Jak vést marketingový tým k úspěchům | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vést marketingový tým k úspěchům?

Správný CMO nejen navrhuje marketingové strategie, ale také vede svůj tým k úspěchům.

frame-1-6476008150190584677111.webp

Šéf bez týmu je jako dirigent bez orchestru. Může mít k dispozici všechny partitury, ale bez sladěných hudebníků žádná skladba nevznikne.

A aby výsledkem spolupráce byla skutečně harmonie a ne pouze směsice zvuků, musí marketingový ředitel s týmem pracovat skutečně intenzivně. Dnes vám proto přinášíme několik tipů, jak budovat funkční marketingový tým, a krátký rozhovor s marketingovým ředitelem Jaroslavem Kauckým.

Stanovte jasnou vizi a cíle

Úspěchy týmu se měří dosahováním cílů. V pozici marketingového ředitele jste právě vy tím, kdo obvykle takové cíle nastavuje. Definujte, co pro vás znamená úspěch, a tuto svou vizi sdílejte se všemi členy týmu. 

Je důležité, aby všichni spolupracovníci, kterých se to týká, marketingové cíle znali. A také aby cítili vaše jasné směřování.

Zaměřte se na týmovou kulturu

Otevřená komunikace, vzájemná důvěra a respekt. To jsou klíčové hodnoty, které byste měli v týmu pěstovat. V pozici leadera budete tím, kdo půjde příkladem, dokáže hodnoty správně nastavit a prezentovat týmu. 

Podle studie společnosti Gallup se angažovanost zaměstnanců může lišit až o 70 % v souvislosti s tím, jak dobře jsou vedeni a do jaké míry se jejich manažerům daří vytvářet prostředí, ve kterém se lidé cítí motivovaně a bezpečně.

Doporučujeme přečíst:

940-628-13-6470adb312baa353155040.webp

Trendy v marketingu: kam nás zavedou?

Číst

Delegujte a důvěřujte

Bez delegování a důvěry byste svůj marketingový tým k úspěchu nikdy nedovedli. Takový přístup by byl v přímém rozporu se základním principem toho, jak funguje týmová spolupráce. 

V pozici marketingového ředitele tedy čelíte výzvě poskytovat ostatním dostatečnou autonomii a prostor pro kreativitu, zatímco vy sami zůstáváte k dispozici pro podporu, radu a odborné vedení. Je třeba zachovat si vlastní kreativitu, ale zároveň delegovat dílčí činnosti a dělat strategická rozhodnutí.

Měřte a hodnoťte výsledky

Měřit a hodnotit výsledky je pro úspěch marketingového týmu naprosto klíčové. CMO by měl být schopen identifikovat klíčové ukazatele výkonnosti (KPIs), sledovat je a používat k hodnocení výsledků.

Zpětná vazba je důležitá jak pro marketingového ředitele, tak pro celý marketingový tým. Po interpretaci výsledků dochází k přizpůsobení marketingových strategií a dalším nutným změnám. Konstruktivní zpětná vazba potom pomáhá členům týmu růst a zlepšovat se.

Obrátili jsme se na Jaroslava Kauckého, marketingového ředitele společností ZOOT, Bibloo a Urban Store, a položili mu pár otázek k tématu.

Jaroslave, jak vypadala Vaše profesní cesta na pozici marketingový ředitel? 

„Začínal jsem klasicky na pozici specialisty. Nejdříve na straně mediálního domu, kde jsem v podstatě prodával prostor. Vnímám jako výhodu, že mi v té době bylo 20 let a česká e-commerce byla v plenkách, takže jsem mohl sledovat její vývoj z blízka. 

Z médií jsem se potom přesunul na stranu agentur, kde jsem zastával pozice jako SEO specialista a PPC specialista. Jako specialistu mě ale více zajímaly souvislosti a komunikace o problémech klientů a jejich řešení, proto jsem se přesunul na konzultantskou a strategickou pozici v jedné z největších českých agentur. 

Na této pozici jsem potom vydržel několik let a dostal se do vedení této agentury. Z ní jsem poté zamířil na stranu klienta jako CMO v oblasti fashion a postupně jsem se dostal do největší e-commerce fashion skupiny s českým vlastníkem, kde působím nyní.“

A jakou cestu byste doporučil lidem, kteří se chtějí stát CMO? Jaké zkušenosti považujete za důležité?

„Osobně jsem přesvědčen, že cesta ze specializace nebo z agentury je velmi vhodná, protože umožní manažerům čerpat ze zkušeností a z přesahů, které v předešlých pozicích nasbírali. Myslím, že tato cesta umí připravit marketingového ředitele mnohem více, než třeba roky strávené v korporátu.“

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Vedete online kurz Marketingový ředitel. Čím je přínosný pro lidi, kteří se chtějí stát marketingovým ředitelem nebo se v marketingu dále vzdělávat? Co mohou od kurzu očekávat?

„Kurz je koncipován tak, aby obsáhl klíčové oblasti z ‚denního chleba‘ marketingového ředitele. Od vedení a motivace týmu, přes měření a plánování rozpočtu, až po spolupráci s ostatními odděleními v rámci firmy. Je důležité vědět, že abyste byl dobrý marketingový ředitel, nestačí být dobrý a odborně silný markeťák.

Věřím, že můj pohled na věc, tipy z praxe, ale třeba také sdílení chyb a selhání, která jsem si sám prožil, můžou účastníkům kurzu pomoci.“

Během lekcí se budete hodně věnovat práci s marketingovým týmem. Jak se v běžné firmě projevuje, když zrovna tato oblast pokulhává?

„Typickým projevem je nefunkční prostředí, které je často řešeno nesmyslným exekutivním zapojením managementu. Namísto agendy, která by mohla business skutečně posouvat, se soustředí na látání problémů a děr. A to je chyba.

Projevů nefungujícího týmu je samozřejmě více, od vysoké fluktuace po neefektivní fungování a zdvojování pozic.“

Mohl byste nám dát nějaký náhled do toho, jak vypadá typický den v životě marketingového ředitele? A co máte na své práci nejraději?

„Nejraději mám možnost reálně ovlivnit výsledky společnosti a možnost sledovat a doměřit úsilí, které jsem já a můj tým do práce vložili. Konkrétní představení typického dne, tak jak jsem zvyklý fungovat já, si nechám pro účastníky kurzu.“ (úsměv)

Děkujeme za rozhovor, na viděnou na kurzu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!