Tipy pro lepší soustředění | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Tipy pro lepší soustředění

article1-62cc1b9273d7f203109452-min-646f6c4815e24839941810.jpg

Trápí vás soustředěnost? Máme pro vás pár rad, které zlepší koncentraci!

Soustředění mnohdy bývá problém pro většinu z nás. Určitě na vás alespoň jednou v životě vyskočila reklama se zázračnými bonbony, které podporují soustředěnost a dělají hotové zázraky s vaší pamětí. Nepochybně mohou účinkovat, zejména ty na přírodní bázi, ale existují i jiné tipy, které můžete vyzkoušet. Ukážeme vám cestu bez přírodních doplňků, kterou máte možnost zkusit na vlastní kůži.

Trénujte svůj mozek formou hry

Vaši koncentraci může posílit například hra. Nejen, že vám pomůže se lépe soustředit, ale zároveň máte možnost trénovat i vaši paměť. Jaké hry tedy vlastně zvolit? Není třeba si nad tím extrémně lámat hlavu, odpověď je velmi jednoduchá. Pokud máte parťáka který vám s tím pomůže, skvělá volba jsou například šachy, scrabble či obyčejná slovní kopaná. V případě, že u sebe nemáte žádnou další osobu, tak i pro vás máme řešení. Tradiční hry jako jsou křížovky, sudoku či puzzle, znamenají malou investici oproti výsledkům, které díky nim získáte.

Vyvarujte se ležení v posteli

Postel máme každý spojený s odpočinkem a spánkem. Stejně tak náš mozek vnímá tuhle skutečnost – na to nesmíme zapomenout. Nemůžete tedy čekat, že je tohle ideální prostředí pro efektivní pracovní výkon. Může se snadno stát, že se vám spíše než pracovat bude chtít spát. To už je daleko lepší prostředí v koupelně na záchodovém prkénku. Raději bych se, ale snažila využívat místa přímo určená na práci, která váš mozek stimulují. 

Dostatečný spánkový režim je klíč ke všemu

Největším zabijákem koncentrace není nic jiného než nedostatek spánku. Pokud nebudete vyspaní do růžova, nepomůže vám žádná z těchto rad. Základem je tedy kvalitní spánkový režim, který můžete svému tělu dopřát. Vaše tělo vám bude totiž tak nápomocné, jak jste nápomocni vy jemu. Proto se snažte starat o vaše potřeby, které máte. Vaše tělo vám dá jasné signály, pokud toho bude na něj moc a bude potřebovat odpočinek. 

Zásadně dbejte na stravu a pitný režim

Navážeme na odstavec výše, který doplníme o kvalitní stravu a pravidelný pitný režim. Jak jsme si již řekli, tak péče o naše tělo je opravdu klíč k dlouhodobému fungování. S nedostatkem výše zmíněných potřeb totiž vaše koncentrace bude rychle pryč. Váš mozek bude schopen se soustředit pouze na doplnění tekutin či stravy, a vás to tak bude stále odtrhávat pryč.

Vytvořte si kolem sebe čisté prostředí

Není třeba velký generální úklid před začátkem práce, kdy se budete potřebovat soustředit na vaši aktivitu. Jde spíše o vytvoření klidného prostředí pro podání kvalitního výkonu. Mít tedy kolem sebe pořádek je opravdu důležité. Zjistíte totiž, že vaši pozornost nebude nic odvádět. Vyhnete se tak myšlenkám na nepodstatné věci a budete se lépe soustředit. Neznám lepší pocit než pracovat v uklizeném prostředí. Perfekcionisté mi dají v tomhle ohledu jistě za pravdu.

Odložte cokoliv, co odvádí pozornost

Nejčastějším narušitelem naší pozornosti je právě mobilní telefon. Právě ten nám ubírá pozornost od soustředění se na výkon. Chápu, že pokud jej potřebujete k pracovní činnosti, tento bod může být nemožný. Zkuste jej ale dát stranou a zvednout jen v případě nutné potřeby. Může se vám totiž stát, že každých pět minut strhne vaši pozornost od práce, kterou je potřeba udělat. Vy posléze zapomenete na úkol, který byl důležitý. Následujících pár minut budete trávit přemýšlením, co jste vlastně měli v plánu dělat.

Připravte váš mozek na úkoly, které ho čekají

Před začátkem vaší práce by měla být i správná příprava. Soupis úkolů, které bude třeba udělat je skvělý způsob, jak se připravit na to, co přijde. V průběhu plnění je můžete zvesela odškrtávat a uvidíte, že vaše pozornost bude o dost efektivnější. Namotivujete totiž mozek k práci, protože bude mít jasný cíl, který je třeba splnit a o to více se bude snažit koncentrovat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!