5 věcí, které je třeba vědět před instalací uznávané aplikace Threads | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

5 věcí, které je třeba vědět před instalací uznávané aplikace Threads

Co je Threads – zabiják Twitteru, nebo záminka k žalobám?

830-350-2-64ca4aab5f56b018770685.jpg

Jen 16 hodin po svém spuštění překonala textová sociální síť od Instagramu – Threads – 30 milionů registrací. Ráno 6. července to oznámil generální ředitel Meta Mark Zuckerberg. Ve stejném časovém rozmezí se aplikace dostala na první místo v Apple App Store v USA.

Pojďme zjistit, zda je hlasitá sláva „zabijáka Twitteru“ oprávněná a co byste měli před instalací nové služby rozhodně zvážit.

Co je Threads 

Od konce loňského roku, kdy Elon Musk převzal Twitter, společnosti nastaly těžké časy. Hromadné propouštění, četné technické závady, obrovské ztráty příjmů z reklamy, zavedená omezení zobrazení, placený přístup a spousta dramat. Uživatelé čelili únikům dat a nepříjemným online hádkám s generálním ředitelem společnosti.

V důsledku toho opustily Twitter miliony lidí a začaly hledat alternativu sociální síti, která byla kdysi žertem nazývána „hlavním digitálním náměstím města“. 

Konkurenti se rozhodli nepromarnit příležitost a začali pracovat na obdobě Twitteru. V posledním půlroce tak vznikly společnosti Mastodon a Bluesky, za níž stojí spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey. Žádná z platforem se však popularitě „modrého ptáka“ nedokázala vyrovnat. Na jejich pozadí Threads jistě snáz přiláká uživatele díky automatickému propojení s Instagramem.

V popisu v App Store se píše, že Threads je „aplikace pro textové konverzace na Instagramu“, kde uživatelé mohou „říct víc“. 

Zpočátku bylo možné se ke službě připojit pouze prostřednictvím doporučujícího odkazu. Dne 6. července 2023 však byla aplikace zveřejněna v řadě zemí: v Indii, USA, Kanadě, Velké Británii, na Ukrajině a v dalších regionech s výjimkou států EU. V EU bylo spuštění odloženo kvůli problémům s ochranou osobních údajů uživatelů.

Jak používat Threads

K používání aplikace Threads je třeba mít účet na Instagramu. Po stažení aplikace budete vyzváni k přihlášení pomocí účtu Instagram.

Omezení pro publikování ve Threads jsou podobná pravidlům Twitteru: 500 znaků, fotografie nebo video, možnost označovat lidi a omezení, kdo uvidí vaše příspěvky. Důležitým rozdílem je, že Threads má možnost publikovat galerie jako Instagram.

Rozhraní nové služby je také velmi podobné Twitteru. Pro každou zprávu jsou k dispozici ovládací prvky s tlačítky „To se mi líbí“, „Odpovědět“ a „Nasdílet“.

Thread se zobrazí ve feedu, kde uživatelé mohou lajkovat, odpovídat, sdílet nebo citovat témata ostatních uživatelů.

Pokud osoba komentuje příspěvek někoho jiného, zobrazí se thread ve feedu všech jejích sledujících. To by mohla být potenciálně dobrá příležitost pro propagaci nebo integraci s názorovými vůdci – ve službě zatím není žádná oficiální reklama.

Co byste měli vědět, než začnete pracovat s Threads

1. Lehká registrace

Jedním z klíčových problémů, který způsobil, že se společnosti Mastodon a Bluesky neprosadily, je komplikovaná registrace. Například Mastodon nutí uživatele vybírat mezi servery. A BlueSky je technicky stále ve fázi testování a registraci omezuje čekací listinou. Proti jejich pozadí vypadají Threads s autorizací Instagramu, která trvá minutu, rozhodně výhodněji.

Bonus navíc – ti, kteří již Instagram mají, mohou importovat všechny své informace včetně bio a profilové fotografie. A začít aplikaci používat tak, jako by ji používali už léta.

Uživatelé nemusí znovu vyhledávat všechny své přátele a sledující v sekci Threads. Služba umožňuje automaticky sledovat stejné účty, které máte přihlášené na Instagramu – nebo jen některé z nich.

Proces registrace má však jeden problém: propojení účtu Instagram s aplikací Threads znamená, že vymazání jednoho účtu vymaže druhý.

To mezi uživateli vyvolalo bouři rozhořčení. Šéf Instagramu Adam Mosseri však vysvětlil: profil Threads nelze zcela deaktivovat, ale lze jej jednoduše skrýt (všechny příspěvky, osobní údaje atd.). Tímto způsobem zůstane váš účet na Instagramu beze změny. Mosseri také uvedl, že společnost „hledá způsob, jak účet Threads odstranit samostatně“.

2. Nechronologické kanály a kanály s náhodným obsahem

Služba Threads nyní nemá časovou osu, která by zobrazovala nejnovější příspěvky vašich přátel. 

V kanálu Threads se také budou zobrazovat příspěvky náhodných uživatelů registrovaných v sociální síti, nikoli pouze těch, které sledujete. V některých případech však může být algoritmický kanál, který zobrazuje náhodný obsah, funkcí služby. Například ve službě TikTok se díky tomu objevily výklenkové komunity s tematickými videi – BookTok nebo BirdTok.

Není jasné, nakolik bude náhodně vybraný kanál pro uživatele zajímavý – to ukáže čas. Prozatím je důležitou nevýhodou této funkce to, že algoritmické kanály jsou zranitelnější vůči botům, protože umožňují čtenářům přístup k účtům cizích lidí.

V reakci na příspěvek na Threads od slavného youtubera Marquese Brownlee ze 6. července 2023 Mosseri uvedl, že se připravuje „kanál pouze pro lidi, které odebíráte“.

3. Chybí vyhledávání hashtagů a další klíčové funkce

Většina základních funkcí Twitteru, včetně retweetů a lajků, je v aplikaci Threads k dispozici. V nové službě však chybí možnost záložek, vyhledávání podle hashtagů a samostatný kanál s nejdiskutovanějšími příspěvky. 

Bez hashtagů vede vyhledávání pouze k účtům na dané téma. Například Star Wars vás zavede na oficiální účet této filmové série, ale nenajdete na něm žádné příspěvky o nejnovější epizodě seriálu Mandalorian.

Mosseri uvedl, že se „pracuje“ také na možnosti vyhledávání podle hashtagů a příspěvků. Na seznamu vylepšení je prý ještě možnost snadno přepínat mezi více účty Threads.

Dalším nápadným rozdílem je absence messengeru pro soukromou korespondenci. To by se potenciálně mohlo stát problémem například pro značky, které chtějí v sociální síti propagovat své zboží/služby – pro uživatele bude obtížnější zadat objednávku.

4. Nedostatek webového rozhraní

Do Threads se můžete zaregistrovat a plně síť využívat pouze v mobilní aplikaci pro iOS nebo Android.

Na rozdíl od Twitteru mohou uživatelé na webu pouze prohlížet veřejné účty Threads. Za tímto účelem zadejte do adresního řádku prohlížeče adresu threads.net/ a zadejte název účtu, který chcete zobrazit.

V tuto chvíli není možné z webu odesílat zprávy, procházet kanály ani přistupovat k většině dalších funkcí služby Threads. Podle Mosseriho jsou „prioritou mobilní aplikace, ale pracují i na www stránkách“.

5. Threads není k dispozici v EU

I když byla služba Threads prvních pár dní velmi populární, ještě se nepodařilo ji plně spustit. Zatímco pro iOS a Android je k dispozici ve 100 zemích, v Evropě je zatím nedostupná.

Společnost Meta viní zákon EU o digitálních trzích (GDPR), který stanoví pravidla pro shromažďování informací pro reklamu. Skutečnost je taková, že Meta shromažďuje údaje o uživatelích v jedné ze svých služeb – a používá je k zobrazování reklam ve všech svých produktech. Tento přístup potenciálně porušuje pravidla EU pro ochranu údajů. Nová pravidla GDPR vstoupila v platnost v květnu 2023, ale úplné podrobné pokyny k jejich výkladu se objeví až v září.

Threads se nyní při registracích spoléhá výhradně na Instagram. K tomu můžeme připočítat prohrané soudy a květnovou pokutu 1,2 miliardy eur za porušování pravidel při ukládání dat. Meta se tedy rozhodla počkat a neriskovat.

Jak reagoval Twitter

Necelých 24 hodin po spuštění služby Threads pohrozila mateřská společnost Twitteru X Corp společnosti Meta žalobou kvůli službě Threads. V dopise Marku Zuckerbergovi uvedla, že Threads představuje „systematické, úmyslné a nezákonné zneužívání obchodního tajemství a duševního vlastnictví společnosti Twitter“.

Konkrétně je Meta obviněna z toho, že najala desítky zaměstnanců Twitteru, aby získali přístup k citlivým informacím a vytvořili „napodobeninu“ aplikace. 

Musk na humbuk kolem služby Threads reagoval mírně sarkastickým tweetem: 

Reakce Elona Muska na Twitteru

A nová generální ředitelka Twitteru Linda Iaccarino označila Twitter za „nepostradatelný“. „Často nás napodobují, ale komunitu Twitteru nelze nikdy napodobit,“ tvrdí.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Digitální marketing»
Marketing a PR
Vede Sýkora Tomáš
13. června 23. července
Sýkora Tomáš