7 chyb společnosti, kvůli kterým si zaměstnanci hledají jinou práci | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Dáváte svým zaměstnancům vysokou mzdu a oni přesto odejdou, aneb proč zaměstnanci Google a Instagramu dávají výpovědi

7 chyb společnosti, kvůli kterým si zaměstnanci hledají jinou práci.

cover-3-61d6bc14930e0369742388.webp

Ne všichni zaměstnanci budou ve vaší společnosti navždy. Podle amerického Federálního úřadu pro statistiku práce činila fluktuace zaměstnanců v roce 2019 36% (ačkoli v roce 2018 to bylo 27%). Od roku 2010 se fluktuace zaměstnanců zvýšila o 88%.

Podobná situace je nyní na celém světě. Představa v roce 2020 že budete celý život pracovat pro stejnou firmu, se zdá být utopická, ale k odchodu důležitých zaměstnanců často přispívají samy podniky.

Na příkladech společností Google, Oracle a Instagram se dozvíme, jaké fatální chyby vedou k podání výpovědi.

#1. Důvěřujete v rozhodnutí o povýšení lidem, kteří zaměstnance ani nikdy neviděli

Nepřehledný systém povyšování nejen zvyšuje úroveň stresu, ale také přispívá k nesprávnému stanovování cílů.

Software developer ve společnosti Google Michael Lynch na svém blogu vysvětlil, proč ze společnosti odešel. Nejprve byl rozčarován z vnitřní politiky. O povýšení rozhodovala anonymní komise, která analyzovala výkony zaměstnanců, kteří měli být povýšeni.

Poté, co Michaela poprvé odmítli povýšit, začal dělat jen ty úkoly, které komise vnímala jako užitečné. Zároveň přestal opravovat nepodstatné chyby a pomáhat jiným projektům, protože to nevypadalo seriózně jako povýšení a neukazovalo to jeho vůdčí schopnosti.

Místo toho, aby si položil otázku: "Jak mohu vyřešit tento problém?", se ptal sám sebe, "Jak mohu tento problém ztížit?

#2. Změňte své hodnoty

V roce 2018 se ve společnosti Google objevily protesty kvůli skandálnímu vojenskému projektu nazvanému Project Maven. Společnost předala technologii umělé inteligence americkému ministerstvu obrany.

Více než 3 000 zaměstnanců podepsali u Pentagonu petici proti projektu. Dopis začíná slovy: "Jsme přesvědčeni, že společnost Google by se neměla podílet na válečném podnikání."

V té době odešlo ze společnosti Google více než 10 lidí, protože nechtěli, aby jejich práce byla použita jako vražedná zbraň. Poté, co petici podepsali tisíce zaměstnanců, společnost Google oznámila, že v příštím roce na projektu přestane pracovat.

#3. Diskriminace komunity LGBT

Na rozhodnutí lidí odejít má také vliv to, jak pohodlně a svobodně se ve firmě cítí - bez ohledu na orientaci. Google sponzoroval konzervativní politickou konferenci a také označil videa LGBT na YouTube jako nevhodný obsah.

"Když jsem začínal, měl Google pověst společnosti, která obhajovala práva homosexuálů a transsexuálů. Vím, že Google je ziskovou společností a nelze tak očekávat, že bude dělat něco výhradně pro dobro světa. Očekávali jsme však, že vedoucí pracovníci budou naslouchat svým zaměstnancům a nepřekročí určité hranice. V Googlu se vše změnilo." řekl bývalý zaměstnanec Tyler Brazacher.

#4. Dělejte tak, aby zaměstnanci pociťovali jejich přínos

Když korporace koupí malé nebo začínající společnosti, začnou rychle růst - a změní se ve velké organizace s byrokracií a rigidní korporativní kulturou. Pro zaměstnance, kteří jsou zvyklí vidět výsledky své práce, je práce ve velkých společnostech obtížná - někdy se zdá, že vše, co děláte, je pro někoho zbytečné.

Programátor Daren Makak opustil dobře placenou práci ve společnosti Google, aby si vydělal o 50% méně ve startupu Qwil, který vytváří účetní systém mezi freelancery a společnostmi.

Makak uvedl, že chtěl opět pracovat pro malou společnost, aby měl pocit odpovědnosti za svou práci. Ačkoli původně neočekával, že ve společnosti Qwil zůstane dlouho, rozhovor s generálním ředitelem Johnnym Reinschem jeho názor změnil.

Reinsch řekl: "Pokud vás nedokážeme udělat natolik šťastnými, abyste u nás zůstal déle než rok, bude to naše chyba."

"Poprvé jsem cítil, že za mou práci nese zodpovědnost i celá společnost, nejen její zaměstnanci. Dříve jsem si ani neuvědomil, že ji potřebuji," svěřil se Daren Makak.

#5. Neplaťte tolik, aby si zaměstnanci mohli založit vlastní společnost

Pro mnohé je těžké uvěřit, že několik zaměstnanců Google dokonce dalo výpověď kvůli příliš vysokým platům. V roce 2010 Google představil nový projekt bezpilotního prostředku. Zaměstnanci pracující na tomto projektu dostávali kompenzace podle speciálního systému. Společnost se rozhodla odměňovat nikoli na základě příjmů, které projekt přináší, ale podle pokroku a vývoje projektu. Čas od času se tedy kontroloval stav vývoje projektu – a mzda zaměstnanců se tak několikanásobně zvyšovala. 

Jedno z největších navýšení přišlo v roce 2015, kdy někteří zaměstnanci dostali mnohamilionové odměny. A jeden z nich za čtyři roky práce na projektu zvýšil svůj příjem dokonce šestnácti násobně.

Mnozí z těch, kteří na tomto projektu pracovali, se měli dobře po celý zbytek života. Peníze jim již nebyly motivací. V roce 2016 proto začali zaměstnanci hromadně odcházet a někteří se rozhodli založit vlastní startup s drony (tak vznikly společnosti Otto a Argo AI).

# 6. Aktivně podporujete a vnucujete politická přesvědčení

Je důležité si uvědomit, že politická rozhodnutí jsou věcí každého z nás a ani generální ředitelé nemohou vnucovat své názory nebo mluvit za všechny zaměstnance.

Senior executive ze společnosti Oracle firmu opustil, protože generální ředitelka Safra Katzová podpořila Trumpa ve volbách v USA v roce 2016.

"Mám v plánu nově zvolenému prezidentovi říct, že jsme s ním a že mu pomůžeme, jak jen budeme moct. Pokud se mu podaří reformovat daňový zákoník, snížit regulaci a uzavřít lepší obchodní dohody, bude americký technologický průmysl silnější a konkurence schopnější než kdykoli předtím," řekla Safra Katzová na setkání technologických lídrů v Trump Tower.

George Polisner, který ve společnosti Oracle pracoval od roku 1993, zveřejnil svůj rezignační dopis na LinkedIn. Vyjádřil v něm obavy z Trumpova výběru kabinetu, daňové a ekologické politiky a podněcování strachu a nenávisti vůči menšinám.

#7. Ničíte nezávislost ve své společnosti

V roce 2018 oznámili Kevin Systrom a Mike Krieger, zakladatelé sociální sítě Instagram, svůj odchod. Společnost byla krátce předtím odkoupena společností Facebook. V oficiálním prohlášení k odchodu generální ředitel Instagramu Kevin Systrom stručně napsal: "Mike a já jsme připraveni na další kapitolu." Důvod odchodu však nebyl nikdy vysvětlen.

Časem se ukázalo, že to není tak jednoduché. The Verge napsal, že Mark Zuckerberg začal do aplikace silně zasahovat a připisovat zásluhy za Instagram Facebooku. Kevin Systrom a Mike Krieger od něj také pociťovali tlak.

O něco později uvedli, že "společnost ztratila svou původní nezávislost po odkoupení společností Facebook".

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!