Jak pracuje správný Scrum Master | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje správný Scrum Master?

113-6357f08c76976921739830-min-649302c964709492045705.png

Scrum, jako takový, je agilní koncept řízení. Využívá se primárně při vývoji produktů a softwaru. Cílem Srumu je rozdělit nejsložitější a nejnáročnější projekty na jednotlivé kroky, které se dokončují pomocí sprintů. Používá se také pro analýzu a přizpůsobení cílů a technik v závislosti na problémech, se kterými se můžete v rámci projektu setkat.

Více nám o tomto tématu řekne Lukáš Holan, který je Scrum Master ve společnosti ACTUM Digital. 

Lukáš se rozhodl spolupracovat s platformou Laba a stane se lektorem kurzu Scrum Master, ve kterém vám předá užitečné informace a zkušenosti z praxe.

Obecné otázky:

Pracujete jako IT Project Manager a Scrum Master, co tyto pozice obnáší?

K označení mé pozice by se hodilo spíše Delivery Manager, kdy zastřešuji vedení vývojových týmů na platformách SAP Commerce Cloud a Bloomreach. Role IT Project Managera se projevuje zejména ve vztahu ke klientovi z pozice externího dodavatele, zajištění dodávky jako takové včetně smluvních vztahů, rozpočtu či třeba z pohledu team managementu. Jako ryzí Scrum Master neboli skrumážník funguji interně směrem do firmy v rámci Scrum týmů. 

Jaký je rozdíl mezi scrumem a agilem?

Super otázka, protože si myslím, že většina lidí tyto pojmy zaměňuje a bere víceméně za totožné. Vysvětlím velmi jednoduše. Představme si, že Agile je deštník, který zastřešuje celou rodinu agilních metodik a frameworků, z nichž jeden je Scrum. Agilní frameworky můžeme dělit na “lehkotonážní” (zaměřující se na jeden tým) jako např. Kanban, XP nebo Lean Software development a komplexní (více než jeden tým), kterými jsou mimo jiné SAFe, LeSS a další. Agile je často mylně označován za metodiku, ale jedná se pouze o filosofii, jak přistupovat k softwarovému vývoji. Agilní hodnoty a principy jsou kodifikovány v Agile Manifestu. Scrum je již konkrétní rámec, framework, který čerpá z agilní filosofie. Biblí skrumáže je Scrum Guide. 

Jakými dovednostmi by měl správný scrum master disponovat?

Scrum master musí jako skutečný “služebník” a vůdce umět řešit problémy v týmu a mít dostatečné schopnosti komunikace a koordinace. Taktéž se jedná o manažerskou roli, tudíž musí být schopen přijmout zodpovědnost a jistý tlak. Skrumážník musí mít chuť se neustále vzdělávat, posouvat a koučovat tým, což obnáší spoustu naslouchání a vysvětlování, mnohdy taktéž trpělivosti. Není mu rozhodně cizí hravost a respekt k ostatním. Naopak si myslím, že není potřeba mít technické dovednosti, jelikož na to máte právě experty v týmu. 

Jak vypadá váš běžný pracovní den? 

Snažím se vždy začít sportem, ať už běháním, squashem či posilovnou, což mě vždy nakopne směrem do nového dne. Pracovní den jako takový začínám dobrou kávou a ihned otevírám board v JIRA s aktuálním sprintem, což mi poskytuje okamžitý status daného sprintu. Následuje Stand-up s týmem v 9.30. Aktuálně “běžíme” v 2 týdenních sprintech, což určuje charakter dne a ceremonie, které řídí právě flow sprintu. Během dne jsem v úzkém kontaktu zejména s produkťákem a “styčnými důstojníky” vývojářů, zabývám se vzniklými problémy, přípravou na ceremonie, kontaktem s klientem a svou agendou. Den Scrum Mastera je plný výzev, není nikdy stereotypní a je to jedna z věcí, která mě na této roli právě baví. 

Jaké aplikace využíváte nejčastěji ke své práci?

Jak již bylo zmíněno výše, tak pracuji zejména s Jira a Confluence, které jsou pro mě jednotným místem pravdy. Taktéž používám Microsoft Office nástroje jako Teams, Excel, atd. Pro vizuální práci a třeba retrospektivu jsem si velmi oblíbil Miro, které disponuje velkým množstvím templatů, a kreativitě se zde meze nekladou. Jelikož co si nezapíšu, tak nevím, a proto používám offline aplikaci v podobě notesu. Jako úkolovník používám ToDo, které mám vždy po ruce, ať už v laptopu či telefonu. 

Jak vedete svůj tým? Jaké techniky vedení používáte?

Snažím se vedení stylem Leader-leader, který je založen na přesvědčení, že lidé na každé úrovni jsou schopni vyřešit většinu svých problémů sami a nepotřebují k tomu příkaz ani instrukce. Místo příkazů povzbuzuji jedince, aby sami navrhli řešení a přebrali zodpovědnost. Máme velmi málo pravidel, avšak s volností přichází taktéž zodpovědnost, což je potřeba, aby přijal tým za své. Stejně tak prosazuji proaktivnost jedinců, týmovost a snažím se o to, aby měli veškerý potřebný prostor k práci a nebyli ničím vyrušování vně tým. Být týmovým hromosvodem a mantinelem před vnějším světem a odstraňovat překážky.

Jak motivujete svůj tým?

Velmi rád hraju s týmem “King of Sprint”, kdy na konci každého týmu si tým sám volí jedince, který byl daný sprint dle nich byl nejlepší, předvedl super výkon, povedlo se mu něco mimořádného či pomohl výrazně svým kolegům. Tato hra vzbuzuje týmovost a pro výherce má i odměnu ať už v podobě balíku výběrových piv, bludišťáka či lega, které je mimochodem mezi vývojáři velmi oblíbené. 

Jak by měl vypadat ideální scrum master?

Ideální Scrum Master odvedl nejlepší práci tehdy, když jej tým již skoro vůbec nepotřebuje. Dosáhl svatého grálu, kdy se mu opravdu podařilo vytvořit samoorganizující efektivní tým, který dodává vysokou hodnotu. Představme si Scrum tým jako stroj, kdy již skrumážník jen ladí, promazává a zvyšuje výkon. 

Jaký máte názor na agilní metodiky? Myslíte si, že by to bez nich v IT nešlo?

Svět se vyvíjí a my s ním. Aktuálně se na výsluní hřejí agilní metodiky a trend je jasný. Za mě je stěžejní, aby se pro daný vývoj zvolil ten nejlepší přístup, který je možné v dané organizaci či projektové/produktové struktuře uplatnit. 

Osobní otázky:

Na co jste po své pracovní kariéře nejvíce hrdý?

Zejména na to, že dělám něco, co mě baví a naplňuje. Do práce se po většinu dní těším. Taktéž mě baví kariérní posun a pocit z dobře odvedené práce. Není nic lepšího, když se to projeví a ocení v referencích od vašeho projektového sponsora či zákazníka.  

Co Vám pomáhá s koncentrací?

Vytvořit si svůj prostor, plán a zejména mít klid. Taktéž vím, že nejlépe se mi pracuje brzy ráno, kdy jsem si předtím zasportoval. Například u běhu se mi hlava krásně pročistí, utřídí myšlenky, vznikne plán a poté se mohu na daný problém dívat konstruktivně a s plným soustředěním. Taktéž miluju šlofík po obědě, který mě resetuje a dodá energii na zbytek dne. 

Kdy jste začal pracovat jako Scrum Master a jak jste se k tomu dostal?

Můj první kontakt se Scrumem proběhl na projektu pro jednu českou pojišťovnu, kde jsem působil v roli technology consultanta. Další lehké koketování se Scrumem proběhlo již během mé práce pro ČEZ jako klasický projekťák, avšak v té době bohužel nedošlo k vytvoření ideálních podmínek pro implementaci Scrumu jako takového v rámci firmy. Ovšem v témže čase jsem prošel několika školeními na Scrum a aktivně se sám vzdělával, jelikož mě framework velmi zaujal, a jednalo se o jasný trend v softwarovém vývoji, ke kterému se klonilo čím dál tím více českým firem. Opravdovým Scrum Masterem jsem se stal během mé štace v Eurowagu, kde jsem byl součástí vedení agilní transformace firmy, tedy přechodu z projektové struktury do produktové. Dnes děkuji zejména mému současnému zaměstnavateli Actum Digital, který je v rámci agilního vývoje špičkou, že mi umožňuje se dále rozvíjet, certifikovat a sdílet zkušenosti s ostatními Scrum Mastery napříč firmou. 

Jaký máte work-life balance? Je to podle Vás v dnešní době důležité téma?

Za mě je to rozhodně důležité téma a pro mě stěžejní věc, dle které si vybírám zaměstnavatele. Nesnáším mikromanagement. Beru tak, že v mém případě jsem za projekt kompletně zodpovědný já. A jak toho docílím, je čistě na mě. Nejdůležitější jsou výsledky a důvěra. Obojí si troufám říci, že mám. A taktéž mám skvělého šéfa, který mě v plné míře podporuje, rozvíjí, zároveň mi dává volnost a je fokusován stejně jako já na výsledky. Mimo práci miluji jídlo a vaření, cestování a s přítelkyní máme taktéž staffbulíka, který nám dělá velkou radost.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!