Jak vypadá expert na PPC marketing? | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vypadá expert na PPC marketing?

facebook-post-2-6253e4c38e51a522412118.jpg

PPC marketing je velmi oblíbený nástroj a také je součást digitálního marketingu. PPC znamená Price Per Click, čili platba za kliknutí. Za inzerovanou reklamu platíte tedy pouze, pokud na ni uživatel internetu klikne a zobrazí si požadovaný odkaz/službu. 

Neplatíte tedy za zhlédnutí reklamy, což je velmi efektivní. U některých PPC systémů ale můžete platit i za zhlédnutí, takže je pak nutné spočítat cenu za kliknutí podle počtu zobrazení a počtu prokliků. Hlavním cílem PPC marketingu je samozřejmě konverze – to znamená dokončení nějaké akce. Tou akcí může být prodej zboží/služby, e-mailový kontakt, telefonický kontakt atp.

Více nám o PPC marketingu řekne Tomáš Sýkora, který je Senior Performance Marketer ve společnosti Safetica. Tomáš se rozhodl spolupracovat s platformou Laba a stane se lektorem online kurzu „PPC Marketing“ ve kterém vám předá cenné informace a know-how z praxe. 

Obecné otázky:

#1. Jaké jsou hlavní povinnosti PPC specialisty/marketéra?

PPC specialista je z mého pohledu sloučení několika profesí od „klikaře“ reklamy až po copywritera, který si reklamu sám napíše, proto je jeho povinností opravdu několik. Jeho hlavní povinnosti je ale nastavovat reklamy na různých platformách, které mají přivést správné uživatele na specifické webové stránky nebo e-shopy aby splnili požadované akce, jako je například objednávka nebo vyplněný formulář.

#2. Jaká je podle vás nejdůležitější činnost, kterou PPC marketér musí znát? 

Těžko se mi hledá jedna specifická činnost nebo vlastnost, kterou by měl „PPCčkař“ znát nebo mít. Jako vlastnost mě napadá selský rozum v kombinaci s porozuměním a čtením dat, které vyplývají z výkonu reklam, protože jedna věc je optimalizace PPC kampaní, ale další věc je rozumět datům a jejich interpretaci klientům, pro které kampaně spravujeme. Selský rozum proto, abychom pochopili, kdy se kampaním daří a kdy tomu tak není.

#3. Co obnáší PPC marketing?

PPCčka jsou nedílnou součástí digitálního marketingu. Jejich hlavní podstatou je tvorba kampaní v digitálním rozhraní (Google, Seznam, Facebook, apod.). Obnáší nastavování, tvorbu, optimalizaci, vyhodnocování a reportování kampaní. Kromě dalších několika nadstavbových činností.

#4. Jak správný PPC marketér nastavuje strategii?

Vždy se to odvíjí od businessu jednotlivého klienta. Jinak se nastavuje strategie pro klienta v B2B a jinak v B2C. Vždy je potřeba zvolit správný mix kampaní na různých platformách. Základním požadavkem je ale pochopení businessu klienta, porozumění jeho produktům a volba vhodné cílové skupiny.

#5. Co je to PPC? Jaká jsou hlavní pravidla?

PPC jakožto pojem je „pay-per-click“, nebo-li platba za proklik (myšleno proklik z reklamy). Ve výsledku můžete platit za různé metriky a akce. Obecný princip PPC je ale to, že platíte různým platformám za to, že můžete v rámci jejich sítí inzerovat, ať už se jedná o Google nebo o Facebook.

#6. Jak využíváte vyhledávače ke své práci?

Opět záleží na cílové skupině, ale v absolutně největším zastoupením je to Google i s ohledem na aktivitu uživatelů internetu. Sekundárně to bude v rámci České republiky Sklik, a pak se pohybujeme z části i na sociálních sítích jako je YouTube, LinkedIn a Facebook.

#7. Jaký máte názor na PPC marketing?

Myslím, že PPCčka jsou jedna z nejkomplexnějších disciplín i díky tomu, že PPC specialista musí mít vhled do mnoha odvětví digitálního marketingu. Jsem rád, že se tento obor neustále rozvíjí. Člověk musí neustále čerpat informace a sledovat aktuální trendy a změny.

#8. Mohl byste nám popsat, jak by měla vypadat profesionální PPC kampaň?

Ideální PPC kampaň by měla mít správně nastavené a měřitelné cíle pomocí webové analytiky, měla by odkazovat na dobře optimalizovaný a kvalitní web nebo landing page. Dále by samotná kampaň měla mít nastavené co nejpřesnější možné cílení a měla by doručit požadované výsledky klientovi.

#9. Jak fungují Google Ads a jak tuto platformu využíváte ke své práci?

Google Ads fungují jako reklamní systém pro tvorbu kampaní na Google a YouTube. Dají se propojit s webovou analytikou a dalšími nástroji digitálního marketingu. Já osobně je využívám na denní bázi pro správu a optimalizaci PPC kampaní, které tvořím v Google Ads.

#10. Jaký máte názor na remarketing? A co tento pojem znamená?

Remarketingem si běžný uživatel může představit to, když se na webu podíváte na nějaký produkt a následně vás zhruba měsíc nahání všude, kam se v digitálním světě podíváte. Jedná se o zpětné oslovení uživatelů, kteří navštívili vaši webovou stránku a souhlasili s přijetím. Nejčastěji se s ním můžeme setkat v rámci Googlu nebo Facebooku. Dále Seznam má místo remarketingu, retargeting. Za mě se jedná o velmi důležitý typ kampaní v rámci marketingového funnelu.

#11. Mohl byste nám popsat Váš běžný pracovní den?

Díky tomu, že práce PPC specialisty je vážně různorodá, tak se opravdu o rutinu nejedná. Když to ale vezmu v průměru, tak se účastním několika callů ať už s klienty nebo kolegy, část dne vždy strávím nějakou činností kolem PPC a dost často se také pohybuji ve webové analytice.

#12. Jak motivujete svůj tým a sebe?

Neustále mě motivuje možnost být lepší a lepší v tom, co dělám a jdu si za tím, že se dostanu mezi opravdovou špičku. Motivuje mě to, že neustále můžu být lepší, než jsem byl včera. Nezpochybnitelnou roli v tom hraje můj tým, který je plný motivovaných lidí a vím, že se na ně můžu v čemkoliv spolehnout. Věřím, že je to taková týmová motivace, když jste v prostředí lidí, kteří mají tah na branku a mají ten správný drive, jde to samo.

#13. Jaké platformy či aplikace pro svou práci využíváte nejčastěji?

Nejčastěji to budou určitě Google Ads, kde spravuji většinu kampaní. Z reklamních systémů to bude dále Sklik, LinkedIn Campaign Manager a příležitostně také Facebook Business Manager. Dále k tomu patří také analytické nástroje, jako jsou Google Analytics, Google Tag Manager a Google Search Console. Dále používám například Collabim, Wordpress a spoustu dalších služeb.

#14. Jaký máte názor na videokampaně? Vidíte v nich budoucnost?

Videokampaně bych asi neklasifikoval jako budoucnost digitálního marketingu, ale rozhodně jsou nedílnou součástí širokého spektra firem a jejich brandové komunikace. 

Osobní otázky:

1. Co se Vám v profesní kariéře povedlo a co naopak ne? 

Stát se během 3 let, co jsem působil v digitálním marketingu, Digital Marketing Directorem v B2B agentuře a zároveň si během 3 let projít korporátem, vybudovat brand, e-shop, projít si agenturou a stát se seniorním marketérem.

2. Jakým způsobem se koncentrujete? Máte nějaké tipy?

Pracuji na tom, abych měl každý den co nejvíce naplánovaný, a snažím se mít vše perfektně zorganizované. Díky tomu se můžu plně soustředit na dané úkony a jiné věci mě nevyvádí z koncentrace. Zároveň sluchátka na uších s klidnou hudbou tomu také pomáhají.

Doporučuji si sepsat seznam úkolů na každý den, které je potřeba splnit a zároveň je mít označené prioritami. Zároveň si nechat nějakou část časových kapacit volnou, kdyby se náhodu objevil nenadálý úkol nebo nějaké „asapíčko“ (něco, co je potřeba vyřešit hned). 

3. Kdy a kde jste jako PPC specialista začínal svou kariéru? Jaká byla vaše první zkušenost v tomto oboru? 

Základní povědomí jsem získal v Notinu, když jsem pracoval na marketingovém oddělení. Reálnou praxi jsem získal následně v DG Tipu, kde jsem pracoval na vytvoření brandu a e-shopu a nedílnou součástí byl samozřejmě marketing, kde PPC byly právě jeho středobodem.

4. Jaký máte work-life balance?

Nerozumím otázce... Ne, teď zase seriózně. Momentálně je tohle pro mě dost velké téma a myslím, že obecně pro generaci mileniálů. Snažím se vyhradit si dny a časové úseky během dne, které nebudu věnovat práci. Prioritizuji si úkoly a plánuju dny do detailů. Následně pak dokážu od práce vypnout při volnočasových aktivitách. 

5. Plánujete zůstat u PPC marketingu i v následujících letech?

Několik let ještě určitě ano, obor se rozvíjí, baví mě a chci se v něm zdokonalovat. Zároveň je zde spousta dalších oborů, které by mě bavily, takže časem možná přijde mírná změna.

6. Co se Vám na PPC marketingu nejvíce líbí?

Baví mě různorodost téhle práce. Člověk musí být trochu webař, content manager, analytik, kreativec a stratég. Zároveň jsem zjistil, že i přes to, že jsem na gymplu rupnul z matiky, tak není úplně špatné vrtat se v číslech a datech.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!