Podnik a jeho data | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Podnik a jeho data

article-8-2-1-6421a60b47895196807905-min-64a556d838fb4819410864.webp

Bez práce s daty se dnes neobejde ani jedna jediná společnost. Za pojmem data se skrývají údaje, které slouží k popisu nějakého daného jevu nebo k popisu vlastností pozorovaného objektu.

Pro data je typické číselné či symbolické vyjádření. Představují jakékoli fyzicky zaznamenané znalosti, poznatky a výsledky pozorování, jsou zpracována tak, aby je bylo možné dále přenášet, a to nejčastěji pomocí počítače. Data jsou konkrétními ukazateli dané problematiky, jsou shromažďována a analyzována s cílem vytvořit jakousi informaci, která je pak vodítkem při rozhodování. 

Sbírejte je a čtěte v nich

Jak bylo řečeno výše, bez práce s daty se podnik neobejde. Nebo spíše nebude prosperovat tolik, jako kdyby s daty pracoval. Díky čtení dat a práci s nimi může podnik nastavit správou komunikační, marketingovou a obchodní strategii a mnoho dalšího. Zkrátka a dobře, opřít se o výsledky pozorování a analýzy je chytrým tahem. Je-li pak předmětem analýzy podnik jako takový, jedná se o business analýzu. 

Ta může být tvořena z mnoha dílčích analýz. Business analytik totiž musí pochopit jak fungování podniku, tak fungování spotřebitelů a klientů dané společnosti. Analyzovat a zkoumat tak může například SEO, což je pro zvýšení návštěvnosti webu a tedy i obratu naprosto klíčové. Přidat může i SWOT analýzu, která stojí na principu odhalení slabých a silných stránek společnosti. 

Business analýza k vašim službám

Business analýzou se rozumí soubor praktik představující realizaci potřebných změn v organizaci. Business analytik je schopen ve vaší společnosti najít i tu nejmenší skulinku a přijít s řešením, které zlepší chod celé firmy. A navíc se vám zvednou příjmy. Cílem této disciplíny je tedy pomoci firmě správně odhalit a definovat změnu, která je vyjádřením požadavků a zájmů zainteresovaných stran. Business analýze jsme již dříve věnovali celý článek

Láka-li vás kariéra business analytika, je nejlepší čas začít. 13. prosince startuje kurz Business analýza, kde se naučíte všechno potřebné pro to, abyste i vy jednou mohli hledat příčiny chyb v podnicích. Lektorem tohoho kurzu je Mgr. Jan Tatarla, Functional Business Analyst ve Škoda Auto. 

Jak naložit s daty

Otázkou na konec tak zůstává, jak s daty, která z business analýzy získáte, naložit. K čemu mohou taková data sloužit? Jak již bylo několikrát řečeno, jsou to právě tato data, která nám pomáhají odhalit nedostatky. Těmito nedostatky jsou pak myšleny například nefunkční procesy při prodeji, špatně nastavená obchodní strategie atd. Business analytik je vždy k ruce a připraven poradit, jak dělat správná manažerská rozhodnutí. Taková rozhodnutí, která firmu posunou o kousek blíž k výsluní. 

Dle získaných dat se pak podnik může adaptovat například na zcela nový systém. Data slouží ale také k tomu, aby podnik zhodnotil své dosavadní působení. Co všechno tedy můžete zjistit? 

Například to, že se váš produkt neprodává tak, jak jste si představovali. Pak se vyplatí zpozornět, díky analýze totiž můžete přijít na to, že jste svůj produkt zaměřili na nesprávnou cílovou skupinu, nebo že má produktu nedostatky. Můžete ale také zjistit, že ačkoli je produkt skvělý a cílová skupina byla vybrána správně, špatně je na tom kampaň. A nebo jednoduše nefunguje prodej, protože funguje na (pro váš produkt) špatném principu. Data a jejich analýza mají sílu toto všechno odhalit, business analytik je pak navrhovatelem nového řešení, ale konečné rozhodnutí je na vás.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!