5 kroků, jak se vyhnout emočnímu vyhoření | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

5 kroků, jak se vyhnout emočnímu vyhoření

Jak se vypořádat s vyhořením v post-pandemické době.

image1-61e6dbc78338f619755484-min-642bcefc6f6c9556623078.jpg

Podle průzkumu, který provedla školící platforma MindEdge Learning ve spolupráci s Americkým institutem pro personální certifikaci, 80 % personalistů uvádí, že vyhoření zaměstnanců se během pandemie zvýšilo. Zároveň 38 % respondentů uvedlo, že jejich organizace nepodnikly žádné kroky k řešení tohoto problému.

Vzhledem k tomu, že vyhoření zaměstnanců je na historicky nejvyšší úrovni, zůstávají firmy na neprobádaném území. Po prostudování materiálů časopisů Forbes, HR executive a Flexjobs jsme pro vás vybrali 5 postupů, které můžete zařadit do své sady nástrojů, abyste předešli vyhoření. 

#1. Den bez jednání 

S nástupem pandemie přešla většina zaměstnanců na práci na dálku. V důsledku toho se znásobil počet online schůzek a zpráv na messengeru. Podle studie Stanfordovy univerzity vedou streamy virtuálních schůzek, které následují jedna za druhou, k chronické únavě „ze Zoomu“ a ke snížení produktivity.

„Takové věci mohou být vyčerpávající. Lidé tráví hodně času na hovorech v rámci Zoomu - je to jiný typ pozornosti a energie než v kanceláři,“ říká Robin White, vedoucí oddělení lidských zdrojů a kultury ve společnosti Mailchimp.

„Den bez schůzek“ je nejčastěji jeden den v týdnu, kdy si členové týmu zablokují kalendář pro schůzky a telefonáty. Jde o to, abyste si mohli odpočinout od toku videokonferencí a soustředili se na čistě pracovní úkoly. Díky tomu jsou pravidelné schůzky po zbytek týdne soustředěnější, efektivnější a účelnější.

Kdo praktikuje: Facebook, Asana, Mailchimp, Boost, technologický start-up Podium.

#2. Čtyřdenní pracovní týden

Průzkum britských odborových svazů Prospect zjistil, že více než 30 % pracovníků na dálku má v době pandemie problém odpojit se od práce. Stejný počet lidí odpracuje více neplacených hodin než před Covidem-19. Podle globální studie společnosti Atlassian se v roce 2020 v porovnání s rokem 2019 prodloužila pracovní doba v průměru o 30 minut denně.

Čtyřdenní pracovní týden vám může umožnit lépe se soustředit na úkoly a přidat volný všední den na odpočinek a vyřízení osobních záležitostí. Ve studii, kterou provedl tým SimpleTexting, 80 % respondentů uvedlo, že pandemie zvýšila jejich chuť pracovat 4 dny v týdnu, a 98 % věří, že se zlepší jejich duševní zdraví.

Nedávný průzkum portálu Joblist, kterého se zúčastnilo 2 346 respondentů, potvrdil, že čtyřdenní pracovní týden je mezi zaměstnanci velmi oblíbený. 94 % respondentů uvedlo, že tuto praxi považuje za užitečnou, 86 % by ji podpořilo ve svém současném zaměstnání a 28 % by dokonce přijalo snížení platu výměnou za čtyřdenní pracovní týden.

Kdo čtyřdenní pracovní týden praktikuje

Během prvního lockdownu bylo britské vydavatelství Target Publishing nuceno snížit platy zaměstnanců, ale na znamení podpory zavedlo čtyřdenní pracovní týden. K překvapení zakladatele a majitele společnosti Target Davida Canna si zaměstnanci vedli ještě lépe než při pětidenním plánu. Když se společnost stabilizovala, mohl Kann obnovit platy zaměstnanců tím, že zachoval čtyřdenní pracovní týden.

V červnu 2021 oznámila crowdfundingová platforma Kickstarter zavedení pilotního čtyřdenního programu od roku 2022. „Společnost Kickstarter má za sebou dlouhou historii promyšleného přístupu k designu pracoviště. Při budování agilní budoucnosti považujeme čtyřdenní pracovní týden za rozšíření tohoto ducha a záměru,“ řekl Aziz Hasan, generální ředitel společnosti Kickstarter.

#3. Tvůrčí volno (sabbatical)

Podle amerického Úřadu pro statistiku práce bylo v srpnu 2021 propuštěno rekordních 4,3 milionu zaměstnanců, což je pokračování takzvaného velkého sabatu. Kumulativní účinky stresu, únavy a vyhoření vedly k nejmasovější vlně propouštění od dob velké hospodářské krize. Podniky se snaží aktivně podporovat zaměstnance. 

Vše začalo volnem navíc. Aby se podniky ubránily vyhoření zaměstnanců uprostřed pandemie, nabízejí improvizované dny volna nebo "spontánní dovolenou". Některé společnosti, například LinkedIn, Nike a seznamka Bumble, daly v létě každému členovi týmu týden volna navíc.

Rostoucí počet vyčerpaných zaměstnanců však přiměl zaměstnavatele jít ještě dál a nabídnout lidem pracovní volno. 

Nabídkou měsíčního nebo delšího pracovního volna dávají společnosti zaměstnancům příležitost odpoutat se od každodenní práce, věnovat se zajímavému projektu nebo se věnovat seberozvoji. 

Kdo praktikuje pracovní volno

Od ledna 2022 nabídne americká banka Synchrony Financial svým zaměstnancům možnost čerpat až roční pracovní volno se sníženým platem.

„Nebudeme se omezovat na slova péče nebo na tradiční svátek. Lidé potřebují čas z různých důvodů: odpočinek, zotavení, seberealizace, řešení osobních problémů. A my tento čas zaměstnancům poskytujeme, abychom o ně později nepřišli,“ řekl Aaron Brown, senior viceprezident společnosti Synchrony Financial.

Společnost Synchrony toto oznámení učinila v návaznosti na iniciativy mezinárodních společností, jako jsou Citigroup a PwC. Synchrony od ledna 2021 nabízí pracovní volno dlouhé 12 týdnů pro zaměstnance s pětiletou a delší praxí, a to za 25 % základního platu. Dvě další zmíněné společnosti poskytují možnost přerušit práci na 1 až 6 měsíců za 20 % mzdy.

#4. Dny duševního zdraví a programy podpory mentálního zdraví

V pandemii se stále více firem začíná starat o psychickou pohodu svých zaměstnanců. 53 % z 256 zaměstnavatelů, kteří se zúčastnili průzkumu Národní aliance nákupčích zdravotní péče, zavedlo speciální programy pro emocionální a psychickou podporu.

Například je možnost vzít si den volna v rámci dne duševního zdraví. Obvykle se používá, když se člověk cítí sklesle nebo se jen potřebuje dočasně vzdálit od svých povinností a nechat se zotavit. Některé společnosti navíc v rámci své interní firemní kultury zavádějí Den duševního zdraví pro všechny zaměstnance.

Počet organizací, které poskytují psychologickou podporu svým zaměstnancům, roste. Podle zprávy společnosti McKinsey to však stále nestačí: pouze každý šestý zaměstnanec uvádí, že ho zaměstnavatel podporuje. Společnosti musí pokračovat ve svém úsilí, aby se lidé cítili být vyslyšeni. V opačném případě by podniky mohly přijít o své nejlepší zaměstnance.

Kdo podporuje Den duševního zdraví

V létě 2020 společnost Electric oznámila, že všichni zaměstnanci si každý první pátek v měsíci berou volno na Den duševního zdraví a pohody. Univerzální volno znamená, že se vám práce nehromadí, když nemáte čas. Zbavíte se tak strachu, že něco zmeškáte a můžete se soustředit na duševní zdraví.

Každý zaměstnanec a rodinný příslušník společnosti Starbucks získá 20 bezplatných sezení s terapeutem nebo koučem prostřednictvím společnosti Lyra Health ročně. Podle Rona Crawforda, viceprezidenta společnosti Starbucks, se zavedení benefitů dotkne více než 220 000 amerických zaměstnanců a jejich rodin. 

A řetězec obchodů Target nabízí svým zaměstnancům online zdroje na podporu duševního, emocionálního a fyzického zdraví. Zaměstnanci získají roční přístup k aplikaci Daylight, která jim pomáhá zvládat stres a úzkost.

#5. Flexibilní pátek (Nejlepší čas pro sebe)

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zajistit, aby se lidé cítili kreativnější, produktivnější a motivovanější, je poskytnout jim určitou volnost a osobní čas. 

V průzkumu společnosti Gartner 43 % respondentů uvedlo, že jim flexibilní pracovní doba pomáhá pracovat efektivněji. Podle průzkumu společnosti EY by více než polovina zaměstnanců na celém světě dala výpověď, pokud by jim nebyla poskytnuta flexibilita po skončení pandemie.

Best-Self Time je určen na podporu osobního růstu členů týmu: jedná se o pravidelný čas věnovaný seberealizaci, rozvoji nebo relaxaci. Například poslední 2-3 hodiny pracovního týdne nebo flexibilní rozvrh v pátek.

Kdo podporuje Best-Self Time

Technologický startup a platforma pro komunikaci se zákazníky Front po dobu šesti měsíců prováděla experiment nazvaný Flexibilní pátky. Všichni zaměstnanci společnosti Front si mohli vybrat, co budou dělat každý pátek, aniž by to kolidovalo s plánovanými interními schůzkami. Členové týmu byli vyzváni, aby jednali uvědoměle: mohli tento den využít k tomu, aby dohonili pracovní resty, strávili čas s rodinou nebo se věnovali osobním záležitostem. Podle Mathilde Collinové, generální ředitelky a spoluzakladatelky společnosti Front, se od zaměstnanců neočekává, že budou online.

Společnost zjistila, že lidé využívají tento den k mnoha věcem. Ačkoli se předpokládalo, že většina členů týmu si každý týden vezme celý den volna, experiment ukázal opak. Podle společnosti Front:

  • méně než 44 % zaměstnanců kombinuje v pátek pracovní a osobní aktivity
  • 44,4 % pracuje v pátek stejně, jako v běžný pracovní den
  • asi 4 % využívají tento čas k osobním nebo rodinným záležitostem
  • 7,6 % si bere v pátek volno

I přes svobodu volby 95 % zaměstnanců tvrdí, že nezaznamenali žádný dopad na interakce s kolegy a 89 % tvrdí, že jsou v práci díky Flexible Friday šťastní.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!