 2022 kandidovala do Senátu na Praze 6 s heslem „Aby každý hlas byl slyšet“.

Jaké jsou role a povinnosti Customer Marketing Managera?

Především jde o vedení lidí, a to většinou v různých zemích, nacházení kompromisu, konsenzu, motivace, aby všichni dělali to, co mají, ale zároveň, aby byla zachována rovnováha mezi prací a osobním životem. Moje role spočívá také v tom, správně určit, kdo se na kterou značku a typ práce hodí, tak aby týmy fungovaly co nejefektivněji.

A jinak jde samozřejmě o marketing – aby děti pod vánočním stromečkem nebo třeba na narozeniny dostaly hračky, které si přejí.

Jak pracujete s týmem? Je pro Vás důležitá motivace týmu?

Tým je pro mě absolutně nejdůležitější, bez dobrého týmu nic nefunguje. Můj styl řízení je vždy konsensuální, snažím se o autentický leadership, nebojím se ukázat, že jsem někdy slabá, nebojím se upozornit na své chyby a podporuji otevřenost mezi členy, snažím se vytvářet psychologicky zdravé prostředí, aby se lidé nebáli říct: nesouhlasím nebo třeba něčemu nerozumím.

Motivuji vlastním příkladem, ale také tím, že se snažím každému členovi týmu porozumět a zjistit, co ji nebo jeho motivuje. Jsou to peníze, chvála, challenge, ať už je to cokoliv, je důležité to vědět a pracovat s tím.

Jak delegujete úkoly na zbytek týmu? Jaké aplikace používáte?

Od doby pandemie Covid-19 hodně pracujeme v Teams, ale přiznám se, že používám často i Outlook. Máme WhatsApp skupinu, kde ale spíš sdílíme nápady a fotky z pracovních eventů. S kolegy se potkáváme buď osobně v kanceláři (1-2x týdně) a pak online na callech – tady máme nastavený systém pravidelných 1:1 callů.

S kým jste ve společnosti v přímém kontaktu?

Z mnoha lidmi – svým týmem především, se svým nadřízeným ve Španělsku, se salesem tady v ČR i v Maďarsku, zákaznickým servisem, financemi, regionálním marketingem a s HR.

Jak se podle vás změnil/mění marketing v posledních letech? Je to velká výzva?

Marketing se za posledních 10 let změnil dramaticky. Pryč jsou doby, kdy stačilo udělat jeden TV spot ve třech délkách a pak barevné vybavení do obchodů. Digitální marketing a sociální sítě vše změnily a v dnešní době se člověk musí denně učit nové věci, aby na konci roku nezjistil, že už je úplně mimo. Doba influencerů změnila také mediální trh, nestačí komunikovat s pár novináři, ale s mnohem větší a dost nestabilní skupinou lidí.

Vidíte benefit v home office nebo raději docházíte mezi kolegy na pracoviště?

Myslím, že to má svá pro a proti. Jsem ráda v kanceláří, osobní kontakt nic nenahradí. A jsme také výkonnější kolem jednoho stolu, lépe se udržuje pozornost. Online je zase fajn v tom, když má člověk doma klid a nemusí dojíždět, je schopen se vidět s lidmi mimo lokální kancelář. Takže za mne je to ideální kombinace.

Jak si představujete skvělou marketingovou kampaň? Na co je potřeba si dávat pozor? Zvlášť, když jde o zákazníky.

Skvělá kampaň je ta, která vyprodá vaše zboží a ještě je po něm stále poptávka. Je to nápaditá kampaň, o které lidé mluví, kterou sdílí a stane se virální. 

V hračkách si musíme dávat pozor na mnoho věcí – cílíme na děti. To je vždy náročné, co do legislativy, ale také morálního kodexu, který se snažíme dodržovat na co nejvyšší možné úrovni. Vždy myslíme na to, co je dobré pro děti, jejich budoucnost, zda chceme, aby toto či ono viděly nebo slyšely.

Máte nějaké tipy pro lidi, kteří se například uchází o podobnou pozici? Na co se mají připravit?

Je potřeba se připravit na to, že od určitého momentu nebudete schopni vše kontrolovat, že musíte lidem kolem sebe důvěřovat, delegovat, spolehnout se na ostatní a někdy prostě věci nechat běžet, přestože byste rádi věděli o všem.

Jak odpočíváte a jak se koncentrujete? Je pro Vás důležitý balanc mezi pracovním a osobním životem?

Cvičím jógu, hraju na piano, běhám – snažím se každý den najít chvilku pro sebe, jde to těžko, ale jde to. Za mne je to jedna z nejdůležitějších věcí. Jsem matkou dvou malých synů, mladší je těžce postižený, a tak potřebuji vyvažovat péči, práci, ale zároveň i sebe, abych se v tom neztratila. Abych měla sílu jít dál a věřit, že se můj syn jednoho dne postaví na vlastní nohy. 

Jaký je Váš největší úspěch? Na co jste po profesní stránce hrdá? 

Těžko se mi píše, co přesně. Před lety jsem pracovala s jednou psycholožkou na tom, jak důležité je sebepřijetí. A od té doby vím, že dělám, co mohu a jsem na to pyšná. Jsem pyšná na to, že jsem manažerkou a v posledních letech i ambasadorkou „Diverzity a inkluze“, k čemuž mne přivedl vlastní syn. Jsem pyšná, že můj blog na IG sleduje přes 10 tisíc lidí a já mohu ukázat, že štěstí nemá s hendikepem nic společného. Jsem pyšná, že se mi daří skloubit práci s rodinou.

Co očekáváte od vzdělávání skrz platformu Laba? Těšíte se na to?

Velmi se těším. Možná jsem opravdu už dospěla do věku, kdy cítím potřebu předávat své zkušenosti dál. Chci pomoci ostatním být lépe připraveni na výzvy, které je v rámci leadership pozic čekají. A chci jim ukázat, že pouze sebejistý, autentický a se sebou spokojený manažer bude mít skvěle motivovaný tým.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!