Využití psychologie v marketingu | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Využití psychologie v marketingu

vyuziti-psychologie-v-marketingu2-6287793d9ad31459905333-min-646f6812ea6f6042357274.jpg

Pro začátek bychom si mohli říct jak se psychologie v marketingu vlastně projevuje. To, že známe základní poznatky o lidské psychice a vnímání, nám umožňuje lépe komunikovat se zákazníkem a je tedy snazší naplňovat určené marketingové cíle. Díky spojení psychologie a marketingu víme jak zaujmout, vybudovat emoční vazbu, motivovat k rozhodnutí, nákupu nebo spolupráci. Důležité je si tuto kombinaci uvědomovat a vědět proč se používá v praxi. Abyste si tedy dokázali představit kde se marketingově-psychologické triky vyskytují, připravila jsem si pro vás pár příkladů z běžného prostředí, na kterých si je ukážeme.

Nákup kartou je méně bolestivý než hotovost

Tento trik pracuje s tím, že mnozí mají zaťaté zuby a husí kůži, pokud jde o platbu v hotovosti, kdežto placení skrze karetní transakci jim vrásky nedělá. V podstatě jde o to, že   pokud platíme penězi, jež držíme v ruce, vidíme přímo před našima očima jejich úbytek. Při platbě kartou je to ovšem jiná záležitost, protože ji pouze přiložíme k platebnímu terminálu a je to. Je prokázáno, že při platbě kartou si hodnotu peněz neuvědomujeme tolik, jako když platíme hotově.

Emoční rozpoložení v momentě oslovení k nákupu

V případě tohoto triku je třeba podotknout, že není důležité jen to, jestli nám spadá vybraný jedinec do cílové skupiny jenom z pohledu základní segmentace. Je velmi důležité si umět uvědomovat i důležitost momentálního emočního rozpoložení cílového zákazníka, které je pro nás taktéž důležité při nastavení marketingové kampaně. Na totožný produkt pohlížíme úplně jinak pokud ho nutně potřebujeme a nemůžeme bez něj fungovat. Když ale můžeme produkt nahradit a použít třeba starší model stejného výrobku, který odvede práci, jež potřebujeme, naše nákupní chování bude rozdílné.

Popularita výrobku či služby

Skvělá věc a zároveň úžasná hra s myšlením potencionálních zákazníků. Všimli jste si, že na různých webových stránkách můžeme vidět malé upozornění u námi zvolené nabídky, kolik dalších zákazníků si prohlíží produkt nebo službu společně s vámi. Tento fenomén se nejčastěji vyskytuje právě u hledání dovolených či bytů k pronájmu nebo koupi. Ve výsledku jde tedy o práci s vaší hlavou, protože jste v pozici kdy se musíte rychle rozhodovat jinak můžete přijít o možnost produkt nebo službu získat.

Odlišnost je vždy vidět

Určitě všichni víme, že produkty nebo reklamy, které si nejlépe zapamatujeme jsou většinou nejvíce vzhledově odlišné od konkurence. Odlišení se vzhledem, vytváří silný první dojem a pokud vstupujete na trh s velkou konkurencí, může to být pro vás značná výhoda. Z pohledu zákazníka totiž přirozeně dáváte větší pozornost novému a odlišnému produktu nebo službě, než něčemu, co vidíte na pultech obchodů každý den. Skvělým příkladem mohou být barevné variace produktů. Pokud má většina zákazníků zafixované určité typy výrobků s nějakou barvou, nepochybně upoutáte jejich pozornost výběrem netradiční nebo výrazné barvy.

Omezený počet produktů

Skvělý nástroj, jak donutit možného kupce k zamyšlení a následné koupi bez vynaložení většího úsilí. Pokud totiž vidíme, že je něčeho nedostatek a zboží je omezeno počtem kusů, daleko více ho budeme chtít než když víme, že je ho plný regál. Možná jste si toho mohli všimnout u produktů na e-shopu, kde je při ceně napsáno “posledních x kusů”. Právě tato informace má ve vás vyvolat pocit chtíče a motivovat vás k uskutečnění transakce. Hlavním cílem je dostat zákazníkovi do hlavy myšlenku, že má poslední šanci rozhodnout se produkt koupit předtím, než se kompletně vyprodá. Pak už přece bude pozdě a zboží už nebude.

Výše uvedené psychologické triky jsou jedny z mnoha, které se v marketingu používají a věřím, že minimálně s jedním jste se v minulosti už určitě setkali. Díky znalosti těchto triků, už pro vás jako zákazníka bude snažší jejich rozpoznání a vždy vám začne blikat pomyslná “kontrolka”. Jestli jste ale podnikatel nebo majitel e-shopu, tak tyto triky můžete využít ve svůj prospěch a vylepšit tak svoje prodejní statistiky. Ať už jste tedy kupující nebo prodávající věřím, že se vám nově nabyté poznatky budou do budoucna hodit. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!