Co je to startup a jak ho vybudovat | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co je to startup a jak ho vybudovat?

143-1-6421aa777db67915280664-min-64a556594f395484023852.png

Mnoho firem se za startup vydává, ale ne vždy daná firma opravdový startup je. Hlavním hrdinou dnešního rozhovoru je Jindřich Lenz, který je spoluzakladatel a CEO fintech startupu Mutumutu. Dozvíte se, jaké jsou definice startupu nebo co stojí za jeho založením.

Jindřich se také stane lektorem kurzu StartUp management, ve kterém vám předá cenné informace a zkušenosti z praxe.

Jaké jsou definice startupu? Jak se startup liší od běžné firmy?

Jednou větou bych to shrnul: Startup je firma, která vzniká za účelem významně inovovat svůj obor za pomoci technologií a za pomoci investic od investorů raketově (násobně) zvyšovat svou zákaznickou bázi každý rok. 

Běžné podnikání si prochází stejným úskalím jako startup, ale nemusí nutně cílit na to, že bude řešit zákaznický problém extrémně inovativním způsobem. Zároveň se může soustředit více na „zdravý“ růst – investuje to, co vydělá. Typicky do ní nevstupují investoři s rizikovým kapitálem. 

Jak se startup buduje? Stejně jako každá jiná firma, nebo má nějaké jiné zásady?

Jako v každém jiném podnikání je potřeba disciplína, vědět, proč co dělám, kdo je můj zákazník, jaký zákaznický problém řeším, v čem se odlišuji od konkurence apod. 

Startup sám o sobě má „pravidla“, pokud chce „naraisovat“ (získat kapitál) od investorů. Startupy procházejí stejnými fázemi a tito investoři chtějí slyšet a vidět od startupu strukturálně podobné věci podle jednotlivých fází. Například kdo je zákazník, jaký je feedback, velikost trhu apod.

Na co je potřeba si dávat při zakládání startupu pozor?

Úplně na všechno. :) 

Jaká je hlavní náplň startupu Mutumutu?

Mutumutu je online životní pojištění, které vrací lidem peníze za to, že žijí zdravě. Vrací se k jeho podstatě, zjednodušuje ho, zkvalitňuje a motivuje své zákazníky ke zdravému životnímu stylu. Těm, kteří se o sebe starají, pravidelně sportují, nekouří a chodí na preventivní lékařské prohlídky, vrací až 30 % z ceny pojištění zpět. 

Jak a kdy jste zakládal Mutumutu? Bylo to náročné?

Mutumutu vzniklo v roce 2018. Bylo to náročné, protože se pustilo do nejkonzervativnějšího oboru – pojišťovnictví – s několika velkými inovacemi: online distribuce, nejširší plnění pro zákazníky, vrací peníze za zdravý životní styl. Odborníci/pojišťováci nám říkali, že to prodávat online nejde, nejde mít nejlepší produkt a zároveň jednodušší. Pojišťovnictví je obor přísně regulovaný několika subjekty a nebylo jednoduché v regulaci najít tu podstatu, která je pro zákazníka důležitá.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Můj typický budík jsou moje dvě dcery, které mi skákají v 7 ráno po hlavě (někdy i dřív). Pokud počasí dovolí, do práce jedu na kole (doporučuju, ušetříte čas na sport dojížděním :)). Týmový stand-up máme v 9:30. Většinu mého času už zabírají spíše jen schůzky a cally. V nejhorších fázích jsem měl i cally a schůzky 9–10 hodin denně (v tom chybí čas na přípravu a samostatnou práci). Večer uspím děti a poté podle potřeby a síly řeším večer e-maily, agendu na další dny, čtu materiály apod. Snažím se držet pátek večer a sobotu úplně volnou. Neděle večer je vždy příprava na další týden. 

Jakým způsobem vedete tým? Jak ho motivujete? 

Máme denní stand-upy podle projektů, které zrovna řešíme. Týdenní statusy, abychom vše viděli v širším kontextu. Máme i méně pracovní, spíše informativní All-hands měsíční meeting. Máme ho spíše proto, aby se všichni viděli a celá firma, včetně operátorů a vývojářů, měla kontext toho, co děláme, proč a jaké jsou výsledky.

Co byste doporučil budoucím startupistům? 

  • Promyslet si, jestli se chcete na 6–10 let vrhnout do totální jízdy.
  • Pak skočit, mít klapky na očích a makat, ALE…
  • …pravidelně, max. každý kvartál, si klapky sundat, poodstoupit a podívat se na všechno extrémně kriticky – má to smysl, proč to dělám, má to budoucnost, jaký je směr, jak jsem to vše posunul za poslední rok atp. Tedy najít si čas na všechny své vnitřní pochyby a přemýšlet, jestli to dělám dobře a ta firma má smysl. 
  • Do budoucna: Nechat si co největší flexibilitu od klíčových obchodních partnerů, dodavatelů produktu a investorů – nikde se nezamknout a neomezit tím startup!

Na co jste po profesní stránce hrdý?

Povedlo se postavit pojištění, které je nejkvalitnější na českém trhu v počtu výjimek, za které se neplní, nejjednodušší a ještě s velkou gamifikací – vracení peněz za zdravý životní styl. Všechno toto od nás trh opisuje a od našeho příchodu na trh se díky nám strašná spousta věcí zlepšila a jsme na to s týmem extrémně hrdí!!!

Co doporučujete pro takzvanou mentální čistku? Co Vám pomáhá vypnout?

Člověk by si měl najít to, co ho dostane do „zone“, kde nepřemýšlí o ničem jiném, a to kvalitně praktikovat. Může to být pro někoho sport, čtení, hra – každý má něco svého a v tom momentu kvalitně odpočívá.

Co si myslíte o work-life balance? Je to podle Vás důležité téma?

Extrémně. Pokud se pustíte do startupu (nebo obecně do podnikání). Kompletně vás to vcucne a budete 24/7 přemýšlet nad prací. Pokud si nenajdete nějaký rozumný režim, kdy odpočíváte, tak vás to semele. Je nutné si najít čas na odpočinek a necítit se u něj provinile. Druhou extrémně důležitou věcí je sport. Pokud nebudete alespoň 3x týdně dělat zvýšenou pohybovou aktivitu, tak budete v depresi.

Těšíte se, že budete předávat své zkušenosti dál v podobě kurzu? :) Jaká jsou Vaše očekávání? 

Nabídku vzít kurz jsem vzal kvůli tomu, abych zformuloval svoje zkušnosti a především je mohl předat dál. Cítím, že největší přidanou hodnotu můžu dát lidem, kteří jsou v úvodních fázích startupu. A na tu se budeme zaměřovat. Čekám, že se přihlásí nadšení lidé, kteří se budou chtít aktivně zapojovat, a že se jim povede díku kurzu své nápady posunout o kus dál.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!