Jak rozlišit dobrou a špatnou PR kampaň? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak rozlišit dobrou a špatnou PR kampaň?

articlevisual2-min-64a66bee82924596682596.webp

Jak poznat, že jste odvedli dobrou práci a PR kampani se daří? Nebo naopak, že jste někde udělali chybu?

Vytvořit bezchybnou PR kampaň je takřka nemožné, ale můžete se k dokonalému výsledku alespoň přiblížit. V tomto článku si poradíme tipy, jež vám pomohou posunout kampaň třeba o level výše. K úspěchu nedojdete vždy tak, že se budete řídit přesným návodem. Občas to chce i trochu více než jen snahu. Velkou roli hrají zkušenosti, momentální situace ve světě a hlavně prezentace. Malá rada ale nikdy neuškodí, tak se dáme do toho.

Čemu se vyhnout?

Většina firem se obrací na různé agentury, aby jim s kampaní pomohly a dokázaly vytvořit větší povědomí o podniku a produktech, které nabízejí. To by nebylo až tak špatné. Jenže musíte být velice opatrní ve výběru a neskočit jen tak někomu na špek. Ne každá agentura umí to, co byste požadovali, a občas se to prostě nepovede. Co se může stát, pokud se svěříte do špatných rukou?

  • Nedojde k žádnému významnému efektu – vaše čísla budou stále stejná, ale budget o pár tisíc menší
  • Články o vaší firmě budou na stránkách, kam ani oko nedohlédne
  • Akce pro veřejnost budou pusté jako Sahara

Zkrátka a jednoduše – ze startu se neposunete ani o milimetr a investované peníze jako kdybyste hodili ven z okna. To asi nikdo z nás nechce. Jenže jak poznat agenturu, která vás oškube a nic z toho? Na to se také podíváme.

Jakých typů agentur se vyvarovat

Rádi bychom vás tady upozornili na pár znamení, u kterých byste měli brát okamžitě nohy na ramena. Pokud uvidíte agenturu, která něco z níže uvedených bodů bude provádět, nečekejte ani minutu, natož dvě.

  • Nemají plán B v případě, že plán A selže
  • Nevlastní svoje prostory a nemají kanceláře pro pracovní výkon
  • Jednočlenný tým není to samé jako deset zaměstnanců s přidělenými rolemi
  • Používají pouze jeden nástroj pro propagaci
  • Nemají žádné reference
  • Mají málo otázek a v nejhorším případě se neptají vůbec
  • Komunikace s nimi je na bodu mrazu
  • Nemají jasnou vizi a tak trochu vaří z vody

Asi nemusíme vysvětlovat, z jakého důvodu je lepší tyto typy agentur vzít velkým obloukem. Ale dost už o tom špatném, jak se říká, po bouřce vždy vyjde slunce, a my se podíváme, jak má PR kampaň vypadat.

Na co se zaměřit

Možná tušíte, že dobrá PR kampaň bude spočívat v přesně opačném popisu, než ta špatná. Ale je dobré si také vysvětlit, co dělat ještě předtím, než vůbec začneme kampaň tvořit. V tomto případě není třeba nikam spěchat, protože čím více se budete tento proces snažit urychlit, tím horší vám vyjdou výsledky.

Prvním krokem by v tomto případě mělo být vybrání ideální PR agentury. My už víme, na co se zaměřit a jak najít tu jehlu v kupce sena. Pokud se vám poštěstí a vyberete správně, máte napůl vyhráno. Teď přichází řada na vzájemnou spolupráci.

Ideální PR agentura?

Není nic jako ideální agentura a ideální klienti, ale pro teoretický příklad nám bude toto pojmenování stačit. Kdybychom mohli tedy ve skutečnosti docílit ideálu, tak individualita by byla jeho znakem číslo jedna. Každá firma si váží individuálního přístupu a velmi ho cení. Dalším bodem je flexibilita. Pochopitelně deadliny jsou důležité, ale co když je úkol, který hoří a je třeba jej uhasit? Agentura by se měla snažit vám vyjít vstříc. Samozřejmě, není to povinnost ale spíše bonus. Dále si také firmy hodně váží toho, pokud umí agentura občas i zaimprovizovat. Chápou, že zaměstnanci nejsou kouzelníci, co vytáhnou králíka z klobouku, ale nějaké to eso v rukávu by vždycky měli mít. Přeci už jen kvůli tomu, že se tím odliší od nekvalitní konkurence.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!