Interaktivní reklama: jedinečné nápady pro pouliční billboardy a bannery | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Interaktivní reklama: jedinečné nápady pro pouliční billboardy a bannery

Jak adidas, Burger King, Reebok a Samsung zvyšují své prodeje.

image11-6256d31b32985591412177-min-6464e50d82d68388982350.jpg

Reklamy/bannery/billboardy mají 8 sekund na to, aby upoutaly pozornost zákazníka. Pokud reklama během této doby nezaujme, člověk ji projde, zablokuje nebo na ni zapomene. Venkovní (pouliční) reklama je jediným formátem, který nelze vypnout nebo zablokovat. I zde však existuje problém: lidé se naučili ignorovat tento typ reklamy. 

Připravili jsme pro vás 6 příkladů interaktivních pouličních reklam, které je těžké ignorovat. Společnost Burger King zvýšila týdenní počet objednávek rozvozu o 63 %, a to díky jedné interaktivní aplikaci.

#1. adidas

Značka adidas a reklamní agentura Havas Middle East společně postavili na konci června 2021 první billboard na světě, do kterého se můžete ponořit. V rámci kampaně Beyond the Surface byla instalována na pláži Kite Beach, jedné z nejnavštěvovanějších pláží v Dubaji.

Billboard byl věnován nové řadě uzavřených plavek Burkini, na které bylo 18 modelů včetně topů s dlouhými rukávy, lehkého hidžábu a kalhot zdobených třemi pruhy, které jsou pro značku typické. Řada je nyní dostupná v zemích, kde je islám oficiálním náboženstvím. 

Kolekce byla vytvořena na základě průzkumu, který v roce 2021 provedla společnost YouGov jménem společnosti adidas. Podle průzkumu se 32 % žen na celém světě necítí dobře při plavání na veřejných místech. Na Blízkém východě je to 88 %, přičemž hlavními důvody jsou zavedené „standardy krásy“, nespokojenost s vlastním tělem a nedostatek vhodných plavek. Značka se snažila ukázat, že ve vodě se může cítit svobodně každý.

Pětimetrový průhledný akrylový billboard byl naplněn 43 500 litry vody, což odpovídá 163 vanám. Billboardový bazén byl také vybaven podvodními kamerami, které každý ponor živě přenášely na největší displej v dubajském obchodním centru poblíž vlajkové prodejny adidas. V bazénu si mohl zaplavat každý. Na tvorbě billboardu pracoval tým 32 lidí po dobu tří týdnů. 

Značka také uspořádala představení s triatlonistou a držitelem Guinnessova rekordu Darinem Barbarem a Rahou Moharak, první ženou ze Saúdské Arábie, která zdolala Mount Everest.

Během prvního týdne od instalace billboardu na pláži v Dubaji se o myšlence a kampani Beyond the Surface diskutovalo ve více než 50 zemích na 6 kontinentech. 

#2. Burger King

Hlavní město Mexika je jedním z rekordmanů v délce času, který lidé tráví v dopravních zácpách. Lidé tráví ve vleku asi pět hodin denně. V roce 2019 se společnost Burger King rozhodla organizovat rozvoz jídla přímo do dveří aut v nejzatíženějších oblastech Mexico City. 

Zástupci společnosti ve spolupráci s agenturou We Believers vytvořili zajímavou kampaň:

  • Vysílání na světlech s venkovní reklamou, kolik času zbývá v provozu, s výzvou „Objednejte si nyní do svého auta“. 
  • Pomocí dat v reálném čase sledovali, kde se auto nachází, a doručili zásilku z Burger Kingu na konkrétní místo „u dveří“. 
  • Během dopravní špičky jsme v aplikaci odesílali push oznámení pro ty, kteří právě stojí v zácpě. 

Řidiči, kteří měli zájem, mohli pomocí QR kódu na venkovní reklamě přejít do aplikace Burger King a objednat si jídlo pomocí hlasových příkazů. Kurýři doručovali do vozu jídlo z provozoven rychlého občerstvení v okruhu 3 km od řidiče.

Díky tomu společnost Burger King zvýšila počet týdenních objednávek z rozvozu o 63 %. Aplikace společnosti se stala nejoblíbenější v Mexico City - počet stažení se zvýšil o 44 %, a to na 1,5 milionu. Nápad byl realizován také v Šanghaji, Los Angeles a São Paulu. 

#3. Reebok

Na jaře 2016 spustily reklamní agentury Animal a JCDecaux Sweden kampaň na nový trenažér Reebok ZPump 2.0. V centru Stockholmu instalovali billboard v podobě vitríny, která byla vybavena rychlostní kamerou a technologií krokového měření. 

Každý, kdo proběhl kolem transparentu rychleji než 17 km/h, dostal nové tenisky Reebok. Průměrná rychlost trénovaných sportovců na krátkých vzdálenostech byla 36 km/h. To znamená, že běžecké boty si mohou pořídit i ti, kteří neběhají pravidelně. 

Digitální displej Reeboku ukazoval rychlost, a když bylo dosaženo rychlosti 17 km/h, rozsvítilo se zelené světlo - a osoba mohla otevřít krabici a vyzvednout boty. Pokud výhercům neseděla velikost, měli možnost si tenisky vyměnit u organizátorů nebo v oficiálních značkových prodejnách.

Video kampaně mělo během prvních 48 hodin po zveřejnění na YouTube více než 172 000 zhlédnutí a přes 30 000 přeposlání na sociálních sítích. Tenisky obdrželo celkem 250 účastníků.

#4. Samsung 

Po vydání smartphonu Samsung Galaxy S10+ se společnost zaměřila na propagaci hlavní přednosti tohoto modelu – rychlého přenosného nabíjení baterie. Samsung ve spolupráci s JCDecaux umístil 10 bezdrátových nabíjecích stanic v podobě billboardů. Byly instalovány na autobusových zastávkách v centru Singapuru a v obchodní čtvrti města.

Stačilo položit smartphone na speciální plochu a ten se začal nabíjet. Panel stanice při používání svítil a přehrával stejný zvuk jako Galaxy S10+. Nabíjení na 1 % trvalo minutu.

Panel nabíjecí stanice byl zřízen za účelem propagace nového modelu Samsung Galaxy S10+:

Přibližně 25 % lidí, kteří navštívili místa s těmito billboardy, s reklamou aktivně komunikovalo. Polovině z těch, kteří si vyzkoušeli nabíjet své zařízení pomocí bezdrátové stanice, se líbil nápad společnosti Samsung. A v průzkumu, který společnost provedla, účastníci přiznali, že S10+ má lepší funkce než předchozí modely značky a obecně jiné smartphony na trhu. 

#5. IBM

IBM je jedním z největších světových výrobců hardwaru, softwaru, IT služeb a poradenství. V roce 2013 uspořádala společnost ve spolupráci s reklamní agenturou Ogilvy & Mather Group propagační kampaň Smarter Cities s poselstvím „Chytré nápady pro chytrá města“. 

Cílem kampaně bylo propagovat platformu programu People 4 Smarter Cities a šířit nápady, které občané nabízejí, k řešení typických problémů ve velkoměstech. 

V rámci kampaně byly na schodech metra a na nádražích v Londýně a Paříži instalovány lavičky, přístřešky pro úkryt před deštěm a rampy s logem IBM pro osoby s kočárky a cestující se zavazadly. Každý billboard představoval řešení problému, s nímž se obyvatelé měst často potýkají. Hlavním poselstvím kampaně bylo: „Kdyby byla města chytřejší, žilo by se v nich lépe“.

#6. IKEA

IKEA Kanada společně s agenturou Leo Burnett spustila na začátku července 2011 v Kanadě reklamní kampaň, v jejímž rámci rozdávala zdarma skládací stěhovací krabice. Datum bylo vybráno z určitého důvodu: 1. července se v zemi slaví Fête du déménagement neboli Den stěhování. Jedná se o standardní datum ukončení nájemního vztahu. Každý rok 1. července se přibližně 13 % obyvatel Montrealu stěhuje do nových domů a bytů. V tento den je proto krabic nedostatek.

IKEA Kanada: billboard se stěhovacími krabicemi zdarma.

Krabice s logem značky byly potištěny tipy na stěhování a také nabízely kupony na slevy v obchodě švédského prodejce. Krabice z billboardů byly rozebrány rychleji, než je zástupci IKEA dokázali vyměnit. 

Reklamní kampaň získala prestižní kanadskou cenu Cassies Award 2013.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!