Nejvyhledávanější fráze na českém internetu v roce 2022 | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Nejvyhledávanější fráze na českém internetu v roce 2022

article-16-2-64219c6d0a3ab275382229.webp

Rok 2022 je úspěšně za námi. Je čas podívat se, co nás na internetu nejvíce zajímalo. 

Vyhledávače mají přehled. Chcete poznat mentalitu národa? Zeptejte se, co lidé nejvíce vyhledávali na Googlu. Přinášíme vám přehled nejvyhledávanějších frází v roce 2022. Pojďte si s námi připomenout ty nejdůležitější kauzy a události, které loni vířily vody v českém rybníčku.

Trendy roku 2022

Na prvním místě je slovo „Ukrajina“. Není se čemu divit. Ještě před rokem nejspíš téměř nikdo nečekal, že napětí mezi Ruskem a Ukrajinou skutečně přeroste ve válečný konflikt. Ale stalo se, konflikt na sklonku února eskaloval a dodnes trvá.

Na druhém místě skončily „volby“. Loňský rok na ně byl opravdu bohatý. V září se konaly volby do zastupitelstev obcí, v některých krajích potom zároveň i do Senátu Parlamentu České republiky. Posledních pár týdnů navíc Českem rezonuje masivní kampaň prezidentských kandidátů. 

Třetí příčku obsadil „Putin“ v souvislosti s děním na Ukrajině. Lidé jméno ruského prezidenta vyhledávali nejčastěji na přelomu února a března minulého roku, tedy v době zahájení invaze.

Češky a Češi

Na prvním místě mezi slavnými Čechy se ve vyhledávání umístila „Danuše Nerudová“. Donedávna nepříliš známá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, dnes žhavá kandidátka na vítězku nadcházející prezidentské volby. Intenzita vyhledávání jejího jména na Googlu vrcholí právě v těchto dnech. 

Druhé místo zaujala „Jana Michailidu“. Česká politička s výraznými politickými názory. Za její internetovou popularitou nejspíš stojí poměrně nešťastný politický výrok z ledna loňského roku. Za svá vyjádření se sice omluvila, druhá příčka v trendech vyhledávání jí ale po právu patří.

I třetí místo v trendech pro rok 2022 tentokrát připadlo ženě. „Daniela Písařovicová“, známá česká moderátorka a redaktorka, se o něj zasloužila mimo jiné svým vztahem s neméně známým českým hudebníkem Ondřejem Gregorem Brzobohatým. 

Smutná loučení

První místo nepřekvapí. „Hana Zagorová“ byla miláčkem celé jedné generace. Roky statečně bojovala s chronickou chorobou, rok 2022 byl však jejím posledním.

Na druhém místě nás čeká trochu překvapení. I vzhledem k faktu, že další zahraniční osobnost, Královna Alžběta II., se objevuje až na 4. místě našeho žebříčku. Americká herečka „Anne Heche“ nebyla s Českem nijak spjatá. Za její posmrtnou popularitu v českých vyhledávačích nejspíš mohly tragické okolnosti jejího odchodu.

Třetí místo patří „Josefu Abrhámovi“. Vzhledem k hercovu zdravotnímu stavu jeho skon národ rozesmutnil, ale nejspíš nikoho příliš nepřekvapil. Lidé se o něj více zajímali i vzhledem k faktu, že o rok dříve pochoval svou manželku, oblíbenou herečku Libuši Šafránkovou.

Události roku 

První dvě místa zároveň vévodí celkové tabulce trendů pro loňský rok. „Ukrajina“ a „volby“. Jsou to události, které Čechy nejvíce zajímaly, a je to pochopitelné. Jedná se o celospolečenské dění, které se nějakým způsobem dotýká nás všech.

Na dalším místě je potom slovní spojení „příspěvek 5000“. Vzhledem ke stávající, zhoršující se ekonomické situaci se čeští zákonodárci v létě rozhodli přiznat rodinám s dětmi při splnění určitých podmínek jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun na každé dítě. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu protichůdných reakcí. A zajistilo tak slovnímu spojení třetí příčku v kategorii události roku.

Vyhledávané fráze 

Vítězem mezi návody je fráze „Jak dlouho trvá karanténa“. Opatření vydávaná v souvislosti s onemocněním covid-19 se často měnila. Ještě na jaře přitom panovaly nejasnosti v podmínkách pro karanténu. Popularita dotazu vrcholila na konci loňského ledna, zájem o téma ale trvá i v dnešních dnech. 

Na druhém místě se, celkem překvapivě, umístila fráze „Jak zamrazit houby“. Vrchol zájmu nastal mezi 11. a 17. zářím. Houbařská sezóna se tak nejspíš tentokrát opravdu vydařila. A jen tak na okraj, houby se prý musí před zmrazením tepelně zpracovat, jinak i jedlé druhy mohou produkovat nebezpečné mykotoxiny zatěžující především slinivku břišní. 

Třetí místo patří dotazu „Jak pomoci Ukrajině“. Jeho frekvence vrcholila na přelomu února a března, tedy v době počátku vojenského konfliktu. 

Shrnutí

Asi nebude pro nikoho překvapením, že za uplynulý rok v Česku vládlo vyhledávačům téma ruské invaze na Ukrajinu a téma voleb. Aktuálně nás čeká přímá volba nové hlavy státu. A doufejme, že brzy také konec vojenského konfliktu. 

Snad se příští trendy ve vyhledávání pro rok 2023 budou točit kolem pozitivnějších témat, než jsou nemoci a války.  

Zdroj: Google Trends [online]. [vid. 2022-12-19]. Dostupné z: https://trends.google.com

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!