Tipy pro lepší komunikaci | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Tipy pro lepší komunikaci

frame-146-63493c7748cc9238458475.png

Pracujete v oblasti komunikace? Zlepšete svůj projev a přidejte nový skill do svého portfolia

V době kdy se vše přesunulo spíše do virtuálního prostředí, lidé pomalu zapomínali, v jistém ohledu, komunikovat v reálném prostředí. Z prosté komunikace se vše přesunulo do psaní emailů, zpráv nebo se mluva omezila pouze na online meetingy. Jak jistě víte, tak v momentě, kdy přestanete trénovat určitý skill, začíná upadat a postupně se vytrácet. Chcete-li být stále ve svém oboru profesionály, je nutné trénovat. Dáme vám několik tipů, jak svou komunikaci posunout na vyšší level a mít, tak lepší úspěšnost mezi lidmi či klienty.

Prvním krokem je změna dosavadního přístupu

Nejlepším začátkem je totiž vlastně úplně nový start. Ono mnohdy se naše komunikace už nemá kam dále posouvat a je třeba se na ni podívat z jiné perspektivy. Hodně pomáhá si své hovory poslechnout znovu nebo třeba trénovat doma před zrcadlem. Přichází pak těžší část. A to sebekritika. Zkuste si říct, co vám na vašem projevu líbí a následně co byste chtěli změnit. Rovnováha je důležitá. Někdy je opravdu nejlepší začít úplně od samého začátku a trénovat jednotlivé faktory svého projevu.

Soustředěnost, poslech a následná odezva

Lidé mají všeobecně rádi, pokud je někdo poslouchá a tento fakt se snažte využít. Opravdu se snažte projev vašeho společníka vnímat. Najděte si klíčové body, na které budete chtít následně po skončení monologu reagovat, a jednejte. Protože v momentě kdy druhá strana uvidí, že jste vytáhli určitou část z jejich proslovu, tak budete vnímáni jako dobrý posluchač. Což je mnohdy důležité. Komunikace totiž není jen o mluvení, ale i o poslechu.

Vyhýbejte se otázkám s odpovědí ANO či NE

Neříkám, že tyto otázky jsou nutně špatné, ale nic moc se z nich nedozvíte a to asi úplně nechcete. Nejlepší volbou jsou otevřené otázky, které vám pomohou rozmluvit člověka s kterým komunikujete, ať už je to kdokoliv. Vhodná volba otázek je jedním z důležitých faktorů pro dialog. Jak jsme si již řekli, tak lidé rádi mluví, a pokud jim dáte možnost odpovědět rozsáhleji, budou k vám více otevřenější, než si myslíte.

Nepřehánějte to s osobními otázkami

Dobré je, se dozvědět o druhém pár informací, které se vám budou hodit. Jenže nic se nesmí přehánět a tohle platí i zde. Můžete se totiž dostat do situace, kdy vašemu kolegovi, se kterým mluvíte, budete připadat příliš vtíraví. Zkuste spíše než osobní otázky, směřovat váš rozhovor na kariérní cíle a vize. Například, co by chtěl do budoucna dělat, jeho plány na rok či cokoliv ohledně pracovního prostředí, kde se pohybuje. Každý rád mluví o tom, čeho by chtěl dosáhnout a třeba najdete společnou řeč nad některým z témat. Nikdy totiž nevíte, s kým si můžete rozumět a kam vás cesty zavedou.

Hlídejte si vaší řeč těla při každé konverzaci

Pokud váš rozhovor neprobíhá v online světě, tak řeč těla je jedním z faktorů, které jsou navenek vidět. Řeč těla je totiž mnohdy důležitá součást vašeho projevu a nesmíte jí tedy opomíjet. Zároveň se zaměřte i na řeč těla, kterou má člověk s kterým budete komunikovat. Může vám to pomoct ohledně toho, jak se s vámi cítí a zda ho vaše konverzace neunavuje nebo není příliš nervózní. Není sice nic na sto procent a ne každý pohyb musí nutně něco znamenat, protože všichni máme určité zlozvyky. Spíše si tedy dávejte pozor na to, jak působíte vy na toho druhého. V mnoha faktorech vám to může pomoci.

Komunikace je jedním z klíčových faktorů v dnešním světě. Mnohdy vás i dobrá komunikace může posunout na místa, kde byste ani nečekali, že můžete být.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!